Den voldsutsatte læreren Clemens Saers venter fortsatt på at oslopolitikerne skal bestemme seg for om han får erstatning for de livsvarige skadene en elev påførte ham.

Bystyret utsatte Clemens Saers-saken igjen. Til kraftige protester fra Høyre

— Jeg er oppgitt over hvor god tid bystyret har på vegne av folk som er blitt lemlestet for livet på jobben, sier Anne Haabeth Rygg (H) etter at saken om erstatning til voldsutsatte Clemens Saers ble utsatt igjen.

Publisert

I 2014 forsøkte læreren ved Oslo handelsgymnasium, Clemens Saers, å stoppe en elev (18) som truet seg inn i klasserommet hans. 18-åringens påskudd var å få tilbake penger fra en annen elev.

— I neste øyeblikk kjenner jeg et smertefullt grep i strupen og tenker; «du verden så sterk han er». Rett før alt svartnet tenker jeg; «det er ikke vondt å dø», fortalte Saers til VårtOslo for to år siden.

Har aldri fått erstatning eller oppreisning

Den 18 år gamle eleven tok tak på hver side av strupehodet til Saers.

Da to av jentene i klasserommet oppfattet at det sto om livet til læreren, kastet de en feiekost og en pult etter 18-åringen, slik at han slapp taket.

Protesterte mot ny utsettelse av Clemens Saers-saken i bystyret: — Det er fullt mulig å fatte et vedtak i denne saken, mener Anne Haabeth Rygg (H).

De to jentene i klasserommet reddet trolig livet til Saers. Men han fikk livsvarige skader, som den pensjonerte læreren fortsatt sliter med åtte år etter angrepet.

Voldssaken har gått gjennom rettssystemet hele veien til Høyesterett, uten at Saers er blitt tilkjent erstatning eller oppreisning.

Utsatt igjen og igjen

I bystyret har flere partier gått inn for ulike erstatningssummer samt oppreisning til Saers. Men saken er ikke blitt endelig behandlet. Gjentatte ganger er saken blitt utsatt av bystyreflertallet.

Byrådet og de tre byrådspartiene Ap, SV og MDG har tidligere satt seg på bakbeina i Saers-saken.

Frykten har blant annet vært at en erstatning til den voldsutsatte læreren skaper presedens også for andre voldsutsatte kommunalt ansatte. Og at det igjen vil kunne få store økonomiske konsekvenser for kommunen.

I onsdagens møte skulle bystyret behandle ulike forslag til løsning for Clemens Saers. Igjen ble saken utsatt av bystyreflertallet. Til kraftige protester fra Folkets Parti/FNB og Høyre.

— Jeg er oppgitt over bystyret

— Vi fikk et notat fra byrådet tre minutter før klokken 23 kvelden før bystyret skulle behandle Clemens Saers-saken. Notatet inneholder en beskrivelse av gjeldende lovgivning, og det brukes som en begrunnelse for å utsette saken, sa Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg fra bystyrets talerstol.

Hun fikk støtte fra Folkets Parti/FNB-gruppeleder Bjørn Revil. Begge mente Saers-saken burde behandles. Men bystyreflertallet, med blant andre byrådspartiene Ap, SV og MDG, fikk igjen flertall for utsettelse.

— Jeg er oppgitt over hvor god tid dette bystyret har på vegne av folk som er blitt lemlestet på jobben, sier Haabeth Rygg.

Venstre og byrådspartiene Ap, SV og MDG har tidligere gått sammen om en generell kompensasjonsordning for voldsutsatte lærere og andre kommunalt ansatte.

— Er blitt kjent med at ny lov behandles

Men et notat fra finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG), sendt ut kvelden før bystyrets behandling onsdag, setter en foreløpig stopper for at Saers-saken kan behandles i bystyret:

— Jeg har blitt kjent med at ny lov om voldsoffererstatning ligger til behandling i Stortinget. Det er derfor ønskelig at behandlingen av saken utsettes, slik at jeg i notatet kan omtale eventuelle konsekvenser som ny lov kan ha for saken, skriver Wilhelmsen til bystyret.

Dermed ble saken utsatt, og Clemens Saers må fortsatt vente på en avklaring om erstatning og oppreisning fra Oslo kommune.

— Jeg synes det er en mangel på respekt for bystyrets organer, både på grunn av tidspunktet notatet sendes ut på, og fordi man velger å utsette saken. Det er fullt mulig å fatte et vedtak i denne saken, under forutsetning av at man følger gjeldende rett, sier Anne Haabeth Rygg.

Powered by Labrador CMS