DEBATT

– Denne frihetsberøvelsen finner jeg meg ikke i, og det er leit å se at Arbeiderpartiet fronter dette som en vinnersak for seg selv, sier Arina Aamir.
– Denne frihetsberøvelsen finner jeg meg ikke i, og det er leit å se at Arbeiderpartiet fronter dette som en vinnersak for seg selv, sier Arina Aamir.

– Arbeiderpartiets såkalte mulighetmodell for skoleinntak er ikke noe annet enn en flaks-modell

Dersom flaks-modellen blir vedtatt i Oslo bystyre vil det ikke bare være et stort tap for de «ressurssterke» elevene, men det vil være et tap for alle Oslo-elever.

Publisert

Den nye flaks-modellen går ut på at halvparten av elevene som har best karakterer kommer inn, og den andre halvparten kommer inn gjennom ulikt karakternivå. Så selv om jeg for eksempel får 5.3 i snitt, og med dagens inntaksmodell kan komme inn på de fleste, om ikke alle skoler, vil jeg med den nye modellen kun ha flaks dersom jeg kommer inn.

Slik jeg skjønner det, vil det være like sannsynlig at jeg kommer inn på skolen jeg vil, som det er å få kron når jeg slår kron og mynt.

Vondt å høre på

I tillegg gjør det nærmest vondt å høre på Arbeiderpartiet og resten av venstresiden snakke om elever med en dårligere sosioøkonomisk bakgrunn og bosted. De mener at denne modellen vil sikre dem bedre mulighet til å velge skole selv.

I prinsippet undervurderer de da for eksempel elever fra Stovner, hvor jeg er fra. Indirekte sier de at vi er mindre kapable til å få gode karakterer, bare fordi at vi har det bostedet vi har. Det er ikke annet enn diskriminerende.

På elevenes side

Høyre derimot vil alltid være på elevenes side. Vi vil sørge for at elevene får den friheten de fortjener og er mest mulig sjef over egen skolehverdag. Enten det gjelder hvilken matte du skal ha på videregående, om du skal ha nynorsk eller ei og om du vil gå på Nydalen, Bjørnholt eller Elvebakken videregående.

Den eneste som skal bestemme det, er du selv – for vi tror at elevene kjenner seg selv best, ikke politikerne som vil sitte på kontoret sitt og slå kron og mynt på hvilken skole du skal begynne på.

Finner jeg meg ikke i

Denne frihetsberøvelsen finner jeg meg ikke i, og det er leit å se at Arbeiderpartiet fronter dette som en vinnersak for seg selv. En vinnersak som fratar elever sin frihet til å velge skole selv, er slett ikke en vinnersak. Heller ei er «mulighetsmodellen», eller flaks-modellen, en modell som gir elever med dårligere sosioøkonomisk bakgrunn og bosted noe mer frihet.

I Norge har vi like muligheter uavhengig om du er gutt eller jente, foreldrene dine er mangemillionærer eller på sosialhjelp. Din foreldres økonomi gjør deg verken smartere eller dummere – og det å tegne et slikt bilde er bare vondt å være vitne til.

Et stort tap

Mine besteforeldre for eksempel var helt vanlige arbeidere. De hadde ikke mye penger eller svært mye å rutte med, men likevel klarte mamma å ta seg en god utdannelse og ende opp med å bli vellykket i det norske samfunnet. Bare det viser oss at størrelsen på foreldrenes lommebok ikke er en byrde for barna.

Så dersom flaks-modellen blir vedtatt i Oslo bystyre, vil det ikke bare være et stort tap for de «ressurssterke» elevene, men det vil være et tap for alle Oslo-elever. Vår frihet ligger i de rødgrønne politikernes hender. Og dessverre, slik det ser ut nå, vil disse politikerne ha flertall for å frarøve oss den friheten.

Powered by Labrador CMS