Carl I. Hagen
Carl I. Hagen reagerer på at forsvarsministeren har unntatt svarene sine til kontrollkomiteen fra offentligheten.

Ikke fornøyd med svar om skytingen: – Hvorfor i all verden

Frp-nestor Carl I. Hagen reagerer på at forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) ikke vil offentliggjøre sine svar til kontrollkomiteen om Oslo-skytingen i fjor.

Publisert

Gram svarte Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om 25. juni-utvalgets rapport torsdag, opplyser Frp i en pressemelding.

– Svarene er ikke tilfredsstillende. Forsvarsministeren har unntatt svarene fra offentlighet. Vi lurer på hvorfor i all verden, siden han er diffus og unnvikende i sitt brev til Stortinget. Fremskrittspartiet krever at det nå åpnes kontrollsak om 25. juni-saken, sier stortingsrepresentant Carl I. Hagen.

Regjeringens terrorhåndtering er allerede til behandling i kontrollkomiteen. Komiteens leder, Peter Frølich (H), har varslet både åpne og lukkede høringer for å ettergå hva som gikk galt før masseskytingen 25. juni.

Kontrollkomiteen har planlagt å møtes torsdag 27. juli, skriver Frp i pressemeldingen.

Flere skudd ble avfyrt natt til 25. juni i fjor på utsiden av London pub i Oslo sentrum. To personer ble drept og flere titalls skadd.

Snart ferdige med etterforskningen

Politiet meldte i forrige uke at de snart er ferdige med etterforskningen av terrorangrepet i Oslo i fjor sommer, men vil foreløpig ikke gi noe tidspunkt for rettssaken.

– Det for tidlig å si når hovedforhandling kan gjennomføres. Deler av saken nærmer seg ferdigstillelse, slik som for eksempel gjennomgang av videoovervåking, avhør av vitner og fornærmede på åstedet, samt krimtekniske undersøkelser. Andre sider av saken etterforskes fremdeles med styrke, og det er arbeid som gjenstår før saken kan anses ferdig etterforsket, sier politiadvokat Ingvild Myrold.

Det har nå gått over ett år siden Zaniar Matapour skjøt og drepte to personer utenfor utestedene Per på hjørnet og London Pub. Flere personer ble også skadd under hendelsen.

Politiadvokat Ingvild Myrold forteller at etterforskningen av masseskytingen under pridefeiringen i Oslo nærmer seg ferdig.

– Ønsker ikke å kommentere

Matapour er siktet for drap med terrorhensikt. Tre andre personer er også siktet i saken, men Myrold sier at det kan komme flere siktelser.

En av de andre som er siktet i saken, er Arfan Bhatti. Han ble varetektsfengslet i Pakistan få dager etter at han ble etterlyst internasjonalt. Norge har begjært ham utlevert.

– Vi forholder oss til at det foregår en rettsbehandling i Pakistan og ønsker ikke kommentere denne ytterligere hensyn til etterforskningen og utleveringsprosessen som pågår, sier Myrold.

Powered by Labrador CMS