Mest lest
Her kan du melde deg på VårtOslo sitt nyhetsbrev.
Vennligst fyllt ut skjemaet på denne siden for å motta gratis nyhetsbrev fra oss.
DEBATT
Oslo trenger boliger, og det bygges og skal bygges mye i årene framover, blant annet på Mortensrud. Det er klokt å bygge mye ved kollektive knutepunkt. Samtidig er det viktig å ta vare på naturmangfoldet.
Enda viktigere er det å kunne se helheten av alle naturtap. Det gjøres dessverre sjeldent i norske kommuner, og derfor står vi nå i en svært alvorlig naturkrise, som NRK har dokumentert.
Det er lett å la seg lede av fine illustrasjoner laga av en utbygger som vil bygge nye boliger. På bildene er det alltid sol, usannsynlig store trær, massevis av fugler og sommerfugler og blide mennesker.
Det er aldri bilder av gravemaskinene som skal røske opp matjord og natur, eller realistisk framstilling av naturkrisa vi står i: for realiteten er at det knapt er fugler og insekter igjen.
Hele 1354 arter i Oslo står oppført på den nasjonale rødlista – arter som holder på å dø ut i Norge. Oslo har dermed det klart høyeste antallet registrerte trua arter i landet
For hva er realiteten i en reguleringsplan? Er dette effektiv bruk av plassen i byen, og blir det enkelt for folk som skal bo her i framtida å leve trygge, miljøvennlige og gode liv?
Hvor mye natur mister vi ved dette forslaget? Og hva får samfunnet igjen? Det er oppgaven til folkevalgte politikere å vurdere, og hver enkelt reguleringsplan må kritisk gjennomgås.
Dette forslaget burde aldri vært vedtatt.
Her tillater altså byrådet OBOS å bygge ned en hel nabolagsskog på Mortensrud. Her er det et sammenhengende skogområde og viktig vilttråkk i dag. Med denne planen vil det bli kun en smal stripe med 50 meter skog igjen.
Folk på Mortensrud er frustrerte, og føler seg overkjørt. Dette er bare én av mange planlagte nedbygginger av natur i området.
Området har i dag store levekårsutfordringer, og med mange nye, små leiligheter frykter innbyggerne flere sosiale problemer og høyere kriminalitet i nabolaget. Og det som helt garantert vil skje, er at de mister tilgang til en gammel, nydelig furuskog, og og dermed tapet av en av de viktigste kildene til stressreduksjon.
Slik kan ikke politikere holde på i 2024. Oslo og Norge kan ikke fortsette med denne krigen mot naturen.
17. august var Venstres fraksjonsleder ute i Aftenposten og drømmer om massiv boligutbygging langs Alnaelva – som er spennende tanker – riktignok med forbehold om at området i dag er fullt av biltrafikk og mye av området ligg i flomsonen. I den forbindelse uttalte OBOS-sjefen: “Det er bra å identifisere muligheter. Og vi må jo spille på naturkvalitetene vi har, uten å bygge dem ned.”
To uker etterpå får OBOS altså tillatelse til å bygge ned en hel nabolagsskog – en skogsperle med stor, stor betydning for folk på Mortensrud og som spiller en enda viktigere rolle for dyrelivet i Oslo. Med vedtaket bystyret gjorde på onsdag, blir denne perla tapt for alltid.
Vi i MDG mener det bør være åpenbart for alle at hoveddelen av veksten i Oslos boliger bør komme på allerede bebygde arealer. Vårt eget forslag om å få framdrift på loftsutbygging kan gi opptil 5000 nye boliger i indre by uten nedbygging av nye areal.
Bystyret har støttet det – men byråden toer sine hender. Og i mellomtiden bygges stadig mer natur ned!
I Hovinbyen skal det komme tett og moderne by der det før var industri, og det er klokt.
Tusenvis av nye boliger på Grønlikaia og på Filipstad er klokt, OBOS har selv spennende planer om å utvikle grå og bilbaserte arealer til et urbant og levende nabolag med opp mot 2000 boliger, arbeidsplasser, kafeer og butikker på Rosenholm sør i Oslo.
Det er mulig å bygge smart og skånsomt. Dette prosjektet på Mortensrud var ikke et slikt prosjekt. Det burde aldri blitt vedtatt.
Nå starter kampen for å redde natur på et annet utbyggingsfelt på Mortensrud (Felt 16), hvor det planlegges flere hundre boliger. Også her har byrådet planer om å ofre et stort skogområde.
Vi i MDG lover å ikke gi oss i kampen for mennesker og natur, og for en mer fornuftig utvikling av byen vi elsker.