DEBATT

Julie Remen Midtgarden og elever
– Jeg vil bruke mest mulig penger på innholdet i skolen, ikke på å bevare en skolestruktur som verken møter dagens eller fremtidens behov, mener Julie Remen Midtgarden.

– Byen er i en helt ny situasjon. Barnekullene blir mindre, og vi må vi tørre å stille vanskelige spørsmål

– Mellom 2005 og 2015 ble det nesten 11 000 flere elever i grunnskolen, og vi måtte bygge to klasserom i uka for å holde tritt med den kraftige elevtallsveksten. I dag har vi mange flere elevplasser enn vi egentlig trenger på en del skoler.

Publisert

MDG anklager meg for å frasi meg politisk ansvar for utdanningsetatens utkast til skolebehovsplan. Å ta ansvar handler om å være ærlig om endringene vi ser – ikke love at alt kan fortsette som før når kommunen står i store utfordringer.

Skolebehovsplanen skulle vært lagt frem i 2024, men ble utsatt. Det var fordi byrådet mente at utdanningsetaten måtte vurdere dagens situasjon, der mange skoler allerede har mye ledig plass, sett opp mot elevframskrivningen.

Denne forteller oss at vi får enda færre elever de neste 20 årene. Det var vi åpne og ærlige om da, og det er vi åpne og ærlige om nå.

Men hvordan havnet vi egentlig der? Hvorfor har vi bedt utdanningsetaten om å vurdere å nedskalere kapasiteten og se på om det er mulig å fylle opp skolene bedre? Eller for å bruke ordet som står i oppdragsbrevet: effektivisere? Da må vi se tilbake i tid.

En by med voksesmerter

Oslo har i mange år vært en by med konstante voksesmerter. Det har vært stort behov for flere boliger, skoler, barnehageplasser, busser, butikker, sykehjem og alt annet som må være på plass i en by som vokser.

Det har ikke alltid vært slik. Folketallet gikk ned hvert år fra 1969 til 1984, men i over 40 år har befolkningspilen bare pekt en vei, og det er oppover. Mellom 2000 og 2015, forrige gang Høyre var med å styre byen, ble vi nesten 190.000 flere innbyggere.

Det er like mange som bor i Trondheim. Mellom 2005 og 2015 ble det nesten 11 000 flere elever i grunnskolen, og vi måtte bygge to klasserom i uka for å holde tritt med den kraftige elevtallsveksten.

Krever politisk ansvarlighet

Men nå er virkeligheten en annen. For selv om befolkningen som helhet fortsetter å vokse noe, har vi i flere år sett at barnekullene blir stadig mindre. Det er en helt ny situasjon, og det krever at vi omstiller oss.

Det er ikke en påstand, det er fakta. Elevtallet i grunnskolen har allerede begynt å falle. Det er forventet om lag 2900 færre elever i grunnskolen til skolestart 2028, sammenliknet med 2024.

Dette er en utvikling som skjer over hele landet, ikke bare i Oslo. Årsakene er sammensatte: færre fødsler, endrete boligpreferanser og økonomiske forhold. Dette er ikke et resultat av politiske vedtak – men det krever politisk ansvarlighet å håndtere det på en god måte.

Det er allerede stor overkapasitet i mange områder av byen. Det betyr at vi har mange flere elevplasser enn vi egentlig trenger på en del skoler. Samtidig ser vi at det i enkelte bydeler fortsatt er behov for nye skoleplasser.

Derfor må vi ha en mer oppdatert og treffsikker plan som tar høyde for både dagens situasjon og framtidige behov. Men selv med utdanningsetatens forslag til endringer vil det bli mer plass i osloskolen de neste årene, ikke mindre.

Krevende økonomisk situasjon

Samtidig er Oslos kommune i en krevende økonomisk situasjon. Det er ingen hemmelighet, og det skyldes både en AP-regjering som har forsynt seg stadig grovere av kommunens egne skatteinntekter, men også at det forrige AP-byrådet la opp til høyere utgifter enn inntekter i kommunebudsjettet.

Noen vil kanskje huske at det rødgrønne byrådet innførte eiendomsskatt i Oslo for å bygge 3000 flere barnehageplasser. Det brukte de nesten tre milliarder kroner på, men det er i dag færre barnehageplasser i Oslo enn det var i 2015, og det går drøyt 2.000 færre barn i barnehagene enn da eiendomsskatten ble innført.

De pengene kunne og burde vært brukt smartere. At de bygde barnehager det ikke var behov for, er bare ett skrekkeksempel på feilslått økonomisk politikk.

Handler ikke om å kutte for å kutte

Vi må bruke kommunens midler på en mest mulig effektiv måte for å kunne prioritere de viktigste tjenestene til innbyggerne våre. Og vi må prioritere, for nå er kommunen i en situasjon der vi rett og slett ikke kan fortsette som før.

Vi har et aktivitetsnivå i kommunen som vi ikke har råd til å opprettholde, og vi har store innsparingsbehov de kommende årene. Vi jobber kontinuerlig med å se på hvordan vi kan øke kommunens handlingsrom uten å skyve regninga over på innbyggerne og hvordan vi kan redusere utgiftene våre og samtidig levere kvalitet i tjenestene.

Vi må også ta inn over oss, og tørre å snakke om at det koster å drive skoler. Færre elever vil på sikt påvirke den enkelte skoles økonomi, akkurat som det vil påvirke organiseringen av skoledagen og tilbudet på hver enkelt skole.

Men dette handler ikke om å kutte for å kutte. Det handler om å bruke ressursene riktig – slik at vi kan prioritere bedre læring, høyere kvalitet og sterkere støtte til elevene, fremfor å bruke stadig mer penger på arealer vi kunne brukt på noe annet.

Ikke riktig

Å ta ansvar er ikke å late som om denne utviklingen ikke skjer. Det betyr å planlegge for en ny tid, slik at vi fortsatt kan tilby en skole som gir læring, mestring og trivsel til alle elever. 

Det er derfor vi har bedt utdanningsetaten om å utarbeide forslag til en ny skolebehovsplan. Deres utkast er nå på høring. Byrådet kommer ikke til å ta stilling til forslaget før til høsten når vi har mottatt et justert forslag fra etaten.

Det er slik politiske prosesser i Oslo kommune foregår, og det er slik de bør fortsette å være. Først utredes et forslag faglig, deretter kan innbyggerne si sin mening om forslaget, før politikerne tar beslutninger. Det er ikke riktig at jeg har hatt månedlige møter med utdanningsetaten om skolebehovsplanen.

Sterke følelser

Jeg forsøker å legge all min godvilje til, men jeg klarer ikke å forstå hvordan MDGs nasjonale nestleder og en tidligere byråd klarer å få en reell, åpen demokratisk prosess til å minne om noe Trump ville gjort.

Byrådets forslag til skolebehovsplan skal jeg ta fullt og helt ansvar for, men da må byrådet få lov til å legge frem en plan først. Den kommer som sagt til høsten.

Mange har sterke følelser knyttet til nærskolen sin, og det er ikke rart – skolen er en viktig del av nærmiljøet. Det er helt naturlig at endringer i skolestrukturen vekker engasjement, og vi er glade for at så mange deltar i debatten, sier sin mening og kommer med høringsinnspill.

La oss føre en faktabasert debatt

Mitt ansvar som utdanningsbyråd er å sikre at osloskolen ikke bare møter dagens behov, men er rustet for fremtiden. Derfor er jeg også villig til å ta diskusjonene som kreves – selv når de er vanskelige. I en tid hvor barnekullene blir mindre, må vi tørre å stille vanskelige spørsmål.

Hva slags skolestruktur gir best læring for elevene? Hvordan sikrer vi sterke fagmiljøer? Hvordan kan vi bruke ressursene slik at de faktisk når frem til barna og ikke forsvinner i høye driftskostnader og tomme bygg? Hvordan får vi brukt pengene våre på innholdet i skolen?

Byrådets ambisjon er tydelig: Osloskolen skal fortsatt være Norges beste på å løfte alle elever og utjevne sosiale forskjeller. Vi skal sikre at elevene våre lærer, mestrer og trives i skolen.

Jeg vil bruke mest mulig penger på innholdet i skolen, ikke på å bevare en skolestruktur som verken møter dagens eller fremtidens behov.

Powered by Labrador CMS