Snø og slaps preger trafikken i Oslos gater mandag.
Snø og slaps preger trafikken i Oslos gater mandag.

Politi og brannvesen med tydelig oppfordring i snøværet – Ruter melder om store forsinkelser

Snøværet skaper utfordringer på veiene. Politi og brannvesen ber de som kjører om å ta sine forholdsregler eller la bilen stå, mens Ruter ber reisende om å beregne ekstra tid.

Publisert

«Det snør og er glatt i hele distriktet. Nødetatene får mange meldinger om trafikkulykker. Det henstilles til alle trafikanter om å kjøre forsiktig. De som fortsatt har sommerdekk bør la bilen stå!», meldte brannvesenets 110-sentral i Oslo i en oppdatering mandag formiddag.

Les også: Har sendt ut gult farevarsel: I natt kommer snøen

Den første snøen har lagt seg i hovedstadens gater. Her i krysset mellom Bogstadveien og Sorgenfrigata mandag morgen.
Den første snøen har lagt seg i hovedstadens gater. Her i krysset mellom Bogstadveien og Sorgenfrigata mandag morgen.

Brannvesenet gjentok med det politiets oppfordring fra tidligere samme dag. I en oppdatering mandag morgen delte Oslo politidistrikt følgende melding etter nattens snøfall:

«Det har i løpet av natten kommet en del snø enkelte steder. Vår oppfordring til bilistene i morgentimene er å kjøre etter forholdene, holde god avstand til forankjørende, samt benytte dekk som er tilpasset vinterføre».

«Dersom dere ikke har dette, er rådet fra politiet å la bilen stå og finne andre alternative fremkomstmidler», var den tydelige beskjeden fra politiets hold.

Tynt snødekke i Majorstukrysset mandag.
Tynt snødekke i Majorstukrysset mandag.

Gult farevarsel

Fra klokken 01.00 natt til mandag og frem til samme tid tirsdag har Meteorologisk institutt gjeldende gult farevarsel for snø for Oslo og omkringliggende områder, der det kan komme mellom 5 til 15 centimeter snø.

I varselet ligger anbefaling om å beregne noe ekstra tid til transport og kjøring samt bruke riktige dekk og kjøre etter forholdene som følge av lokalt vanskelige kjøreforhold.

Litt snø i Oslos gater hindret ikke folk i å kaste seg på sykkelen mandag morgen.
Litt snø i Oslos gater hindret ikke folk i å kaste seg på sykkelen mandag morgen.

Fratatt førerkortet

Operasjonsleder Line Skott understreket i 06-tiden mandag likevel at politiets oppdatering i tilknytning til ferdsel på veiene i snøværet kun var en generell henstilling, og at det ikke foreløpig hadde vært mange trafikkuhell.

En times tid senere kunne politiet imidlertid melde at en bilfører i politidistriktet, nærmere bestemt en sjåfør på E18 i retning Oslo i Asker, hadde fått førerkortet beslaglagt på stedet etter å ha havnet i autovernet med en bil som hadde sommerdekk. Føreren kom uskadd fra hendelsen.  

Sklidde av veien

Like etter klokken 09.30 var politiet på vei til Hellerudgrenda etter at en bil kjørte imot enveiskjørt gate for deretter å skli av veien og kjøre gjennom et gjerde på stedet rett nedenfor Hellerudgrenda bussholdeplass. Det fremsto likevel ikke som om det var personskade på stedet.

Tre kvarters tid senere kunne operasjonssentralen melde at det viste seg å være to biler som hadde sklidd ut av veien i lav hastighet, og at partene ordnet opp seg imellom ved å skrive skademelding.

Snøværet påvirker Ruters linjer.
Snøværet påvirker Ruters linjer.

Ruter advarer reisende

Også Ruter var tidlig ute med å advare sine reisende om at snøværet kunne føre til at reisene innenfor deres tilbud tar lengre tid som følge av utfordrende kjøreforhold.

Selskapet meldte mandag formiddag om store forsinkelser på flere linjer på opptil halvannen time og ba videre reisende beregne god tid gjennom dagen.

– Beregn ekstra god tid om du må ut å reise nå i ettermiddag og kveld, uttalte Cathrine Myhren-Haugen, kommunikasjonssjef i Ruter, i en pressemelding. 

Økte på utover dagen

Trafikkoperatør Tone Sorken i Vegtrafikksentralen øst opplyste til NTB i 08-tiden at det ikke var meldt om noen store hendelser i forbindelse med snøfallet i morgenrushet.

– Det har vært et par mindre ulykker, men er uvisst om dette skyldes snøværet eller andre forhold. Det går litt saktere på hovedveinettverket inn mot Oslo, sa trafikkoperatøren, som la til at hovedinntrykket er at de fleste forholder seg til rådene om å bruke vinterdekk samt å passe farten etter forholdene.

Tett trafikk i snøværet på E18 mandag morgen.
Tett trafikk i snøværet på E18 mandag morgen.

Like etter klokken 10.00 meldte vegtrafikksentralen at riksvei 4 ved Aker sykehus var stengt i retning Sinsenkrysset som følge av trafikkuhell. Nødetatene var da på plass på stedet. Etter en drøy halvtime var veien igjen åpen for normal trafikk.

Mandag ettermiddag hadde det, ifølge NRK, kommet inn over hundre meldinger om  trafikkuhell, trafikkulykker eller biler som har sklidd av veien på Østlandet.

Saktegående trafikk i øst

«Snøen laver fortsatt ned og det er saktegående trafikk spesielt det østlige delene av distriktet», heter det i en melding fra Oslo politidistrikt like før klokken 15.30. 

«På E6 opp fra Skulleruddumpa har et par biler fått stans, så det er saktegående slalåmkjøring opp bakken. Berging er på vei, men det tar naturligvis tid», utdyper operasjonssentralen.

Powered by Labrador CMS