— Jeg fikk jo svar fra bymiljøetaten at jeg kunne handle på tidspunkt med mindre trafikk og færre parkerte biler, forteller Gry Hege Henriksen (51)
— Jeg fikk jo svar fra bymiljøetaten at jeg kunne handle på tidspunkt med mindre trafikk og færre parkerte biler, forteller Gry Hege Henriksen (51)

Husker du Gry Hege (51)? Hun bruker proteser på armer og bein, men fikk ikke HC-kort av Oslo kommune. Nå endres reglene

Gry Hege Henriksen (51) mangler armer og bein, men ble nektet HC-parkeringskort av bymiljøetaten. Det opprørte mange bystyrepolitikere, og nå skal reglene endres. — Jeg fikk meldinger fra mange som opplevde det samme, sier Henriksen.

Publisert

— Jeg fikk jo svar fra bymiljøetaten at jeg kunne handle på tidspunkt med mindre trafikk og færre parkerte biler, forteller Gry Hege Henriksen (51) til VårtOslo.

Gry Hege mangler både bein og armer, og bruker proteser når hun går eller kjører bil.

Da hun søkte bymiljøetaten om HC-parkeringskort var imidlertid svaret blankt nei. Å mangle armer og bein var ikke grunn god nok til å få HC-parkering.

— Dette er diskriminerende

— De sa også idiotiske ting som at jeg kunne kjøre lenger unna for å handle. Og dette er faktisk diskriminerende, sier hun.

Historien om hvordan Oslo kommune nektet henne HC-parkeringskort opprørte hele Norge. Inkludert hovedstadens lokalpolitikere.

Nå ber bystyreflertallet om at retningslinjene for tildeling av HC-parkering endres.

— Det er også blitt kjent at Oslo kommune er strengere enn andre kommuner når det gjelder tildeling av HC-kort. Derfor trengs det en gjennomgang av bymiljøetatens rutiner for tildeling av HC-kort, sier Siavash Mobasheri (Rødt).

— Mennesker med nedsatt funksjonsevne skal ha fullgod og effektiv deltakelse og inkludering i samfunnet, sier Siavash Mobasheri (Rødt).
— Mennesker med nedsatt funksjonsevne skal ha fullgod og effektiv deltakelse og inkludering i samfunnet, sier Siavash Mobasheri (Rødt).

Formålet med bystyrets vedtak er at byrådet legger frem en sak der praksis blir slik at alle som trenger HC-kort får dette - uten å måtte kjempe mot Oslo kommune.

— Skal inkluderes i samfunnet

— Folk med nedsatt funksjonsevne skal selvsagt ha samme rett til å delta i samfunnet som andre folk, sier Mobasheri.

— Vi er derfor glad for at Rødt fikk gjennomslag for at bymiljøetaten, i sin tildeling av HC-kort og etablering av HC-plasser, skal legge til grunn CRPD sitt prinsipp om at mennesker med nedsatt funksjonsevne skal ha fullgod og effektiv deltakelse og inkludering i samfunnet, sier Rødt-politikeren.

Gry Hege Henriksen var uvitende om bystyrets vedtak da VårtOslo snakket med henne onsdag kveld.

Visste ikke om saken i bystyret

— Nei, jeg visste ikke om denne saken. Jeg har vært ute og reist og kom hjem i dag. Men dette er veldig bra, sier hun.

Men hun legger også til en advarsel til både bystyret og Oslo kommune.

— Samtidig ønsker jeg jo ikke at det skal bli slik at alle som ønsker det får HC-parkering. Da blir det jo fullt på p-plassene for oss som trenger HC-parkering. Men det er veldig bra at de som trenger det skal få det, avslutter Gry Hege Henriksen.

Powered by Labrador CMS