Lokalpolitikere, kulturpersoner og byutviklingseksperter sto fram på scenen med sine tanker om hva Botsen kan bli for byen og for Grønland. Her presenterer Helene Gallis fra Fragment hvordan en liknende sak ble løst i Barcelona

– Nå er det Grønland sin tur. Slipp Botsen fri, krever lokalbefolkningen

Slipp Botsen fri og Nordic Black Theatre arrangerte folkemøte på Cafeteateret i Hollendergata, midt på tjukkeste Grønland. Bakgrunnen var at i sju år har det gamle fengselet «Botsen» stått tomt. Nå har Statsbygg endelig startet salgsprosessen og åpner opp for samtalen med offentligheten om hva som skal skje med Botsen.

Publisert

«Dette har mange på Grønland ventet lenge på. For det er på høy tid og nødvendig for å sikre at dette blir et forbildeprosjekt for sosial byutvikling anno 2024. Framtidig eier av Botsen, offentlig eller privat, kan ikke overse at Botsen ligger på Grønland. Nå må det være Grønland sin tur» skrev initiativtakerne i sin møteinnkalling. 

Inngangspartiet til Botsen er et kjent bybilde. Nå vil lokalbefolkningen være med på å bestemme hva som videre skal skje med det gamle fengselet.

En som vanlig klar og poengtert sogneprest Lars Martin Dahl var først på talerstolen. Han snakket varmt om mangfold og om den rausheten han opplever hos lokalbefolkningen.

Dahl fortalte at han i sin jobb møter folk som tror på noe helt annet enn det han selv tror på, og han møter folk som ikke tror på noe. Som et tegn på mangfoldet sitter professoren ved siden av analfabeten, og de som har millioner i banken ved siden av de som ikke eier nåla i veggen når det et kirkekaffe i Grønland på søndager.

– Dette nabolaget har en enorm mangfoldkompetane, sa Dahl til stor applaus, og mente at nettopp mangfoldet og engasjementet var noe av det som må tas vare på.

Sognepresten i Grønland kirke, Lars Martin Dahl, mener det er viktig å ta vare på Grønlands mangfold og Grønlands sjel.

Stor applaus og jubel fikk også Are Fjellstad fra Gamlebyen Sport og Fritid. Han var en av mange talere som så mulighetene som ligger i selve bygningen Botsen, og hvilke muligheter det ligger i å føre bygningen tilbake til folket i bydelen.

– Vi har knapt øvingslokaler igjen. Vi ser at tilbud til barn og unge blir borte. Vi er på vei til å miste noe viktig. Gamlebyen Sport og Fritid har et håp om at Botsen kan være et sted hvor våre barn kan lære at livet er langt og mulighetene mange, og hold for all del markedsliberalismen unna, sa Fjellstad.

Are Fjellstad fra Gamlebyen Sport og Fritid følte seg ubekvem på talerstolen, men han hadde ordene i sin makt og avsluttet innlegget til jubel og hurrarop.

Helene Gallis tok for seg hva som skjedde da det tidligere fengselet i Barcelona ble lagt ned i 2017. Planprosessen for overtagelsen startet allerede åtte år før, og da fangene var ute, forelå det allerede en oversikt over hva lokalsamfunnet trengte. 

Helene Gallis sin oversikt viser at samfunnshus, barnehager, krisesenter for kvinner, bibliotek, flerbrukshall for idrett, eldresenter, og mere til var sosial infrastruktur som Barcelonas gamle fengsel kunne hjelpe lokalmiljøet med.

Botsen er større enn Slottet, og mulighetene er mange. Når Statsbygg skal selge til best mulig pris ser mange i lokalmiljøet spøkelser som gentrifisering, kjøpesenter og høye boligblokker.

En stor forskjell ligger i at i Barcelona lå det ingen klausul om at bygningene skulle selges til høyest mulig pris.

Felles for lokalpolitikerne og kulturpersonlighetene som entret talerstolen var ønsket, eller i noen tilfelle, kravet om at Botsen, både bygningen og tomta, måtte komme lokalmiljøet til gode.

– Noe av det beste med Grønland er at når du går ut av oppgangen din, er det ingen som bryr seg om hvem du er, og hva du er. Det må vi ta vare på. Vi må ikke fjerne mangfoldet gjennom gentrifisering, og vi må ta vare på bydelens sjel, sa Gazi Øzcan fra Oslo Bymuseum.

– Vi mangler steder der kunstnere og musikere kan øve og knote. Botsen kan gi oss plass til det, sa Bitten Forsudd fra Gamlebyen beboerforening.

En engasjert nestleder i bydelsutvalget i Gamle Oslo, Mats Kvaløy-Bjørbekk på talerstolen.

Nestleder i bydelsutvalget i Gamle Oslo, Mats Kvaløy-Bjørbekk (Ap) hadde et håp om at Statsbygg ville legge noen premisser for salget.

– Tenk at vi får en konkurranse om hvordan inkludere lokale aktører i den nye Botsen, sa Kvaløy-Bjørbekk, og minte om at Botsen er større enn slottet i kvadratmeter. 

Ole Mikal Yong Pedersen fra Nedenfra pekte på at ordet byutvikling som regel betød at beboerne ble påtvunget noe.

Håvve Fjell tok ordet under ordvekslingen etter innleggende og satte opp regnestykket. Dette har vi, og dette mangler vi.

– Vi mangler idrettsanlegg og flerbrukshall, vi mangler øvingslokaler for musikere, billedkunstnere og artister. Hele landet mangler et sted hvor folk kan utdanne seg til sirkusartister. Vi har Botsen og de mulighetene som ligger der. Regnestykket er enkelt, sa Fjell.



Powered by Labrador CMS