Det var store trafikale problemer i Skulleruddumpa mandag. Snøværet skapte trafikkproblemer for lastebiler og andre biler som ikke var riktig skodd. Snøen skal lave ned over hovedstaden igjen gjennom hele torsdag.

– Dette ansvaret må du som trafikant ta i dag

Vegvesenet kommer med tydelig oppfordring til den enkelte trafikant.

Publisert

Det første skikkelige snøfallet over Oslo skapte solid trafikkaos i hovedstaden på mandag. Fra midnatt torsdag og et døgn fremover, gjelder nytt gult farevarsel for snø for Oslo-området.

«Fra natt til torsdag ventes 5 til 15 centimeter snø. Lokalt kan det komme noe mer. Nær kysten ventes overgang til sludd og regn», heter det i Meteorologisk institutts varsel. Meteorologene understreker at det er mulighet for at regnet fryser på bakken.

«Temmelig sikkert»

«Dette vil temmelig sikkert påvirke trafikkavviklingen», fastslår Statens vegvesen i en pressemelding. Med alt fra underkjølt regn til snø, er vegvesenet forberedt på mye variasjon i været de kommende dagene:

«Vegvesenet, fylkeskommunene og entreprenørene har tilgang på værdata og værprognoser og planlegger vinterdriftstiltak som salting, strøing og brøyting ut fra dette. Utstyret er klart, og vaktlagene er klare».

Vegvesenet mener imidlertid ikke bare veieierne har et ansvar for å forberede seg før nye snøværsrunder.

«Også den enkelte trafikant har et ansvar. Ha på vinterdekk, ha ekstra mat, drikke og varme tepper i bilen, og ikke minst: Vurder om du kan la bilen stå, om dette er en kjøretur du er helt nødt til å ta», lyder oppfordringen.

Nesten 140 meldinger mandag

«Dette ansvaret må du som trafikant ta», understreker vegvesenet som selv har måttet tåle kritikk i kjølvannet av snøkaoset i trafikken på Østlandet mandag.

I forkant av snøværet i starten av uken, ble det fra flere hold advart mot unødig ferdsel på veiene, blant annet fra Oslo politidistrikt

Politiet fikk likevel inn nærmere 140 meldinger om hendelser i trafikken mandag, ifølge NRK.

– Folk er ikke godt nok skodd, men velger likevel å ta bilen ut. Da blir det ulykker og stans, og det får en hel del følgefeil i byen, sa seksjonsleder for trafikk og sjø, Tomm Berger, til kanalen.

Markant nedgang

En rekke trafikkuhell og lange køer til tross, mener bomselskapet Fjellinjen likevel tall fra deres bomstasjoner i hovedstadsområdet tyder på at flere faktisk fulgte oppfordringen om å la bilen stå.

– Det er tydelig at årets første snøfall i Oslo-regionen påvirket trafikken markant. Den prosentvise nedgangen var aller størst mellom klokken 16.00 og 17.00. Da var den registrerte trafikken ned hele 37 prosent mot mandag i forrige uke, uttaler Stian Strøm Arnesen, Fjellinjens analyseansvarlig.

Det totale antallet registrerte passeringer var mandag 919.679 – en markant nedgang sett opp mot de 1,19 millioner passeringene mandagen før.

I morgenrushet var det timen mellom klokken 08.00 og 09.00 nedgangen var størst sett opp mot samme periode uken før med 22 prosents fall.

 – Holder ikke

Om du setter deg bak rattet i snøværet torsdag, mener daglig leder Trafikksikkerhetsforeningen, Geirr Tangstad-Holdal, det kan være lurt å ta visse forholdsregler.

– Det holder ikke å telle 1001-1002-1003 nå. Du kan godt øke den til 1005 og hvis du kjører tyngre kjøretøy må du telle til 1006-1007, uttrykker han i en pressemelding.

Her er flest redde på glatta:

  1. Nordland – 74 prosent
  2. Møre og Romsdal – 73 prosent
  3. Agder – 71 prosent
  4. Oslo – 66 prosent
  5. Innlandet – 66 prosent
  6. Vestland – 64 prosent
  7. Viken – 60 prosent
  8. Vestfold og Telemark – 59 prosent
  9. Troms og Finnmark – 58 prosent
  10. Trøndelag – 56 prosent
  11. Rogaland – 52 prosent 

Kilde: Frendeundersøkelsen, Norstat

En undersøkelse fra Frende Forsikring, gjennomført av Norstat, viser at bilførere i Oslo er blant dem som i størst grad kjenner på redsel på glatt føre med delt fjerdeplass med Innlandet med 66 prosent. Landsgjennomsnittet ligger på 62 prosent.

– Kan være bra med frykt 

– At folk har kjent på frykt på glatta kan være bra, det skjerper sansene. Men skadene vi får inn når det plutselig blir glatt, tyder på at mange ikke tar væromslaget på alvor, mener fagsjef innen motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge

– Eller at de ikke merker det før de kjører en tidlig morgen og plutselig innser at de ikke kan bremse som de er vant til. Da kan det fort smelle, legger han til og fortsetter:

– Jeg forstår godt at det er skremmende og vanskelig å tilpasse seg et veldig annerledes underlag på sekundet. Det er lenge siden vi kjørte på sleipt føre nå. Men du er nødt til å endre kjøringen din når det blir kaldere.

Gode råd for kjøring på glatt føre:

  • Sørg for at du har gode og riktige dekk
  • Skrap rutene helt fri for is før du kjører, slik at du har god sikt
  • Hold god nok avstand til bilen foran deg
  • Sjekk føret og avpass farten
  • Ro ned og ikke stress – det viktigste er å komme trygt fram
  • Når du kjører bil skal du ikke holde på med andre ting, som for eksempel mobilen

Kilde: Frende Forsikring 

– Må tilpasse farten

Trafikksikkerhetsforeningens Tangstad-Holdal stemmer i:

– Du må tilpasse farten ut fra om underlaget er bart, vått eller isete. Mange steder påvirkes også kjøreforholdene av sporete kjørefelt, som gjør det enda lettere å miste kontrollen og få sleng på kjøretøyet.

– Ta deg god tid og sjekk dekkene og bremsene med jevne mellomrom. Både lufttrykket og mønsterdybden er avgjørende for å ha godt feste på veien, avslutter han.

Tips oss:

Har du tips, bilder eller video fra situasjonen på veiene i Oslo?

Kontakt oss på tips@vartoslo.no.

Bidrag som brukes belønnes med Flax-lodd.

Powered by Labrador CMS