Avdelingsjordmor Kjersti Kellner i svangerskapsomsorgen i bydel Grünerløkka sier det er viktig at kvinner sjekker seg for celleforandringer i livmorhalsen.

Over 50 kvinner sa ja takk til bydel Grünerløkkas gratis tilbud om sjekk av livmorhalskreft

At kvinner hvert tredje år tar en sjekk for livmorhalskreft er viktig. — Kvinner som ikke hadde anledning til å komme til oss, kan få sjekket seg via fastlegen, sier avdelingsjordmor Kjersti Kellner i svangerskapsomsorgen i bydel Grünerløkka.

Publisert

I forbindelse med #sjekkdeg-kampanjen holdt svangerskapsomsorgen i bydel Grünerløkka åpent hus, og tilbød gratis livmorhalsprøver torsdag. Litt i overkant av femti kvinner i alderen 25 til 69 år takket ja til tilbudet.

Noen av kvinnene tok denne prøven for første gang, mens andre var gjengangere.

— Selve prøven tar bare noen sekunder, to-tre sekunder faktisk. Den foregår ved at det tas en celleprøve fra livmormunnen med en myk silikonbørste.

Noen av de som kommer synes det er utleverende å ta plass i en gynekologstol for å få tatt prøven, ellers tror jeg ikke det er mye å grue seg for, sier Kjersti Kellner (45), avdelingsjordmor ved Grünerløkka helsestasjon i Mailundveien 23.

— Det er enkelt og tilgjengelig

— Jeg hadde akkurat fått innkallingen fra kreftregistret. Flott at det er gratis, lavterskel og lett å bestille time ved bare å sende en mail, forteller kvinnene på venteværelset.

Kjersti Kellner med en modell som viser hvordan celleprøvene blir tatt.

— Det her er et lavterskel tilbud, det er enkelt, og det er lett tilgjengelig for meg som bor i området, sier en av de andre kvinnene som venter på tur.

I september 2020 kjørte bydelen en gratiskampanje. Da hadde jordmødrene opplevd at kvinner unnlot å sjekke seg etter pandemien. En ny kampanje ble gjennomført i 2021.

#sjekkdeg

— Kampanjen retter seg ikke bare mot de som kommer hit i dag, det er også en påminnelse til alle om å sjekke seg. De som ikke rakk å komme hit i dag, kan få ordnet en sjekk gjennom fastlegen, sier Kellner, som ønsker at bydelen kjører samme kampanje hvert år.

Hovedregelen er at kvinner bør sjekke hvert tredje år om alt er normalt.

— De som tar celleprøve hos oss får etter prøven en anbefaling om når neste prøve bør tas. Er alt helt OK, kan de få en anbefaling om å vente fem år før neste sjekk. Blir det oppdaget noe som kan oppfattes som ikke normalt, vil tiden kanskje bli satt til ett år. Blir det funnet celleforandringer henvises kvinnen til gynekologisk undersøkelse, forteller jordmor Kjersti Kellner.

Viktig vaksine

Det er HPV-viruset (Humant papillomavirus) som kan gi kreft i livmormunnen. Dette er et seksuelt overførbart virus. Vaksine mot viruset er nå inne i det offentlige vaksineprogrammet.

— Størst effekt har vaksinen om den blir tatt før ungdom er seksuelt aktive. Både gutter og jenter tilbys vaksinen. Gutter kan overføre virus til jenter, derfor gir vaksinen best beskyttelse om den gis til begge kjønn, sier Kellner.

Undersøkelser viser at opptil 80% av seksuelt aktive personer blir smittet med HPV en gang i livet. For de aller fleste klarer immunforsvaret å ta knekken på viruset.

Kreftforeningen skriver på sine nettsider følgende: En positiv HPV-test betyr at du har en høyrisiko HPV-infeksjon i livmorhalsen.

Ved en vedvarende infeksjon over mange år, er det høyere risiko for å utvikle celleforandringer. Celleforandringer går oftest tilbake av seg selv ved at kroppen klarer å bekjempe virusinfeksjonen.

Celleforandringer betyr ikke kreft

Celleforandringer er ikke kreft, men hos noen kan ubehandlede celleforandringer over tid, som regel mer enn 10 år tilbake, utvikle seg livmorhalskreft.

Positiv HPV-test betyr ikke at du har eller nødvendigvis kommer til å få celleforandringer som kan utvikle seg til livmorhalskreft.

Christine Lager Nesje og Kreftforeningen ønsker at alle kvinner tester seg regelmessig for livmorhalskreft.

I følge offentlig statistikk ble noe over 80 000 kvinner ble diagnostisert med kreft i Norge i 2021. 4,7 prosent av disse fikk diagnosen livmorhalskreft.

Powered by Labrador CMS