Endte med fronten feil vei på vått føre – dekkvalget fikk politiet til å opprette sak

Vann i veibanen skal ha gjort at en bil snurret og ble stående med fronten feil vei ved Bygdøylokket på E18 mandag kveld. Oslo-folk må forberede seg på mer vann og nedbør denne uken med farevarsel for både flom og mye regn.

Publisert

Oslo politidistrikt meldte idet klokken nærmet seg 21.00 mandag kveld at nødetatene var på plass i vestgående felt etter BygdøylokketE18 etter melding om at en bil på stedet hadde snurret og blitt stående med fronten feil vei.

Bilen måtte fjernes, men ingen kom til skade. Årsaken til trafikkuhellet var trolig vann i veibanen, ifølge politiet som noe senere kunne konstatere at bilen var utstyrt med piggfrie vinterdekk på vått føre. Dette fikk politiet til å opprette sak på forholdet.

Vil ha forbud

I en undersøkelse gjort for Continental Dekk Norge i vår, svarte 22,3 prosent at de har kjørt en hel sommer med piggfrie vinterdekk.

– Det er ikke den utviklingen vi liker å se. Å kjøre med piggfrie vinterdekk på sommeren kan i verste fall være livsfarlig, og burde ha vært forbudt, uttalte produktsjef i Continental Dekk Norge, Knut Knudsen, den gang.

Den myke gummien i piggfrie vinterdekk, resulterer i at bilfører risikerer ustabilitet, lengre bremsestrekning og langt dårligere drenering av regnvann, ifølge Tryg Forsikring, som legger til at man på våt veibane risikerer å få vannplaning ved lavere hastighet enn med sommerdekk.

Mye regn på Østlandet førte til mye vann i gatene i Oslo i starten av uken.

Farevarsel for flom i Oslo

Det var mandag og frem til første del av tirsdag gjeldende gult farevarsel for mye regn og kraftige regnbyger for blant annet Oslo-området. I hovedstaden resulterte det i regnvåte veier og gater flere steder.

Det kan imidlertid se ut til at Oslos innbyggere må være forberedt på mer vann og nedbør de kommende dagene.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har gjennom sin varslingstjeneste varsom.no sendt ut varsel om flomfare på gult nivå for blant annet Oslo for ett døgn fra torsdag morgen klokken 07.00. Dette kan i tettbygde områder føre til overvann, lokale oversvømmelser og erosjonsskader.

«Hold deg oppdatert om situasjonen. Sikre og flytt verdier bort fra utsatte områder (f. eks. i kjellere, og biler, campingvogner etc langs elver og bekker). Rens stikkrenner, kummer og andre vannveier for jord og grus, kvist og løv, slik at vannet kan renne uhindret der det vanligvis renner», rådes det på varsom.no.

Mye regn i vente

Meteorologisk institutt har for omtrent samme periode, fra 21. september klokken 02.00 til fredag 22. september klokken 14.00, sendt ut gult farevarsel for deler av Østlandet, deriblant Oslo, for mye regn.

«Torsdag og første del av fredag ventes mye nedbør i området. I løpet av 24 timer kan det komme 40-60 mm, enkelte steder mer. Det vil også være lokalt kraftige byger på 10-15 mm/t. Plasseringen av den kraftigste nedbøren er fortsatt noe usikker. Nedbøren kommer først inn i vest og beveger seg østover», heter det i farevarselet.

Skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind.

Stadig nye skader

– Bor du i utsatte områder er det flere tiltak du kan gjøre. Stikkrenner og sluk må renses for at vannet skal renne unna. Se også til at avløp og kummer ikke blir demmet opp, og sørg for at vannet har fritt leide inn i avløpskummene, råder Fremtids skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i en pressemelding.

Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB, opplyser at det hos dem var meldt inn 39 ny vannskader tirsdag morgen som følge av nedbør i løpet av det siste døgnet.

– Været fortsetter å gi oss utfordringer. Konsekvensene av all nedbøren i august og september er omfattende vannskader på hus og hjem, som vil ta lang tid å reparere. Bare hos Fremtind er det registrert over 4900 skader etter uværet Hans og nedbøren på Østlandet, avslutter skadeforebyggeren som varsler lengre behandlingstid for kunder i tiden fremover som følge av den store pågangen.

Slik begrenser du flomskader:

  • Vann leder strøm og kan føre til kortslutninger og/eller berøringsfare (overledning). Slå av sikringer for den etasjen som har vært oversvømt.
  • Varmtvannsbereder og elektrisk anlegg som har stått under vann, må ikke tas i bruk før utstyret er kontrollert av elektriker.
  • Det er viktig at du tar vare på ting du ønsker erstatning for. I mange tilfeller sender forsikringsselskapet en takstmann eller en samarbeidspartner for å vurdere eller utbedre skadene. Ta også bilder eller film av skadene. Disse kan brukes til å vurdere erstatningssummen.
  • God ventilasjon tørker ut vann. Åpne vinduer og dører i kjeller eller underetasje får å skape god utlufting.

Kilde: Forsikringsselskapet Fremtind

Powered by Labrador CMS