Roar Mikalsen foran cannabiskaféen lørdag 20. april 2024. Foto: Privat
– Vi håpet på at politiet kom, så vi kunne få kvalitetssikret ruspolitikken vår og gi de forfulgte på rusfeltet et effektivt rettsmiddel, sier Roar Mikalsen.

Åpnet illegal cannabiskafé like ved Oslo Met sist helg. Tirsdag tok politiet ut siktelse mot Roar Mikalsen

Sist lørdag var det lange køer utenfor en adresse i Mauritz Hansens gate, et steinkast unna Pilestredet. Her sto Roar Mikalsen bak disken i en nyåpnet og ulovlig cannabiskafé. Inntil politiet kom og stengte "butikken".

Publisert

Bak initiativet sto leder for rusorganisasjonen Alliansen for rettighetsorientert ruspolitikk (AROD), Roar Mikalsen, som i forkant varslet planene om å åpne cannabiskafé denne lørdagen og uttrykte ønske om at politiet skulle komme til stedet.

Og politiet kom, så og stengte stedet. Samtidig som kundene og andre skuelystne, trolig rundt 100 personer, ble bedt om å forlate området.

– Grov overtredelse

Selv anslår Roar Mikalsen at han solgte over en halv kilo cannabis til rundt 50.000 kroner.

I løpet av starten på uka har politiet kommet frem til at Mikalsen bør straffeforfølges og har foreløpig tatt ut siktelse mot ham, melder NRK.

En siktelse er vanligvis første trinn på vei mot en eventuelt tiltale og rettsforfølgelse.

– Saken er foreløpig kodet som grov overtredelse. Men kodingen vil bli vurdert nærmere når det skal tas en påtaleavgjørelse, sier påtaleansvarlig Camilla Brekke til kanalen.

Mye folk samlet seg utenfor den illegale cannabiskaféen sist lørdag.  Foto: Ingri Valen Egeland
Mye folk samlet seg utenfor den illegale cannabiskaféen sist lørdag.

Brekke sier det er en samlet vurdering som ligger til grunn for at det betraktes som et grovt narkotikalovbrudd.

– Bør likebehandles med alkohol

Politiet har besluttet å ikke straffeforfølge kjøperne i saken. Det var kun selgeren som ble anmeldt. 

– Utsalget ble stengt lørdag formiddag. Personer som var ved utsalget, ble bortvist av politiet, sier stabssjef Harald Nilssen i Oslo politidistrikt.

En av flere politibetjenter på vei inn i lokalet sist lørdag.

– Gata var full utenfor her i timevis. Vi håpet på at politiet kom, så vi kunne få kvalitetssikret ruspolitikken vår og gi de forfulgte på rusfeltet et effektivt rettsmiddel, sa Roar Mikalsen til VårtOslo etter at politiet hadde stengt ned cannabiskaféen lørdag.

Han mener at politikerne har avvist gjentatte rapporter om at straff for rusbruk bør avvikles. 

Selv mener han at narkotika må likebehandles med tobakk og alkohol. Tidligere har han invitert til utdeling av det illegale stoffet utenfor både Riksadvokatens kontor og politihuset i Oslo.Powered by Labrador CMS