God stemning i garderoben til Vålerenga etter at de vant sjuende kamp i semifinalen i NM i ishockey mellom Stavanger Oilers og Vålerenga i DNB Arena i Stavanger.

Ville jubelscener i garderoben da Vålerenga tok seg til første NM-finale på ti år på borteis

18-åringen Stian Solberg sendte Vålerenga til NM-finalen nesten på egenhånd. – Dette var fantastisk, sier matchvinner Tommi Taimi. Iskrigerne fra Oslo øst snøt Stavanger Oilers for muligheten til å forsvare NM-gullet etter den sjuende og avgjørende kampen i semifinalen.

Etter at Vålerenga-spillerne rotet bort muligheten til å kvalifisere seg til finalekamper mot Storhamar hjemme på Jordal onsdag, skulle det hele avgjøres med en siste semifinale i Stavanger fredag kveld.

Borte i oljehovedstaden Stavanger klarte iskrigerne, gjennom en utrolig opphenting etter å ha ligget under 0–2 tidlig i den andre perioden, det virkelig utenkelige å ta en andre borteseier på fire dager.

Dermed er de fra mandag klare til finalespill mot erkerival Storhamar.

Daniel Bøen Rokseth jubler etter at han ga Vålerenga ledelsen 4–3.

18-åring stjal hovedrollen

Etter å ha startet veien til finalene på bortebane med to strake og relativt stygge tap mot Oilers, har det omsider snudd på borteis for Fredrik Anderssons gutter.

Fredagens seier var den andre på rad i DNB Arena, og avgjørende for at det blir finalekamper å spille for gutta fra Oslo øst.

Mye av æren skal stortalentet, og mulig snart NHL-klare, Stian Solberg (18) ha. Det var hans to scoringer som virkelig brakte østkantgutta inn i kampen igjen.

Etter det kom rogalendingene sterkt tilbake, men med 45 sekunder igjen av kampen sikret finsk sisu og backen Tommi Taimi for at seieren ble med hjem til hovedstaden.

Best i starten

Det var imidlertid Oilers som kom best ut fra start i fredagens kamp da Mathias Trettenes sendte vertene i ledelsen etter 16 drøye minutter.

Fem minutter inn i andre periode doblet André Bjelland Strandborg Oilers ledelse, men gleden ble kortvarig da Stian Solberg reduserte bare 19 sekunder senere.

– Vi er ikke ferdig med å hylle siddisene, før Solberg tar pucken i egne hender og gjør alt selv, kommenterte Espen Ween på TV 2.

– Solberg går slalåm gjennom og er på nivå med (Henrik) Kristoffersen når han tar seg inn der, tilføyde Bjørn Erevik.

Stian Solberg
18-åringen Stian Solberg stjal showet da Vålerenga gikk til NM-finale i hockey fredag kveld.

– Litt flaks

Kunstscoringen ga blod på tann for Vålerenga-spillerne.

Fire minutter før siste pause utlignet Thomas Olsen, før Solberg sendte gjestene opp i ledelsen med sin andre scoring for kvelden.

– Det er nesten så man ikke tror det man ser, utbrøt Erevik.

Til tross for å ha vært svært delaktig i å snu kampen for Vålerenga, lot ikke Solberg seg rive med av praktmålet sitt.

Kampfakta:

• Stavanger–Vålerenga 4–5 (1–0,1–3, 2–2)
  • DNB Arena, 4250 tilskuere
  • Hoveddommere: Roy Stian Hansen / Marcus Vardeberg Wannerstedt
  • 1. periode: 1–0 (16.31) Mathias Trettenes (Simon Bourque / Dan Kissel)
  • 2. periode: 2–0 (24.57) Andre Strandborg (Ludvig Hoff / Steinar Klavestad) 1–2 (25.16) Stian Solberg (Sebastian Johansen / Kalle Ekelund) 2-2 (36.17) Thomas Olsen (Tommi Taimi / Alex Dostie) 2–3 (37.15) Solberg (Dostie / Ekelund)
  • 3. periode: 3–3 (48.20) Tristin Langan (Anders Tangen Henriksen / Sondre Bjerke) 3–4 (53.23) Daniel Bøen Rokseth (Christopher Bengtsson / Jørgen Karterud) 4–4 (56.01) Hoff (Klavestad / Andre Strandborg) 4–5 (59.11) Tommi Taimi (Johansen / Mathis Olimb)
  • Utvisninger: STV: 5 x 2 min. VIF: 3 x 2 min.
  • Vålerengas beste spiller: Stian Solberg

– Det er alltid gøy å score mål, men jeg var litt heldig med hvordan pucken spratt. Jeg la den på mål. Litt flaks og litt skills, mente Solberg.

Det ble en uhyre spennende tredjeperiode, hvor først Tristin Langan sendte lagene likt igjen, åtte minutter inn i perioden, før Daniel Bøen Rokseth sendte Vålerenga i ledelsen igjen to minutter senere.

Med fire minutter igjen på klokken utlignet Ludvig Hoff for Oilers igjen, før Tommi Taimi sikret seieren med 49 sekunder igjen på klokken.

Jubel etter at Vålerenga reduserte til 2–1 i sjuende kamp i semifinalen i NM ishockey mellom Stavanger Oilers og Vålerenga i DNB Arena i Stavanger.

Spennende

Det har vært en uhyre spennende semifinaleduell mellom Oilers og Vålerenga.

Stavanger-laget vant den første kampen på hjemmebane, før Vålerenga sikret 1–1 på overtid på Jordal.

Lagene vant så annenhver kamp, før Vålerenga tok sin første seier i sluttspillsammenheng i det som nå er hjemmehallen til Oilers.

Oljeklubben klarte likevel å sikre en sjuende og avgjørende kamp da de svarte med 5–3-seier på Jordal to dager senere.

Oilers og Vålerenga endte på henholdsvis 2.- og 3.-plass i grunnseieren. Det skilte riktignok 17 poeng opp til den soleklare seriemesteren Storhamar.

I kvartfinalen gjorde Oilers kort prosess på Lillehammer da de tok fire strake seire, mens Vålerenga vant 4–1 over Stjernen.

Det var ikke noe å si på stemningen i Vålerenga-garderoben etter at seieren var et faktum.

15 år siden forrige seier

Vålerenga vant til slutt semifinaleduellen 4–3. I finalen venter Storhamar, som slo Frisk Asker 4–1 i sin semifinale.

Storhamar har spilt i fem strake NM-finaler, hvor én har endt med seier. Den kom i 2018. Siden den gang har laget tapt én gang for Frisk og to ganger mot Oilers, som har stukket av med «bøtta» de to siste årene.

Sist Vålerenga var i NM-finalen var helt tilbake til 2014, også da vant Oilers tittelen.

Oslo-klubbens siste NM-triumf kom i 2009 da de slo Sparta Sarpsborg i finalen.