Chidera Ejuke og Matthias Vilhjalmsson kan fort bli to av Vålerengas viktigste spillere denne sesongen. Her feirer de Vilhjamsons en av tre scoringer i generalprøven mot erkerival Lillestrøm. Foto: Christian Boger

— Vi har vært bra i vinter og bør kjempe om spill i Europa, mener Vålerengas forsvarssjef

Vålerenga tar i mot nyopprykkede Mjøndalen på Valle når eliteserien starter neste lørdag. � Vi ser bra ut og gleder oss til å komme i gang, sier Vålerenga-trener Ronny Deila.

Publisert

Det har vært lenge vinterstille på Vålerengas stadion. Ikke siden siden sjetteplassen var sikret i slutten av november har det blitt spilt viktige kamper på Valle. Men lørdag blir alt snudd på hodet.

Da kommer nyopprykkede Mjøndalen på besøk til Oslos østkant. Dette skal forhåpentligvis bli starten på en sesong der Vålerenga legger en lang reise som et lag midt på tabellen bak seg. Nå drømmer de om spill i Europa og medaljer på Valle.

Forsvarsbauta Jonathan Tollås Nation har stor tro på at Vålerenga kan kjempe i toppen denne sesongen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

— Vi har som mål å kvalifisere oss for Europa neste år. Etter det vi har prestert i vinter har jeg god tro på at vi skal klare det, sier forsvarsbauta Jonathan Tollås Nation til VårtOslo.

Lørdag kveld avsluttet Vålerenga sesongforberedelsene med et lokalderby hjemme mot Lillestrøm. En kamp som til slutt endte 4-4 var på alle måter en treningskamp til punkt og prikke. Oslolaget ledet 3-1 til pause, for så å tape andre omgang 3-1.

Les også: Vålerenga med årets hittil viktigste borteseier mot Frisk

— Få skader i vinter

— Vi spiller en veldig god førsteomgang. Så gir vi bort noen enkle mål i andreomgang. Offensivt ser vi veldig bra ut. Defensivt er det fortsatt noe smårusk å luke bort, sier midtstopperen.

I fjor spilt Deyver Vega for Brann. I år blir han et spennende tilskudd til Vålerengas angrepsrekke. Foto: Christian Boger

Og han er ikke alene om å være positiv foran sesongåpningen lørdag. Også trener Ronny Deila mener gutta er i rute.

— Vi har hatt en veldig god treningsvinter med få skader. Det har vært viktig å få satt laget og jeg mener at vi nå har en sterkere stall enn hva vi hadde på samme tid i fjor. Jeg tror så absolutt det skal være realistisk å kvalifisere seg for spill i Europa, og samtidig kjempe om medaljer her hjemme denne sesongen, sier Ronny Deila.

Spennende nykommere

Årets Vålerenga-stall er en blanding av nytt og gammelt. Borte er fjorårets toppscorer Sam Johnson, høyreback Amin Nouri, midtbanespillerne Samuel Fridjonsson og Abdi Ibrahim. I tillegg er stortalentet Magnus Retsius Grødem på utlån ut sesongen.

Inn har det kommet flere spennende spillere. Kanskje størst oppmerksomhet har den islandske spissen Matthias Vilhjamsson fått. Etter å ha spilt for både Start og Rosenborg, skal han nå prøve seg i osloklubben. Selv er han svært fornøyd med sin nye klubb etter å ha satt tre scoringer i generalprøven mot erkefienden.

Chidera Ejuke virker å være på vei tilbake til formen som gjorde ham til en stor stjerne for to sesonger siden. Foto: Christian Boger

— Vi begynner å kjenne hverandre veldig godt. Jeg er frisk og skadefri og tror vi kan få en bra sesong, sier Matthias Vilhjamsson.

I tillegg til Vilhjamsson har costaricaneren Deyver Vega, midtbaneeleganten Herolind Shala fra danske Lyngby, den meksikanske høyrebacken Efrain Juarez og den tidligere Rosenborg og Bodø/Glimt-stopperen Johan Lædre Bjørdal kommet inn portene på Valle i løpet av vinteren.

— Jeg er veldig godt fornøyd med hvordan de nye gutta har funnet seg til rette. De er alle spennende spillere som vil gi oss noe ekstra i årets sesong, sier trener Ronny Deila.

Gode offensive spillere

Lørdagens kamp var årets sjuende treningskamp på rad uten tap. Etter en litt trøblete start har det begynt å se bedre og bedre ut for Vål'enga-gutta utover vinteren. Offensivt er det helt klart at de i Deilas 4-2-3-1-formasjon spiller på flere strenger enn i fjor.

Her bidrar både Deyver Vega og Herolind Shala positivt. I tillegg kan det virke som om Chidera Ejuke er i ferd med å finne tilbake til storformen fra to sesonger siden. Og i Matthias Vilhjamsson har klubben funnet en klassespiller. Spørsmålet er om han klarer å holde seg skadefri gjennom en hel sesong.

Bård Finne har holdt scoringsformen ved like i løpet av vinteren. Det kan virkelig bli gøy å følge den utflyttede bergenseren i Vålerenga-drakt i 2019. Foto: Christian Boger

I tillegg har Bård Finne i løpet av vinteren klart å ta vare på scoringsformen han viste i fjor. Fortsetter det offensive spillet å sitte som det har gjort mot slutten av vintersesongen, kan det bli mye moro med gutta fra Oslo øst i månedene som kommer.

Litt tynt defensivt?

Er det offensive betydelig styrket, er det fortsatt grunn til å sette spørsmålstegn ved hvor sterk Vålerenga-stallen er defensivt. Spesielt vil savnet av midtstopper Felipe Carvallho kunne merkes. Vel har nyinnkjøpte Johan Lædre Bjørdal erfaring fra høyt nivå, men det gjenstår å se om han i en alder av 32 fortsatt har kvaliteten som trengs for å styrke et til tider vaklevorent forsvar.

Et annet minuspoeng i det defensive er mangelen på kvalitet om det skulle oppstå alvorlige skader på nøkkelspillere. Her er det opp til unggutta Markus Nakkim og Ivan Näsberg å bevise at de er tilliten verdig. Näsberg er vaskekte Vålerenga-gutt som trådte sine barnesko i klubben. Klarer han og resten av gutta å ta ut det potensialet som ligger der, kan dette bli en sesong å huske for alle som elsker Vålerenga.

*Vålerenga sesongåpner hjemme mot Mjøndalen lørdag 30. mars klokka 1800.

Powered by Labrador CMS