— Jeg vil ha likestilling i en grønnere retning, sier den nye lederen av Sagene bydelsutvalg, Almaz Asfaha (MDG). Foto: Olav Helland

— Jeg er grønn feminist, sier Almaz Asfaha (MDG). 29-åringen blir ny leder av Sagene bydelsutvalg

Etter lange forhandlinger og til slutt rødgrønn enighet er det klart at Almaz Asfaha (MDG) blir ny leder av Sagene bydelsutvalg. Nå har MDG toppvervet i fire av Oslos fem sentrumsbydeler.

Publisert

Befolkningsmessig er Oslos bydeler å regne som store norske kommuner. Bare i de fem sentrumsbydelene bor det omlag 365.000 mennesker. Og i fire av disse bydelene er det nå MDG som har ledervervet i bydelsutvalgene.

Sist ut av Oslos fem sentrumsbydeler til å avklare lederspørsmålet var Sagene. Etter lange forhandlinger mellom Ap, SV, MDG og Rødt er det klart at MDGs Almaz Asfaha blir ny BU-leder.

— Jeg er både typisk og atypisk MDG-velger

Hun blir leder i en bydel som omfatter Iladalen, Sagene, Bjølsen, Sandaker og Torshov. For de fleste av de omlag 43.000 innbyggerne i bydel Sagene er Almaz Asfaha et ubeskrevet blad.

God stemning og mange smil da det endelig ble klart at Almaz Asfaha (MDG) blir ny leder av Sagene bydelsutvalg. Jørgen Foss (Ap) blir nestleder. Foto: Olav Helland

— Jeg er både en typisk MDG`er og en atypisk MDG`er, sier Asfaha til VårtOslo.

— Foreldrene mine er flyktninger fra Eritrea, og slik sett er jeg litt uvanlig ettersom MDG foreløpig ikke har så mange politikere med minoritetsbakgrunn. Men samtidig er jeg ganske typisk mange MDG-velgere også. Jeg er høyt utdannet, under 30 og bosatt i en sentrumsbydel, sier den nye lederen av Sagene bydelsutvalg.

— Men det er bare to måneder til jeg passerer 30, altså, legger hun lattermildt til.

Almaz Asfaha har en mastergrad i organisasjonspsykologi og jobber som organisasjonsrådgiver i DNT. Hun har lang fartstid fra både studentpolitikken og humanitært arbeid gjennom SAIH - Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond. I tillegg satt MDG-politikeren to år i helse- og sosialutvalget i bydel St. Hanshaugen før hun flyttet til bydel Sagene.

— Enige om politikk raskt

I forhandlingene mellom Ap, SV, Rødt og MDG i bydel Sagene er det ingen hemmelighet at førstnevnte ønsket å beholde ledervervet i bydelsutvalget (BU). Samtidig gikk Ap kraftig tilbake og mistet to mandater i Sagene BU. Mens MDG gikk kraftig frem og ble bydelsutvalgets største parti med fire representanter.

Fra venstre; Gry Bruland Larsen (SV) ny leder av oppvekst- og velferdsutvalget, BU-leder Alamaz Asfaha (MDG), Maria Varteressian (SV) ny leder av miljø- kultur- og byutviklingsutvalget, BU-nestleder Jørgen Foss (Ap) og Helge Stoltenberg (Ap) som blir leder av helse- og mestingsutvalget. Foto: Olav Helland

— Vi har brukt lang tid på å forhandle om posisjoner. Den politiske avtalen mellom Ap, Rødt, SV og MDG brukte vi egentlig ganske kort tid på, sier Asfaha.

— Men hvorfor valgte MDG i bydel Sagene å samarbeide med de tre partiene på venstresiden? Dere kunne vel også samarbeidet med de borgerlige?

— Vi legger ikke skjul på at vi har hatt samtaler med Høyre og Venstre. Men vi ser at MDG også har samarbeidet godt med Ap, SV og Rødt i flere år. Det er riktig at vi er et blokkuavhengig parti, men vi mener MDG får best gjennomslag for vår politikk i bydel Sagene gjennom et samarbeid med Ap, SV og Rødt, sier Almaz Asfaha.

Vil erklære klimakrise

I den politiske avtalen mellom de fire rødgrønne bydelspartiene forklarer Asfaha at det har vært viktig for MDG å få gjennomslag for en grønn politikk. Dette innebærer blant annet at de fire partiene nå har bundet seg til å erklære klimakrise i Sagene bydelsutvalg.

I tillegg skal de fire rødgrønne jobbe videre med å få Advokat Dehlis plass helt bilfri, lage en egen miljø- og klimastrategi for bydelen fra 2020, utvikle Akerselva miljøpark og ivareta 20-metersgrense ved utbygging langs Akerselva.

Rødgrønne samarbeidspartier i bydel Sagene gir seg selv en applaus etter å ha blitt enige om både politikk og valgteknisk samarbeid de neste fire årene. Foto: Olav Helland

Også Jørgen Foss (Ap), som blir nestleder i Sagene bydelsutvalg, er opptatt av miljøpolitikken. Men mest av alt er han opptatt av menneskene i bydelen.

— Sagene skal være en bydel der folk ikke bare bor, men også lever, sier Foss.

— Vi skal også være en kultur- og idrettsbydel. Dette er viktig for å sikre barn og unge gode levekår. Sagene skal også være et godt sted å bli gammel. Derfor er vi veldig fornøyd med samarbeidsavtalen som nå er på plass mellom SV, MDG, Rødt og Ap, sier Jørgen Foss.

— Likestilling i grønnere retning

Både badeplass i Akerselva ved Myraløkka og et innendørs svømmetilbud er noen av sakene det rødgrønne flertallet forplikter seg til å jobbe for. I tillegg ønsker samarbeidpartiene et forsøk med sekstimers dag ved en egnet arbeidsplass i bydelen, at bydel Sagene har et minimumstall på 20 lærlinger, og alltid vurdere om en tjeneste kan gjøres av bydelen selv fremfor ved kjøp av tjenester.

Bydel Sagene er en av Oslos bydeler med størst levekårsutfordringer. Bydelen har mange kommunale boliger og innbyggere som sliter med rus og psykiske problemer.

— MDG er kanskje ikke blitt sett på som et parti som kjemper for utjevning av levekår. Men det er vi i aller høyeste grad, sier Almaz Asfaha.

— Husk at vi er et parti som tør å snakke høyt om ubehagelige sannheter. Det kan gå skikkelig ille med hele menneskeheten hvis vi ikke skjerper oss. Og miljøvern handler også om utjevning mellom fattige og rike. Jeg pleier å kalle meg en grønn feminist. Jeg vil ha likestilling i en grønnere retning, sier den nyvalgte lederen av Sagene bydelsutvalg.

Powered by Labrador CMS