DEBATT

«Årets slagord for Norway Cup er "sammen for likeverd", men tydeligvis gjelder hverken dette eller FairPlay tilskuere og foresatte. Bare det at ett lag velger å trekke seg eller at én spiller føler seg utrygg på det som er sommerens store eventyr, er problematisk nok i seg selv», skriver Tamina Sheriffdeen Rauf.

– Norway Cups «sammen for likeverd», er et fint slagord. Men ikke alle er med.

– Jeg har alltid hatt en tro på at fordommer brytes og forsoninger skjer – ikke rundt store møtebord i ærbødige bygg, men som mest på idrettsbanen. Men kanskje har jeg tatt feil hele livet?

Publisert

Denne uken har landets største fotballarrangement for unge gått av stabelen, nemlig Norway Cup. For mange av de som kommer enten de er spillere eller ivrige tilskuere, er dette idrettsstevnet årets begivenhet. 

Det er fotball, musikk, mat, latter og folk fra over hele landet, og rundt omkring i verden. Med andre ord er denne cupen et symbol på det jeg elsker mest med byen min Oslo – mangfold, toleranse og blide folk. 

Men i år kommer etterdønningene av cupen med en liten bitter ettersmak, etter påstander om bruk av n-ordet og andre tydelige nedlatende kommentarer har blitt slengt mot barna på banen.

Helt hva som har skjedd er likevel uklart: Norway Cup har ikke funnet grunnlag for at det var rasisme, sier de til Dagsavisen. Jeg mener likevel at det er tydelig at uvelkomne holdninger har vært til stede.

At idrett engasjerer er ingen hemmelighet, heller ikke at idrett provoserer. Men når idretten opprører til den grad man begynner å bli ufin, da har man et problem. Når det attpåtil er voksne – altså foresatte, som skyter de stygge kommentarene mot barna – da begynner problemet å bli farlig.

Rokker ved fellesskapet

Radioverten og kjendisen Sandeep Singh skrev på sin personlige Facebook-side at han blir paff av tanken at barn har slike ord i sitt vokabular i 2023, og at han får vondt av muligheten av at barn kanskje lærer disse holdningene hjemmefra. 

Det bekymrer meg også stort, fordi disse holdningene smitter. Barn blir ikke født med fordommer, men de opparbeides over tid – ofte påvirket av deres nærmeste. 

Uansett hvor engasjert og involvert man er i idretten er dårlig oppførsel og sårende kommentarer helt uvelkomment. Når jeg leser at skjellsord som «apekatt», «j**la kineser» og n-ordet ropes ut fra tribunen av voksne mennesker mot barn, da kjenner jeg det rykker i meg og koker inni hodet. 

Dette er kommentarer som ikke bare sårer, men også rokker ved tryggheten og fellesskapet som er så sentral i idretten.

Utenforskap er en uting og en situasjon som vi stadig skal jobbe i mot, for det er i fellesskapet vi er sterkest. Og utdaterte, rigide og rasistiske holdninger er noen av de største fiendene til vårt fellesskap. 

Det mest hjerteskjærende med hele denne situasjonen er det asymmetriske maktforholdet og absurditeten av overivrige foresatte mot uskyldige og unge fotballspillere. 

Slagordet gjelder ikke alle

Årets slagord for Norway Cup er «sammen for likeverd», men tydeligvis gjelder hverken dette eller FairPlay tilskuere og foresatte. Bare det at ett lag velger å trekke seg eller at én spiller føler seg utrygg på det som er sommerens store eventyr, er problematisk nok i seg selv. 

Idretten skal fortsatt være en arena for dugnad, fellesskap, engasjement og trygghet. Det jeg har lært denne uka er likevel at disse ikke kan tas for gitt, og at kampene for et mer likeverdig og inkluderende fellesskap er langt fra over. Du skal selvfølgelig få lov til å bli ivrig, men det er en lang vei fra iver og oppgitthet, til reinspikka respektløshet.

En oppmuntring til deg som er voksen: 

Jeg hadde aldri trodd at vi var her i 2023, men dårlige holdninger ser ut til å aldri gå ut på dato. Så derfor vil jeg komme med noen oppfordringer: 

  • Vær varsom med de holdningene du utviser, særlig rundt barn. De elsker å imitere, og blir stadig påvirket selv av de minste handlinger eller ord. Tørr også ta tak i urett, selv når det gjelder opprør med andre medvoksne. 

  • Vær en trygg voksenperson. Utvis varsomhet, og gi omsorg og støtte til de som trenger det rundt deg. Kanskje særlig de du vet allerede er mer sårbare. 

  • Vær var på dine egne holdninger. Ingen av oss er fordomsfrie, heller ikke jeg. Noen ganger er til og med fordommer sunt. Men vær klar over fordommene dine og prøv å bearbeide dem ved å være nysgjerrig, stille spørsmål og lese deg opp på det ukjente. 

I ekte Norway Cup-ånd tror jeg det trengs en jevnlig dugnad for å luke ut ugreie holdninger blant både store og små. Og det er nettopp via disse felles dugnadene at vi klarer å styrke og trygge et fellesskap hvor alle faktisk er – likeverdige.

Powered by Labrador CMS