Nikolai Astrup
Nikolai Astrup. Foto: Pia Prestmo/Wikipedia

#valg17: Hva vil du gjøre for Oslo?

Nikolai Astrup (H) er opptatt av nasjonal transportplan, og å fortsette å gi Oslo ekstra midler som storby

— Hvis byrådsleder Raymond Johansen ønsker det beste for Oslo, så burde han rett og slett stemme Høyre, sier Oslo-kandidaten Nikolai Astrup.

Neste person vi stiller til veggs før årets valg er Høyres andrekandidat i Oslo, Nikolai Astrup. Hva har han og partiet gjort for Oslo de siste fire årene – og hva skal han gjøre hvis han blir valgt til høsten?

Nikolai Astrup har vært innvalgt på Stortinget siden 2009 og har siden 2012 vært leder i Oslo Høyre. Astrup er utdannet statsviter og har tidligere vært blant annet byrådssekretær og ansvarlig redaktør i Minerva.

FAKTA

#valg17: Folkevalgt for Oslo

  • 11. september er årets stortingsvalg. Frem til da vil VårtOslo vite hva Oslos folkevalgte har gjort for Oslo i foregående periode. Og vi vil vite hva Oslo-representanten har tenkt å gjøre for Oslo i kommende periode

Har gitt byen store summer

Hva har du og Høyre gjort for Oslo i fireårsperioden på Stortinget som har gått?

— Med Høyre i regjering har Oslo kommune fått mye mer å rutte med sammenlignet med under den rødgrønne regjeringen. For eksempel har vi lagt om det fylkeskommunale inntektssystemet slik at Oslo og andre norske storbyer får ekstra midler til å møte de særskilte utfordringene som storbyene har. Dette innebærer 550 millioner ekstra til Oslo årlig.

— Totalt får Oslo over 750 millioner kroner mer nå, enn under de rødgrønne. Dette er midler som kommer innbyggerne til gode, og som gir økt handlingsrom for kommunen.

— Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet stemte mot endringen i inntektssystemet, og har varslet at de ønsker å reversere denne økningen i midler til Oslo. Dersom byrådsleder Raymond Johansen ønsker det beste for Oslo, så burde han rett og slett stemme Høyre!

— Med Høyre i regjering har også staten femdoblet tilskuddene til kollektivtrafikken i Oslo og Akershus, noe som er helt nødvendig for at vi skal nå byens klimamål og ta de store kollektivløftene fremover.

Ikke motsetning mellom by og land

Nikolai Astrup er Høyres andrekandidat i Oslo. Foto: Kjetil Ree/Wikipedia

Hva vil du gjøre for byen hvis du igjen blir valgt inn på Stortinget

— Jeg vil fortsette å jobbe for de beste løsningene både for Oslo, men også for Norge som helhet. Som leder av Stortingets transport- og kommunikasjonskomité i inneværende periode har jeg jobbet spesielt mye med Nasjonal Transportplan, som ble vedtatt før sommeren. Planen inneholder blant annet Fornebu-bane, Manglerud-tunnel, og ny togtunnel og t-banetunnel gjennom sentrum.

— Alt for ofte skapes det inntrykk av at det er en motsetning mellom by og land. Men det er bra for landet at Norges hovedstad er et velfungerende nav, akkurat som det er bra for Oslo at vi har levende og attraktive bygder med gode veier, lokale bedrifter og trygge lokalsamfunn.

— En ordfører i Nordland fortalte meg for noen år siden at Nordlandsbanen er sprengt. Årsaken var at det var kork på Alnabru. Det sier litt om at det er viktig for mer enn bare Oslo at vi satser på nettopp Oslo.

— Viktig at Høyre får fortsette

Hva mener du er viktig for Oslo framover?

— Det aller viktigste for Oslo er at Høyre fortsetter i regjering. En Ap-ledet regjering vil reversere mange viktige reformer, blant annet den som gir Oslo 550 millioner ekstra i året.

— Deretter er det viktig at den borgerlige siden vinner kommunevalget i 2019, slik at byen igjen kan få et Høyre-ledet byråd. Det er mange mennesker i Oslo som begynner å merke Ap-Sv-MDG-politikken på kroppen.

— Byrådet har allergi mot private løsninger, selv om de er betalt av det offentlige. Velfungerende private sykehjem rekommunaliseres og det er i praksis innført et forbud mot nye private barnehager. Elevene får mindre undervisningstid på skolen, rigide parkeringsbestemmelser skaper utfordringer i hverdagen for folk og eiendomsskatten rammer stadig flere.

Og siste spørsmål: Hva har du gjort i sommerferien?

— Jeg har tilbrakt mesteparten av ferien på hytta, som ligger på en øy like ved Fredrikstad. Der har jeg tilbrakt de fleste somrene i snart 40 år.

 MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer