Karina Sævik
Karina Sævik og Vålerenga-damene er fortsatt ubeseiret etter fire serieomganger i Toppserien.

Skadeskutt Vålerenga beholdt tabelltopp. Men etter seieren snakker alle bare om Stabæk-treneren og et rødt kort

Vålerengas damer slo Stabæk 3-2. Men kampens mest spesielle hendelse skjedde langt på overtid da Stabæk-trener Jan Jönsson stormet ut på banen, taklet Vålerengas Karina Sævik og fikk direkte rødt kort.

Ballen hadde vært ute av spill, og Stabæk-treneren forsøkte å hindre Vålerenga-spilleren i å drøye tid.

– Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den, sier Jan Jönsson til NRK.

– Oppførsel vi ikke trenger på banen

– Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sier han.

– Jeg har ikke taklet en Vålerenga-spiller og en Vålerenga-spiller har ikke taklet meg. Jeg gikk en meter utenfor der jeg skulle være, for å få spillet i gang igjen, sier Stabæk-treneren.

Treneren forsøkte så å gi fjerdedommer Marti Skurdal en klem for å be om unnskyldning.

– Jönsson løper inn på banen, og det gir automatisk rødt kort. Det har han ikke lov til. Han reagerer og gir en form for klem, det er ikke akseptabel oppførsel, sier hoveddommer Veronika Fjeldvær til NRK.

– Jeg tenker det er en oppførsel vi ikke trenger å ha på fotballbanen, sier fjerdedommer Skurdal.

Godt lagarbeid

Etter å ha slått Stabæk hjemme i serieåpningen for vel en måned siden, var det tirsdag på ny tid for Vålerenga-damene å teste krefter mot naboene fra vestkanten.

Linn Vickius
Svenske Linn Vickius fikk sin debut som midtstopper mot Stabæk tirsdag kveld.

Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen.

Med et lag uten viktige spillere som fungerende midtstopper Elise Thorsnes og midtbanemotor Emma Stølen Godø ble det likevel nok en gang tre poeng på de kongeblå.

Seieren  skal angrepsduoen Karina Sævik og Olaug Tvedten ha mye av æren for, men alt i alt var sluttresultatet et resultat av godt lagarbeid gjennom samtlige 90 minutter.

– Det gikk jo greit

Med utfordringer med å komponere en slagkraftig bakre treer før kampstart, ble det til slutt den svenske midtbanespilleren Linn Vickius som inntok den siste stopperrollen ved siden av gjengangerne Iselin Sandnes Olsen og Michaela Kovaccs

Der var en rolle svensken også bekledte noe i sesongoppkjøringen og i helgens kamp mot Røa.

– For egen del føler jeg det gikk greit i dag, men vi burde nok ha punktert kampen tidligere enn hva vi gjorde, sier hun til VårtOslo etter kampslutt.

Noen karriere som fast midtstopper er det likevel heller tvilsomt om svensken vil få på Oslo øst.

– Jeg gjør det som er best for laget, påpeker Vickius.

Med fire kamper spilt av årets sesong troner nå Oslos stolthet nå på tabelltopp uten å ha gått på et tap så langt i sesongen.

– Det har jo vært en lovende start på sesongen og jeg synes vi ser veldig bra ut om dagen, sier Vickius stopperkolega Iselin Sandnes Olsen.

– Vi skal slå Lyn

Nå blir det noen dagers hvile og trening på Vålerenga-spillerne før de lørdag skal ut i oslofotballens store lokalderby mot Lyn.

Sandnes Olsen har seks sesonger bak seg i Lyn, og ser virkelig frem til byderby på Ullevaal stadion.

I fjor skulle Iselin Sandnes Olsen stoppe Olaug Tvedten og Vålerenga. I pr er de lagvenninner og ser fram til å slå Lyn i lørdagens byderby.

– Et byderby er jo alltid noe ekstra med en  veldig god atmosfære rundt kampene. Og så blir det jo ekstra gøy å møte gamle lagvenninner for første gang igjen, smiler hun.

Når det gjelder ønsket resultat av hatoppgjøret er hun ikke like positiv til sin gamle klubb.

– Lyn er et lag vi skal slå, mener bodøværingen.

Angrep er det beste forsvar

Før sesongen var et tynt besatt forsvarsledd et av de store spørsmålstegn rundt årets Vålerenga-lag, som ellers så godt besatt ut på alle plasser til å nok en gang kunne sloss  om edelt metall.

Med skadefravær hos vikarstopper Elise Thorsnes tirsdag skulle det bli intereessant å se hvordan et lite samspilt forsvar ville klare seg mot gjestene fra vest.

I Thorsnes fravær ble den offensive svenske midtbanespilleren Linn Vickius flyttet ned på stopperplass av hovedtrener Nils Lexerød

Fra start så den noe ukonvensjonelle løsningen i den bakre treeren ut til å fungere selv om den etter få minutter ga en veldig udekket Iris Omarsdottir en god sjanse.

Der og da stoppet kun en god redning fra Vålerenga-keeper Tove Enblom gjestene fra å ta ledelsen.

Gjestene fra Bærum stilte på sin side et mer rutinert forsvar, men det var dette som først måtte bite i gresset da 19-årige Stine Brekken viser utsøkt spilleforståelse, og triller Olaug Tvedten gjennom Stabæk-forsvaret til kampens åpningsmål.

Få minutter etterpå blir likevel det nykomponerte Vålerenga-forsvaret for passive i presset på Stabæk-spillerne, og Iris Omarsdottir lar seg denne gangen ikke forhindre fra å utlikne.

Et kjent ordtak i fotballen er angrep er det beste forsvar, og slik skulle det bli resten av omgangen for de kongeblå. Mens gjestene leverte så og si ingen ting mot det nykomponerte hjemmeforsvaret, kunne Karina Sævik, med sin tredje nettkjenning på de to siste kampene, sikre at tirsdagens utvalgte i kongeblå drakt kunne gå til pause med en fortjent ledelse.

Tabelltopp etter fire kamper

Startelverene tatt i betraktning hadde kanskje Vålerenga-forsvaret en roligere første omgang å hanskes med enn hva som  var ventet.

Det så det ut som gjestene helt i starten av de siste 45 minuttene var interesserte i å gjøre noe med, men så skal Ylinn Tennebø etter fem minutters spill overliste Stabæk-keeper Sunniva Skoglund på de kongeblås første angrep i den andre omgangen.

Den scoringen førte til at østkantkluben fikk et godt pusterom til motstanderen, og når spillerne fra Bærum heller ikke evnet å stille det virkelig til for det midlertidige hjemmeforsvaret ble resten av omgangen en ganske enkel reise for hovedstadslaget.

Med syv minutter igjen skaper Iris Omarsdottir likevel et snev av spenning med sin andre scoring for kvelden, men det blir også det siste av farligheter som skjer i kampen.

Dermed topper et ubeseiret Vålerenga Toppserien etter fire seriekamper.

Vålerenga - Stabæk 3 - 1 (2-1). Intility arena. 494 tilskuere. 1-0 Olaug Tvedten (14) 1-1 Iris Omarsdottir (16) Karina Sævin (22) 3-1 Ylinn Tennebø (50) 3-2 Omarsdottir (83). Gule kort: Michaela Kovacs (VIF) og Mathilde Kruse (Stabæ)

Vålerenga (3-4-3) Tove Enblom - Michaela Kovacs, Iselin Sandnes Olsen (Ronja Arnesen i 17min), Linn Vickius - Janni Thomsen, Ylinn Tennebø (Ane Jørgensen i 4min), Thea Bjelde, Stine Brekken - Tilde Lindwall, (Tuva Espås i 12min(, Olaug Tvedten, Kariba Sævik

Stabæk (4-3-3): Sunniva Skoglund - Emilie Bølviken, Silje Bjørneboe, Lena Soleng Hansen (Silje Helgesen i 13min), Fanny Lång (Anja Rasmussen i 13min) - Thea Loennecken Andrea Anderdal), Emilie Østerås, Mathilde Madsen - Melissa Bjånesøy (Meryll Abrahamsen i 13min), Monica Isakesen, Iris Omarsdotttir