Felleshuset på Fornebu bygges nå og skal stå klart i andre halvdel av mai. Foto: Johanne Nyborg

OBOS bygger et felleshus for beboerne på Fornebu

Det nye huset skal stå klart allerede nå i mai, på et område mellom Fornebu S og Nansenparken.

Publisert

OBOS skal bygge et midlertidig felleshus av gjenbruksmaterialer for beboerne på Fornebu, hvor det om noen år skal bygges 600 leiligheter og rekkehus.

Huset kan benyttes av beboere eller andre som ønsker å ta det i bruk. Felleshuset vil også bli brukt av parsellhageforeningen på Fornebu. skriver de i en pressemelding.

OBOS ser også for seg at huset kan brukes av ulike foreninger og organisasjoner, til undervisning, ungdomsaktiviteter og firmaarrangementer.

50 parsellhager på plass

Det fremtidige boligprosjektet med 600 leiligheter og rekkehus er et FutureBuilt forbildeprosjekt med høye miljøambisjoner, skriver OBOS. Som en del av vinnerforslaget i arkitektkonkurransen for boligprosjektet, ble det presentert et felleshus i tilknytning til en felleshage for urban dyrkning.

Felleshagen ble i fjor etablert med 50 parsellhager, og OBOS er nå i gang med bygging av en midlertidig utgave av huset.

Illustrasjonsbilde av boligprosjektet (som heter 9.4), med parsellhager og felleshus i midten. Illustrasjon: Dyrvik Arkitekter / Transborder Studio / OBOS

— Felleskap har høy prioritet

Felleshuset er første steg på veien for å utvikle boligfeltet. Tiltak som fremmer felleskap har høy prioritet i prosjektet, ifølge prosjektsjef i OBOS Fornebu, Tor Ever Lindeland.

- Dette er et prosjekt som vi ønsker at skal bli et eksempel på hvordan vi kan bygge mer bærekraftig og miljøvennlig i fremtiden. Det er viktig at byggebransjen henger seg på klimakampen og gjør de tiltakene vi kan og er nødt til, sier Lindeland.

Får ventilasjonsrør fra Etterstad skole

OBOS har brukt overskuddsmaterialer fra byggeprosjekter i nærområdet og materialer fra ulike rivningsprosjekter.

Taket på felleshuset vil bli tekket av flatvalsede ventilasjonsrør fra Etterstad skole som blir revet. På gulvet blir det lagt marktegl fra flere bygårder i Oslo. Det er inngått et samarbeid med elever fra Natur videregående skole som har hentet ut trevirke til de bærende strukturene og bistår i arbeidet med å føre opp dette.

Foto: Johanne Nyborg

Nye, strenge miljøkrav

Allerede fra 2020 vil EU, inkludert Norge, kreve at minst 70 prosent av alt bygningsavfall skal gjenvinnes. For at dette skal være mulig, er man avhengig av nye løsninger for å håndtere bygningsavfall som trevirke og betong.

- I dag kastes og brennes det rundt to millioner tonn materialer fra byggeprosjekter i løpet av ett år i Norge, noe som ikke er gunstig for miljøet. Underveis i prosessen med å utvikle felleshuset har vi blitt kjent med utfordringen som ligger i å fremskaffe gjenbruksmaterialer, som gir oss erfaringer vi kan ta med oss videre i andre byggeprosesser, sier Tor Evert Lindeland.

Felleshuset vil få en rekke løsninger som reduserer klimagassutslippene, blant annet vil huset bli selvforsynt med strøm fra solcellepaneler på taket. Det vil også bli konstruert slik at det kan løftes og flyttes til andre utbyggingsområder på Fornebu i fremtiden.

Klart veldig snart

Felleshusprosjektet skal stå klart til Urban Future Global Conference 21. - 24. mai, som arrangeres i forbindelse med at Oslo er utpekt som europeisk miljøhovedstad 2019.

Huset er tegnet av Dyrvik Arkitekter og Transborder Studio. Entrepenør Hogne Myrvold står for byggingen.

Powered by Labrador CMS