Det har snødd periodevis over hovedstaden de siste dagene. Her fra Industrigata på Majorstuen. Det er mer snø i vente og snart langt kaldere vær.

Skal lave ned fra nyttårsaften før sprengkulda setter inn: – Folk må være oppmerksomme

I overgangen til det nye året vil det fortsette å lave ned over Oslo før sprengkulda venter – og den kan bli langvarig. I tillegg kan det bli glatt på veiene når sand tar over for saltstrøing.

Publisert

Fra søndag formiddag, altså tidlig på nyttårsaften, og de neste to dagene, er det gjeldende farevarsel for snø fra Meteorologisk institutt for store deler av Sør-Norge.

Lenger sør i landet er det oransje farevarsel i perioden, men i Oslo-området er det kun gult farevarsel, slik det også er for øyeblikket, i denne runden gjeldende frem til fredag kveld.

Det er sendt ut oransje farevarsel sør for Oslo, men i Oslo er farevarselet gult fra nyttårsaften av.

Mest snø er fra nyttårsaften av ventet sør for Oslo. Det anslås å komme mellom 10 og 25 centimeter, og enkelte steder opp mot 50 centimeter. 

Sikten til fyrverkeri kan med det bli dårlig på nyttårsaften.

Med enda mer snø i vente, bes folk om å beskytte sårbare installasjoner og gjenstander som ikke vil tåle den ventede snømengden.

Kan bli glatt

Som alltid er oppfordringen for øvrig å beregne ekstra tid til transport og kjøring samt sørge for riktig dekkbruk og å kjøre etter forholdene.

Sistnevnte råd er det samme når den varslede sprengkulda vil slå til i slutten av neste uke.

– Kuldebølgen kan føre til at det blir glattere, sier trafikkoperatør Christofa Key-Nilsen i Vegtrafikksentralen øst til NTB.

Salting av veier er ikke mulig når det blir veldig kaldt. Da brukes sand og varm sand til strøing i stedet.

– Og da kan det bli glatt, spesielt der man bremser opp ved rundkjøringer og av- og påkjørsler. Folk må da være oppmerksomme, passe farten og holde ekstra god avstand, forsetter trafikkoperatøren.

Stratosfærisk oppvarming kan forlenge kuldeperiode

Det er Sibir-kulda som legger et kaldt lag over hovedstaden som kan føre til temperaturer under 20 grader i Oslo.

– Kalde luftmasser kommer inn fra Russland og legger seg over Skandinavia. I Sør-Norge kan det bli mildere fra fredag. Det er ganske stort sprik i prognosene, så det er fremdeles ganske usikkert, uttalte statsmeteorolog Haldis Berge til NTB om lengden på kuldeperioden tidligere fredag.

«I stratosfæren er det vanligvis veldig kaldt på denne tiden av året. I løpet av de neste dagene vil temperaturen derimot øke med omtrent 70 grader! Dette er kjent som brå startosfærisk oppvarming og kan føre til at kulda hos oss vil holde seg i flere uker», melder Meteorologene på X fredag ettermiddag.



Powered by Labrador CMS