Gamle Villa Furulund ligger rett overfor det travle krysset på Carl Berner. Omkranset av en vakker, frodig liten park hvor det til vanlig står utplassert mange fine skulpturer.

Skulpturparken på Carl Berner skal få et skikkelig løft. Her er planene

Silja Leifsdottir fra Norsk Billedhuggerforening er svært fornøyd med opprustningsplanene som skal stå ferdig i august. I mellomtiden håper hun flere vil ta turen innom Villa Furulund for en morsom og annerledes kunstopplevelse.

Publisert

Har sydenvarmen festet grepet og sendt deg ut på eventyr i de fine sommerdagene? Da er du ikke alene. Hvorfor ikke prøve ut en annen, litt mindre kjent lokasjon til den neste utflukten?

Silja Leifsdottir, kurator i Norsk Billedhuggerforening, håper flere vil ta turen innom Villa Furulund og den lille skulpturparken. Om kort tid skal i tillegg den litt bortgjemte og skjulte perlen få en velfortjent opprustning som flere kan nyte fordelene av.

Ny spiseplass, aktivitetsplass og gangveier

Foruten nye gangveier og benker, vil parken få flere fine plasser hvor folk kan oppholde seg.

— Det er blant annet planlagt å anlegge en egen aktivitetsplass med boccia-bane, ettersom det bor mange eldre i området som gjerne vil spille her. Vi har jo også barnehager på besøk i parken opp til to ganger daglig som spiser lunsj her, og nå skal det også settes opp en enda bedre spiseplass her, sier Leifsdottir og forteller at skulpturene i parken etter hvert også vil bli satt ut igjen.

Silja Leifsdottir er kurator ved Norsk Billedhoggerforening.

Bak oppgraderingen står blant annet en arborist, en landskapsarkitekt og en annleggsgartner på oppdrag fra Kulturetaten og Bymiljøetaten, som fikk innvilget midler til universell utforming av området. Prosjektet er finansiert av Oslo kommune, Oslo kommunes tilgjengelighetsprosjekt, Norsk Kulturråd, Sparebankstiftelsen, Bergesenstiftelsen, UNI-stiftelsen, Bildende Kunstneres Hjelpefond, Gaveforsterkningsordningen og Norsk Billedhoggerforening og vil etter planen stå ferdig i august.

Bedre belysning og sikkerhet

Silja er også svært fornøyd med at stiene gjennom parken skal forbedres.

— Huset og villaen har et stort grøntområdet rundt. De som kjenner til det bruker ofte stedet som en snarvei opp til Ola Narr, for å slippe de trafikkerte veiene ved Carl Berner, sier Leifsdottir.

— Men når man skal bevege seg fra parken og opp mot Ola Narr, må man gjennom en litt ubehagelig og bratt skråning. Det er ikke noe håndtak der, og det er ikke greit for alle å komme seg gjennom, sier hun og forteller at denne stien også skal oppgraderes til å bli en tryggere passasje med håndtak. Belysning skal også settes opp i parken og i området rundt.

Parken vil ha begrenset tilgang ut perioden den opprustes, men arbeidene vil ta for seg ulike områder av gangen, slik at det skal være mulig å bruke deler av parken underveis.

En sjelden kunstopplevelse for store og små

Foruten de hyggelige oppgraderingene, håper Silja flere vil ta turen innom Villa Furulund for å få en seg en god dæsj med kunst og kultur fra sesongens utstillinger.

— Vi fikk lov til å åpne da butikkene åpnet igjen. Den ene utstillingen vår er veldig spennende for både store og små. Her får du muligheten til å se alle deler av huset og en svært variert blanding av kunst, forteller hun.

I sommerutstillingen til Kaare Ruud er alt snudd på hodet.

Kunstneren bak utstillingen, Kaare Ruud, har nemlig «vrengt» om på store deler av inventaret i huset. Alt som står i kjelleren, fra hageredskaper til gressklippere og kunst som har stått bortgjemt i en årrekke, er nå hentet frem og plassert rundt i huset.

— Skulpturer av griser, pingviner og mennesker står sammen med hageslanger og gressklippere. Mens nede i kjelleren har han plassert sin egen utstilling. Jeg anbefaler virkelig familier og alle andre å se dette, sier hun og forteller at utstillingen varer ut juni.

Har gravd frem gammel kunst

For de som er litt mer historieinteresserte, har billedhoggerforeningen også en annen utstilling gående. I utstillingen «Hva skjer med kunsten når kunstneren dør?» vises det fram en masse kunst og skulpturer som har ligget bortgjemt hos familiemedlemmer til kjente kunstnere som ikke lever lenger.

Utstillingen «Hva skjer med kunsten når kunstneren dør?» viser frem arvekunst fra kjente kunstnere.

— Dette er kunst som familiemedlemmer til kjente kunstnere har sittet igjen med som arv uten å vite hva de skal gjøre med det, alt fra påbegynte skulpturer til fotografier som viser kunsten. Jeg anbefaler alle historie- og kunstinteresserte å ta en titt, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS