Fredag vil Felleskjøpet etablere seg på Jernbanetorget, utenfor Oslo Sentralstasjon. Bakgrunnen er en nasjonal aksjon som skal sette fokus på matberedskap og økt selvforsyning.
Torsdag kveld var Felleskjøpet godt etablert på Jernbanetorget, utenfor Oslo Sentralstasjon. Bakgrunnen er en nasjonal aksjon som skal sette fokus på matberedskap og økt selvforsyning.

Derfor møtte dette synet deg på Jernbanetorget fredag morgen – delte ut store mengder gratis

Aksjonen skal være en oppfordring til å komme i gang med hjemmedyrking. Med det deles det gratis ut mengder settepoteter til folket. 

Publisert

Felleskjøpet gjennomfører denne uka en landsdekkende aksjon som skal sette fokus på matberedskap og økt selvforsyning. 

I den forbindelse ble det utdeling av store mengder settepoteter på Jernbanetorget fredag morgen.

Høyballer og skigard utenfor Oslo S.

Allerede torsdag kveld hadde Felleskjøpet gjort området utenfor Oslo S klart for aksjon med landlige innslag i urbane asfaltstrøk med høyballer, skigard og traktorer stående på plassen.

20.000 settepoteter

Settepoteter plantes ut for å produsere nye planter med poteter, og de som deles ut på Jernbanetorget er sertifiserte og er derfor smittefrie. 

Settepotet

  • Settepoteter er poteter som plantes ut for å produsere nye potetplanter.
  • Sykdommer kan lett utvikle seg hos potetplanter og overføres fort fra én vekstsesong til neste via settepotetene.
  • Det anbefales derfor å bruke sertifiserte settepoteter framfor egne settepoteter.
  • Avl av sertifiserte settepoteter skjer under oppsyn av godkjente frøfirma, som igjen er underlagt nasjonale regler forvaltet av Mattilsynet.
  • Kilde: Store norske leksikon

Aksjonen til Felleskjøpet heter «Klar, ferdig, så», som skal være en oppfordring til å komme i gang med hjemmedyrking. Aksjonen startet i Bergen forrige mandag og var deretter i Trondheim sentrum onsdag.

Én settepotet kan gi én kilo poteter. I løpet av hele aksjonen skal det deles ut over 20.000 sertifiserte settepoteter til det norske folk. 

Landbruksministeren Geir Pollestad (Sp) deler ut settepoteter utenfor Oslo S.

Landbruks- og matminister Geir Pollestad dukket også opp, og ble med på utdelingen av settepotetene.

Tomt for norske poteter

«Gjennom å overføre litt av bondens kunnskap om matproduksjon, kommer flere i gang med hjemmedyrking. På denne måten kan alle bidra til økt sjølforsyning», heter det fra Felleskjøpet i en pressemelding. 

Traktor på Jernbanetorget før den store aksjonsdagen.

Oppfordringen om potetdyrking til oslofolk og andre beboere i dette landet kommer tilsynelatende også på et passende tidspunkt. Torsdag meldte Landbruksdirektoratet at de siste norske potetene for sesongen pakkes og leveres til butikkene i disse dager.

Den dårlige potetavlingen her til lands i år tilskrives tørke og flom. For å sikre norske forbrukere tilgang på poteter i tiden fremover, fjernes tollsatsene på poteter som er importert fra utlandet for en periode fra neste uke av, ifølge VG.

Felleskjøpet delte også ut settepoteter i fjor. Da var finansminister Trygve Slagsvold Vedum med på utdelingen på Jernbanetorget. 

Powered by Labrador CMS