Foto: Oslo Havn
Torsdag forteller Oslo brann- og redningsetat at det er god kontroll på oppsamling av forurensing etter havariet.

Kontroll på forurensingen etter at båt på Vippetangen sank 

På søndag sank charterbåten "MS Lånan" foran øynene på brannmannskapet. Nå jobbes det med å minimere skadene og finne en bergingsplan for å få hevet båten.

Publisert

Det var på søndag at charterbåt "MS Lånan", som var forankret på Vippetangen, plutselig sank foran øynene på brannmannskapet. Dermed måtte brannvesenet håndtere en lekkasje på om lag 3000 liter diesel som var om bord.

Torsdag forteller Sigurd Folgerø Dalen, kommunikasjonssjef i Oslo brann- og redningsetat, at det er god kontroll på havaristen og oppsamling av forurensing. 

Kontrolleres døgnet rundt

– Gode krefter i Oslo kommune, i samarbeid med Kystverket, jobber sammen for å minimere skade samt overvåke havarist, havnebasseng og omliggende områder, sier Folgerø Dalen i en pressemelding.  

Rundt Vippetangen og Langkaia mot Operaen vil oljefilmen kunne å være å se på avveie utenfor lensene, ifølge brannvesenet.
Bildet er tatt torsdag morgen, og viser lensene som er plassert ut rundt oljen. Lensene kontrolleres døgnkontinuerlig

Det er ikke meldt om nevneverdig spredning av oljefilm, også kalt blushine, utover de etablerte lensene. Mindre mengder blueshine vil likevel naturlig forekomme som en del av den daglige driften på havnen, forteller kommunikasjonssjefen videre.  

– Lenser og havnebasseng kontrolleres døgnkontinuerlig av brannbåt og havnevakt minimum hver fjerde time. Det jobbes fremover med en bergingsplan for å få hevet havaristen. 

– Ikke ofte våre mannskaper er så nærme

Båten er 70 fot og ligger på 6 meters dyp, og mannskapet på båten kom uvanlig tett på havariet. 

– Det er ikke ofte våre mannskaper er så nærme en hendelse som det vi var i går, meddelte Oslo brann- og redningsetat i et innlegg i sosiale medier mandag.

Heldigvis var det ingen om bord, da båten var under oppussing da den sank. 

Rundt Vippetangen og Langkaia mot Operaen vil oljefilmen kunne å være å se på avveie utenfor lensene, ifølge brannvesenet.
Oljefilmen skinner i vannoverflaten over den sunkne båten på havnebunnen.

Onsdag var dykkere fra eksternt firma nede for rekognosering av skrog i forbindelse med praktiske løsninger for heving av båten. 

Det er foreløpig ikke konkretisert ytterligere tidspunkt for når og hvordan heving av båten kan forekomme. Arbeidet fortsetter inn mot helgen, påpeker Folgerø Dalen.

Lekkasjen fra søndag er den andre lekkasjen i havneområdet på kort tid. For et par uker siden ble det observert diesel i indre havnebasseng og ut mot Hovedøya og Bleikøya.



Powered by Labrador CMS