Vålerenga-trener Geir Bakke fikk mye å tenke på etter stortapet mot naborival Stabæk.

Forsvarskollaps ga Vålerenga en skikkelig på trynet: – Jævlig trist for fansen!

Tre gavepakker av noen scoringer sørget for at Vålerenga tapte sin første kamp for året i OBOS-ligaen. – Vi slipper inn alt for billige mål, medgir hovedtrener Geir Bakke.

Med to ikke helt overbevisende opptredner hittil i sesongstarten i OBOS-ligaen, skulle Vålerenga-gutta søndag få besøk av vestkantnabo Stabæk hjemme på Valle.

Søndagens kamp skulle bli en skikkelig påminnelse om at det kan bli vanskelig for dette mannskapet å rykke direkte opp til eliteserien igjen, etter at det ble et stygt 3-1-tap på hjemmebane.

– Det var kjipt å tape denne, men vi slipper Stabæk-spillerne alt for lett til på scoringene, sier venstreback Simen Juklerød til VårtOslo etter kampen.

– Slipper inn for billige mål

Spillemessig var det ikke veldig mye som skilte de to naboene i vårsola, men når det gjaldt det å forsvare seg viste hjemmelaget nok en gang at de har mye å gå på i det defensive arbeidet.

– Hittil i sesongen har vi sluppet inn alt for enkle mål. Når du ikke løser de defensive oppgave ute på banen, blir det også vanskelig å vinne fotballkamper, mener hovedtrener Geir Bakke.

Han har nå to hjemmekamper på rad sett spillerne sine komme bakpå i målprotokollen etter relativt stygge forsvarsfeil.

Simen Juklerød
Akkurat som i åpningskampen mot Sogndal, slet Simen Juklerød og Vålerenga med å få forsvarsspillet til å sitte søndag kveld.

– Vi trener jo på det defensive hele tiden, men akkurat nå har jeg ikke noen mirakeloppskrift på hvordan vi skal bli pottetette bakover, innrømmer han.

Det er heller ikke noen hemmelighet at Bakke ønsket seg flere forsvarsforsterkninger før sesongen tok til uten å finne de rette spillerne.

– Foreløpig må vi klare oss med det vi har. Forhåpentligvis finner vi en måte å tette skikkelig igjen på raskt, sier han.

– Synd for fansen

Et stort lyspunkt å ta med seg fra de to første seriekampene hjemme på Oslo øst har vært publikumsoppmøtet, og støtte fra fansen. Vel 18.000 tilskuere har overvært de to første hjemmemkampene denne sesongen.

Der er en støtte ingen andre lag i OBOS-ligaen er i nærheten av å kunne vise til.

Klanen på Intility
Hjemmefansen støtter Vålerenga-spillerne i tykt og tynt også i OBOS-ligaen.

– Det er helt fantastisk hvordan supporterne våre støtter opp om oss selv etter nedrykket. Det gir oss spillere noe helt ekstra. Derfor er det også jævlig trist at vi ikke har klart å få en hjemmeseier ennå, sier Simen Juklerød.

Men både Juklerød og hovedtrener Bakke velger å ikke være altfor negative rundt sjansene til å rykke rett opp til eliteserien igjen.

– Det er fortsatt bare spilt tre kamper, så vi kan absolutt ikke grave oss ned på lang tid ennå, mener Bakke.

Forsvarsrot ga tidlig baksmell

Etter at våren virkelig hadde gjort sitt inntog på Oslo øst de siste dagene, lå alt til rette for at det skulle bli en strålende ettermiddag og tidlig kveld for fotball under nabooppgjøret. Fra halvtimen fra kampstrart var det også virkelig liv på en så og si fullsatt østbredden hvor de mest dedikerte Vålerenga-tilhengerne har tilhold.

Ute på kunstgresset skulle det derimot kladde mye for gutta i kongeblått. Forsvarsspillet har i de to første kampene vært en akilleshæl, og etter bare fem minutter skal den bakre fireren rote det til igjen. Dermed kan Stabæk og Bassakou Diabate enkelt gå opp i ledelsen.

Til forargelse hos de aller fleste av de frammøtte tilskuere skulle det fortsette å kladde for hjemmelaget utover i omgangen. Etter 24 minutter så det til å løsne litt, men Daniel Håkans bommer alene med Stabæk-keeper Sondre Rossbach. Returen setter finnen i mål, men da avblåses han for offside.

Den sjansen ble starten på en bedre periode for hjemmelaget, men fortsatt skulle det lugge i de avgjørende øyeblikkene foran motstandermålet. Rett før pause skal det så endelig løsne for østkantgutta, og Mees Rijks kan fortjent sette utlikningen bak Stabæk-keeper Rossbach.

To døballler - to baklengsmål

Vitamininnsprøytningen ved utlikningen fra nederlenderen Rijks like før pausesignalet lød, ga hjemmelaget troa tilbake på at det gikk an å endelig vinne en hjemmekamp igjen. Likevel skal de nesten kløne det til for seg selv igjen i starten av den siste omgangen, men reddes av en god redning fra sisteskanse Magnus Sjøeng.

Fra nesten å ha gitt bort nok et mål fortsatte de kongeblå presset mot Stabæk-målet fra slutten av den første omgangen, men så skal to ganger på kort tid igjen glippe forsvarsmessig. Dermed kan høyreback Kasper Pedersen to ganger heade gjestene fra Bærum opp i ledelsen.

Resten av omgangen skulle bare Stabæk-keeper Rossbach stå i veien for at gutta fra Oslo øst kom seg inn i kampen igjen. Sisteskansen leverte store redninger på forsøk både fra Henrik Bjørdal og Elias Hagen.

Dermed ble det en skikkelig nedtur for Vålerenga-spillerne som måtte innse at årets første tap var et faktum.

Vålerenga - Stabæk = 1 - 3 (1-1)

Intility arena

9097 tilskuere

0-1 Bassakou Diabate (5) 1-1 Mees Rijks (40) 1-2 Kasper Pedersen (59) 1-3 Pedersen (61)

Gule kort: Vegar Eggen Hedenstad (VIF) og Sondre Rossbach (Stabæk)

Vålerenga (4-3-3): Magnus Sjøeng - Vegar Eggen Hedenstad, Aron Kiil Olsen, Martin Kreuzriegler, Simen Juklerød (Christian Borchgrevink i 28min) - Henrik Bjørdal (Magnus Bech Risnæs i 28min), Elias Hagen, Fidel Brice Ambina - Mees Rijks (Ola Kamara i 28min), Daniel Håkans (Filip Thorvaldsen i 18min), Petter Strand

Stabæk (4-4-2): Sondre Rossbach - Kasper Pedersen, Nicolai Næss, Nikolas Walstad (Aleksander Andresen i 24min), Olav Veum (Fillip Riise i 9min) - Magnus Christensen, Chares Roberts, Sebastian Olderheim (Christopher Hegardt i 3min), William Wendt (Kaloyan Kalinov Kostadinov i 23min) - Rasmus Vinge, Bassekou Diabate (Kristian Fardahl Opseth i 9min)