En meteor under meteorsvermen Leonidene i 2009.
En meteor under meteorsvermen med navn Leonidene i 2009. En meteorsverm oppstår når jordas bane skjærer inn i samme bane som en oppløst komet, som gir fra seg en sverm av meteorer.

Årets største meteorsverm kan observeres over Oslo denne uka

Er man heldig med været, kan man observere hundrevis av meteorer over Oslo natt til torsdag og fredag.

Publisert

Natt til onsdag og torsdag inntreffer Geminidene, som beskrives som en av de flotteste og mest pålitelige av alle meteorsvermer. Den kan observeres fra hele landet, så fremt været spiller på lag. 

En meteorsverm er som regel et økt antall meteorer som opptrer i samme tidsrom. Svermen kan vare fra ett døgn til noen uker.

– I motsetning til andre meteorsvermer er opphavet til Geminidene ikke en komet, men et merkelig, steinaktig objekt på ca. 5 km i diameter. Det har fått navnet 3200 Phaethon og er klassifisert som asteroide, opplyser astronom Jan-Erik Ovaldsen om på himmelkalenderen.

Observeres med det blotte øye

Ovaldsen forklarer at forhold som vær, månefase og lokal lysforurensning har stor betydning for synligheten av en meteorsverm, og jo mørkere nattehimmel, desto bedre.

– Meteorer observeres med det blotte øye, ikke kikkert eller teleskop. Finn deg helst et område som har vidt utsyn til himmelen og dessuten ligger et stykke unna sterke lyskilder, slik at øynene kan tilpasse seg mørket, utdyper han.

– En god dose tålmodighet kommer alltid godt med når det gjelder meteorsvermer, legger han til.

Opptil 150 meteorer i timen

Grunnen til at meteorsvermen Geminidene er så spesiell er at du kan observere hundrevis av meteorer i timen når svermen når sin topp, som er 13. og 14. desember i Norge.

Ifølge online kalenderen Timeanddate, kan man observere opptil 150 meteorer i timen over Oslo, i dette tidsrommet.

Men værforholdet har noe å si, og foreløpig er det meldt gråe skyer på himmelen torsdag ved 20-tiden, som Ovaldsen sier er tidspunktet med mest forventet aktivitet.

– Anbefalingen min er å holde utkikk etter meteorer fra sent på kvelden onsdag 13. desember og fram til morgengry torsdag, samt fra rundt klokken 19 og videre utover kvelden og natt til fredag. Det er gode sjanser for å se meteorer nå og da også tidligere og senere netter, sier Jan-Erik Ovaldsen.



Powered by Labrador CMS