Det israelske flagget har en davidstjerne i midten. Denne var erstattet med et hakekors i flagg involvert i to ulike hendelser i Oslo i helgen.
Det israelske flagget har en davidstjerne i midten. Denne var erstattet med et hakekors i flagg involvert i to ulike hendelser i Oslo i helgen.

Politiet etterforsker ikke israelsk flagg med hakekors

To hendelser i hovedstaden sist helg der davidsstjernen i det israelske flagget ble byttet ut med hakekors blir ikke videre etterforsket av politiet.

Publisert

Politiet vurderer at det ikke er tilstrekkelige holdepunkter for å tolke det som en hatmelding rettet mot jøder, skriver Vårt Land.

Det er ikke straffbart i seg selv å vise fram hakekors, kjent som et nazistisk symbol. 

Fredag ble det delt en video i sosiale medier der demonstranter i Oslo trampet på et israelsk flagg der davidsstjernen var byttet ut med et hakekors. Mange av demonstrantene bar palestinske flagg.

Søndag formiddag hang det et tilsvarende flagg fra en silo på Økern. Begge flagg ble beslaglagt av politiet.

Styreleder Ronen Bahar i Det Mosaiske Trossamfund uttalte til NRK søndag at det var opplagt at saken måtte etterforskes.

Politiadvokat og forsker Kai Spurkland er uenig.

– Det som kan være straffbart, er hatefulle ytringer mot en beskyttet gruppe, som jøder er. Staten Israel nyter derimot ikke et slikt vern. Det avgjørende er at man må kunne fastslå uten tvil at dette bare kan forstås som en hatefull ytring rettet mot jøder som religiøs gruppe, og det finnes ikke tilstrekkelige holdepunkter for det her, sier Spurkland til Vårt Land.

Powered by Labrador CMS