Oslo 20231031. Musiker Kajsa Balto underolt og delte ut Nordisk råds musikkpris i Den Norske opera og Balett tirsdag.Foto: Terje Pedersen / NTB / POOL
Til julen neste år skal musiker Kajsa Balto lede Operaens første julekonsert på samisk. Her fremfører hun under Nordisk råds musikkpris i oktober.

Samisk julekonsert på Operaen for første gang

– Nordmenn hører julemusikk på spansk og fransk og engelsk og svensk, men jeg tror ikke noen kan «Glade jul» på samisk.

Publisert

For første gang skal Operaen sette opp en julekonsert på samisk. Det skjer i adventstiden neste år.

– Ikke vær redd for å komme eller for ikke å forstå. Joik er ofte få ord og musikk er musikk – den er universell og treffer oss alle. Jeg tenker julemusikken er en «myk» og litt lavterskel inngang, fordi det ofte er kjente melodier og man vet hva det synges om, foreller den samiske artisten Kajsa Balto.

Det er hun som skal sørge for julestemning på samisk – med hele Kringkastingsorkesteret rundt seg. Hun ønsker alle velkommen, uansett om de har samisk opphav eller ikke.

– Nordmenn hører julemusikk på spansk og fransk og engelsk og svensk, men jeg tror ikke noen kan «Glade jul» på samisk. Hvorfor er det slik? Vi har tross alt to språk i Norge, norsk og samisk. Det er et mylder av julemusikk, og det er viktig at også det samiske føres inn der. 

– Det er sunt med mange stemmer og ulike perspektiver. Tenk om det etter hvert kunne bli like naturlig å sette på «O helga natt» på samisk som på svensk? fortsetter Balto.

Nå når julen snart senker seg, har Kajsa Balto ett år på seg til å forberede julekonserten med Kringkastingsorkesteret i Operaen – som går av stabelen første søndag i advent i 2024.

– Å stå midt inni der er en heftig opplevelse. Men nå vet jeg hvordan jeg skal gjøre det, og har mer overskudd til å være «til stede» – så jeg gleder meg skikkelig, sier Balto, som fortsatte KORK-samarbeidet og blant annet nylig slapp julesingelen «O Bassi Idja – O Holy Night» med orkesterfølge.

Powered by Labrador CMS