Riggingen pågikk for fullt på Ekebergsletta fredag, dagen før Norway Cups åpningsshow sparker i gang turneringen.

Stjernebesøk, snø og titusenvis av spillere – slik blir Norway Cup

30 000 ballglade inntar byen og har fullspekket program i vente når Norway Cup sparkes i gang lørdag. Oppfordringen fra ett hold er klar til de titusenvis før turneringen som vil sette sitt preg på hovedstaden.

Publisert

Ifølge arrangøren, er det et rekordår Norway Cup nå går i møte. Intet mindre enn 2350 lag og 30 000 spillere deltar under årets utgave av den internasjonale turneringen på Ekebergsletta, som først fant sted i 1972, fra 29. juli til 5. august.

2500 frivillige bidrar til å få arrangementet av stabelen.

– Å være sammen og kjenne på glede av likeverdig fellesskap er med på å skape varige verdier. Vi setter dette på dagsorden for 2023. Kunsten er å skape et miljø hvor vi ikke ser ned på noen, med mindre vi skal hjelpe dem opp. Og vi snakker menneskeverd når vi alle tar ansvar for det vi ser, sier generalsekretær Pål Trælvik i en uttalelse på Norway Cups hjemmeside.

Dommeren i fokus

Nok en gang skal tusenvis av unge med utgangspunkt i gressmatta skape minner for livet gjennom seier og tap, gleder og sorger. Å møtes med respekt på og utenfor banen, uansett utfall, er også et sentralt fokus.

«Fra og med i år innføres kampverter fra 13 år og opp under turneringen. Dette er et viktig tiltak som bidrar til å skape en trygg og positiv opplevelse for alle på kampen – ikke minst dommeren», opplyser Norway Cup som i samarbeid med Norges Fotballforbund og Kiwi setter dommerens rolle i fokus. Totalt deltar mer enn 400 dommere.

Tribunene på Ekebergsletta fylles snart opp. Arrangøren har i år særlig fokus på dommerens rolle og maner publikum til å oppføre seg pent både fra tribuneplass og på banen.

– Vi har ambisjonen om å belønne Norway Cups beste publikum. Dommerne er til stede for oss alle, for idrettene vi er så glad i. Uten dommer blir det ingen kamp. La oss ta vare på dem og oppføre oss slik at det blir vanskelig å finne Norway Cups beste publikum, oppfordrer generalsekretæren.

Dommerne selv skal rangere publikum som del av kamprapporten. De lagene som får best uttelling på denne fronten fra dommerhold, får spille i den såkalte verdikampen og vinner FairPlay-pris.

Mange nettkjenninger ventes de kommende dagene.

Egen håndballturnering

Fotball blir heller ikke eneste fokus under Norway Cup. For første gang på lang tid, får også håndball sin plass i turneringen. Dette har ikke skjedd siden Bækkelagets Sportsklub arrangerte håndballcup i forbindelse med Norway Cup i 1979.

Mens fotballkampene foregår på feltene på Ekeberg, Bøler, Lambertseter, Abildsø, Rustad, Valle og Friggfeltet, spilles håndballturneringen innendørs i sju nærliggende haller med sluttspillrunder og finaler for jenter og gutter i alderen ni til tjue år.

Ekeberghallen brukes som matsal under Norway Cup. Her rigges mathallen opp, dagen før åpning.

Fakta om årets Norway Cup:

  • Startet i 1972 med 420 lag, 8 av dem jentelag.
  • Arrangeres for 49. gang (avlyst to år under pandemien) med 2350 lag og 30 000 deltakere, der 31 prosent av lagene er jentelag.
  • 30 nasjoner fra flere kontinenter deltar.
  • 5500 kamper spilles på 106 baner.
  • Tilrettelagt fotballturnering fra Unified-klassen
  • Håndballturnering blir spilt i sju haller, med sluttspillrunder og finaler.
  • Kilde: Norway Cup

Skoleovernatting 

Fotballspiller eller håndballspiller – samtlige skal forenes over matbordet i Ekeberghallen og dele cupopplevelsen på Ekebergsletta.

27 000 varme retter serveres daglig, ifølge arrangøren. 45 skoler er i bruk som overnattingssted og huser til sammen 12 800 deltakere, mens om lag 2200 bor på hotell.

Ekeberghallen brukes til matsal under Norway Cup. Her blir maten levert, dagen før åpning.

Dette vil naturlig nok medføre at tusenvis skal ta seg rundt i hovedstaden.

«La bilen stå og reis kollektivt, så kommer alle raskere fram», er den klare oppfordringen fra Ruter, som opplyser at alle med deltakerarmbånd reiser gratis med Ruters transportmidler i sone 1 under Norway Cup.

Buss for bane

– Skal du til Ekebergsletta er det cirka ti minutters gange fra Brattlikollen T-banestasjon. Ta linjene merket i retning Bergkrystallen, og gå av på Brattlikollen, oppfordrer pressetalsperson i Ruter, Øystein Dahl Johansen.

Det minnes imidlertid om at det på grunn av arbeid på T-banens linje 2 Ellingsrudåsen og linje 3 Mortensrud, er buss for bane på de aktuelle linjene.

Snart er ikke en grønn flekk ledig på Ekebergsletta.

«Unngå å kjøre bil i området Helsfyr/Brynseng da det er begrenset fremkommelighet og raskt blir trafikale utfordringer og vanskelig fremkommelighet i området», påpeker Ruter i pressemeldingen.

Ta ballen med på buss, bane eller trikk, og ikke sett deg i bilen, er Ruters klare oppfordring til Norway Cup-deltakere.

Ekstra avganger

Ruter opplyser videre om at ekstra avganger settes opp på trikkelinje 19 og busslinjene 23 og 34.

«Buss linje 74 får endret trasé hele uken. Det settes også opp en egen busslinje for Norway Cup, NC2, mellom Bøler T og Simensbråten», heter det videre fra Ruter som informerer om at de vil være til stede på Europarådets plass ved Jernbanetorget de første dagene av Norway Cup.

Ruter opplyser at det i løpet av uken vil bli gjennomført billettkontroll på sentrale steder i Oslo for å ivareta sikkerhet, veilede reisende og sjekke billetter.

Det braker løs fra konsertscenen på Ekebergsletta lørdag kveld.
Tvillingduoen Marcus & Martinus, selv godt over snittet fotballinteresserte, er blant trekkplastrene under åpningskonserten.

Fotballinteresserte poptvillinger 

Før ballspillingen setter i gang for fullt søndag, venter på sin side et solid åpningsshow for deltakerne lørdag.

Blant trekkplastrene er den populære tvillingduoen Marcus & Martinus, som ved siden av popkarrieren selv er ivrige fotballspillere, og årets norske Eurovision-håp Alessandra.

Andre adspredelser fra fotballen og håndballen enn musikk venter også. Dagen før åpning lages det nemlig til både akebakke og hoppbakke som setter vinterlig preg på ellers grønne Ekebergsletta disse juli- og augustdagene.

Akebakke og hoppbakke til Norway Cup på Ekebergsletta ble laget til dagen før åpning.
Powered by Labrador CMS