En kvinne fotograferer frostrøyken over Indre Oslofjord.

Kan bli kaldeste januardag i Oslo siden 1979 – dette er den kaldeste temperaturen målt i hovedstaden noensinne

Også Oslo-folk må forberede seg på temperatur ned under 20 minusgrader når kulda fra Sibir kryper sørover de første dagene i januar.

Publisert

Det er meldt 24 minusgrader i Oslo torsdag 4. januar, men for å si det med en gang, på Finnmarksvidda er det meldt ned til minus 40 og i indre strøk nord på Østlandet under 30 kuldegrader.

– Sist det var så kaldt i Oslo i januar var 1. januar 1979. Da ble det målt 24,4 minusgrader på Blindern, forteller klimaforsker Elin Lundstad ved Meteorologisk institutt.

26 kaldeste noensinne

Lundstad, som har klimavakten i romjulen, sier at det ikke er ofte gradestokken kryper så langt ned i Oslo.

– Siden 1900 har det forekommet 12–15 ganger at det har vært så kaldt i begynnelsen av januar i Oslo. Kaldest noen gang i januar var minus 26 i 1942, det er også kaldeste temperatur målt i Oslo noensinne. På andreplass ligger 1940, så kommer 1979.

Oppfordringen fra klimaforskeren er klar:

– Ikke kast de varmeste jakkene, la de henge i skapet. Vi er nordmenn, dette må vi greie.

Tviler på ny norsk kulderekord 

Hvor er det så meldt kaldest vær? Vakthavende statsmeteorolog Marek Ratajczak har svaret.

– I første omgang blir det Finnmarksvidda i starten av uka. Sibirkulda som er på vei, treffer først Nord-Norge. Senere i uka kommer den også lenger sør i landet. Da er det gjerne dalstrøkene nord på Østlandet som får de aller laveste temperaturene. Det virker rimelig sikkert at de kommer under minus 30 i Tynset, Foldal og Røros, sier han.

Kulderekorden i Norge ble for øvrig satt i 1886 på Finnmarksvidda, med minus 51,4 grader. Meteorologen tviler på at det blir så kaldt nå.

Kulda kommer snikende

Etter snøværet i Sør-Norge rundt nyttårsskiftet, der det er varslet opp til en halv meter enkelte steder, kommer kulda krypende.

– Temperaturen vil synke gradvis mens snøværet pågår. Så kommer kulda for fullt og snøen vil bli liggende en god stund fremover, sier statsmeteorolog Ratajczak.Powered by Labrador CMS