DEBATT

Kongshavn videregående skole og Henrik Dahl Jacobsen (AP)
Oslos fineste skolebygg og landemerke, Kongshavn videregående skole er et landemerke, ble solgt på billigsalg sist Høyre styrte byen, sier Henrik Dahl Jacobsen (AP).

– Jeg frykter et Høyre-flertall som selger fellesskapets verdier og sender regninga til vanlige folk

Oslo hadde landets lengste barnehagekø, dårligst dekning av idrettsanlegg og en systematisk underfinansiert eldreomsorg. Likevel var det viktigere for Høyre å skjerme de rikeste fra å bidra med eiendomsskatt.

Publisert

Da Arbeiderparti tok over styringen i 2015 hadde Høyre sulteforet byen gjennom massive kutt i kommunens tjenester over flere år. I tillegg økte gjeldsgraden. 

Oslo hadde landets lengste barnehagekø, dårligst dekning av idrettsanlegg og en systematisk underfinansiert eldreomsorg. Likevel var det viktigere for Høyre å skjerme de rikeste fra å bidra med eiendomsskatt, enn å skaffe ressurser til de nødvendige grepene byen trengte.

Moderat eiendomsskatt ga gratis aktivitetsskole

Arbeiderpartiets valgkampløfte i 2015 var å innføre en moderat eiendomsskatt på tre promille, med landets høyeste bunnfradrag. 

Inntektene derifra har gitt Oslo midler til å ansette 900 ekstra årsverk i hjemmetjenesten, bygging av nye idrettsanlegg og innføring av gratis aktivitetsskole for 1.-4. trinn i hele byen. 

Familier sparer nå 100.000 kroner per barn over fire år. For familier med flere barn er det bare å gange opp. Dette er skikkelige besparelser, men det kanskje aller viktigste med aktivitetsskole-reformen er at langt flere barn nå får nesten 50 timer i måneden med lek, læring, språktrening og sosial utvikling.

Lavere gjeldsgrad

Samtidig som Arbeiderparti-byrådet har valgt å styrke velferden med midler fra eiendomsskatten, er gjeldsgraden lavere enn da vi overtok. Fra vi tok over har man brukt over fem milliarder på å nedbetale gjeld utover det som følger av vanlige avdrag. Dette gir varig 450 millioner mer i året til øvrige velferdssatsinger.

Søylediagram som viser utviklingen av Oslo kommunes gjeldsgrad fra 2015 til 2022.
Søylediagram som viser utviklingen av Oslo kommunes gjeldsgrad fra 2015 til 2022.

Dette har vært mulig fordi man har sikra kommunen økte inntekter, blant annet med større eierskap i selskaper som Hafslund. Bare i år er utbyttet derfra budsjettert til å ligge på 1.5 milliarder kroner. 

Dette er svært viktige inntekter for kommunen som går til å sikre Oslo-folk en bedre eldreomsorg og skole. Da Høyre styrte byen, foreslo de å selge hele Hafslund for fem milliarder kroner. Heldigvis ble det aldri noe av. 

Høyres billigsalg av kommunale eiendommer

Likevel rakk Høyre å selge unna på billigsalg et stort antall kommunale eiendommer. For eksempel solgte de Kongshavn videregående skole for 60 millioner kroner. Denne skolen ble noen år senere solgt til en annen privat aktør for 400 millioner kroner. 

Totalt solgte de unna eiendom for 11 milliarder kroner. Eiendommene er i dag verdt 28 milliarder kroner, og er penger vi ikke får tilbake. 

Valget i høst handler om vi skal føre en fortsatt ansvarlig politikk til det beste for Oslo-folk, eller få et Høyre-flertall som selger fellesskapets verdier og etterpå sender regninga til vanlige folk. Det er ideologiske skylapper byens innbyggere ikke fortjener.

Powered by Labrador CMS