Skal du se barnetoget gå opp Karl Johans gate på 17. mai, bør du også holde et blikk på verdisakene dine.

Dette må du være obs på 17. mai: – Vanvittig frustrerende

– Tenk så mange det er snakk om.

Publisert

Bli varslet om siste nytt i VårtOslo-appen: Last ned for iPhone her og Android her!

Dobbelt så mange mobiler enten forsvinner eller blir stjålet i løpet av nasjonaldagen i forhold til resten av mai måned, ifølge Frende Forsikring, som opplevde ti prosents økning i skadesaker 17. mai i fjor sammenlignet med året før.

– Dette er høye tall. For høye tall. Uhell skjer, men når nesten 50 prosent totalt sett har hatt slike opplevelser, så passer for mange altfor dårlig på tingene sine, sier fagsjef Lill Cecilie Bjørndal Klementsen i Frende Forsikring i en pressemelding.

– Tenk så mange mobiler det er snakk om. Det er vanvittig frustrerende å plutselig stå uten telefon. Det koster mange penger og er ikke bra for miljøet heller, legger hun til.

Fagsjef Lill Cecilie Bjørndal Klementsen i Frende Forsikring.

Tar ikke fri

– Fint vær og god stemning er godt nytt for mobiltyven, påpeker fagsjefen.

– 17. mai er slett ingen rød dag i kalenderen for mobiltyven. Trengsel på kaféer og restauranter, køer for å se på tog eller kjøre karusell og, for mange, en god dose alkohol gjennom mange timer, gjør arbeidsforholdene enkle, oppsummerer forsikringsselskapet.

– Mange legger også fra seg verdisaker på bordet eller en stol når de skal bestille mat eller gå på toalettet. Det er mulig det hindrer deg fra å miste bordet, men mobilen eller veska blir fort borte, understreker Bjørndal Klementsen.

Kan risikere å ikke få én krone igjen

Verdt å merke seg, er at i slike tilfeller får du heller ikke én krone igjen på forsikringen.

– Nei. Du skal gjøre det du kan for å unngå at tingene dine blir stjålet. Å legge verdisaker fra seg på stolen når du går i baren, er ikke å passe på tingene, sier fagsjefen i forsikringsselskapet.

Visse grep bør også være gjort i forkant dersom du skulle være uheldig og bli frastjålet mobilen din. Lar du det være, kan du bli utsatt for identitetstyveri der sensitiv informasjon, bilder og videoer kommer på avveie.

Slik sikrer du mobilen din før 17. mai:

  • Lås telefonen. Bruk tastelås og la den aktiveres kjapt når telefonen ikke er i bruk. 
  • Bruk sporingsverktøy, som for eksempel «finn min iPhone». Da kan det være lettere å finne igjen en mistet telefon. 
  • Bruk fjernslettingsverktøy. Da kan du få slettet sensitiv informasjon på telefonen din hvis den forsvinner. Skytjenester og ulike apper er gode løsninger. 
  • Ta sikkerhetskopi av telefonen. Skytjenester og ulike apper er nyttig. 
  • Krypter datatrafikken. Dette må du skru på i ulike tjenester. Det kan være smart, spesielt på e-postprogrammer. 
  • Hold mobilen oppdatert. Dette er nyttig for apper og operativsystem. 
  • Vurder kryptering av mobilen din. Da vil ingen få tilgang til den om du mister den. 
  • Bruk mobilen som du bruker bankkortet ditt. Beskytt koden og ikke del den med noen. Ikke lån den bort uten tilsyn. Tenk på alt du gir en person tilgang til ved å låne vekk mobilen (nettbank, e-post, facebook etc.). 

Kilde: Nettvett.no, Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) 

– Er hjelp å få

Er du uheldig og skader eller mister mobilen i form av uhell, er saken en annen:

Ikke alle mobiler kommer seg helskinnet gjennom nasjonaldagen. Knust mobilskjerm kan fort bli resultatet om uhellet er ute.

– Hvis du tar en bunadsselfie fra bryggekanten og mister mobilen i sjøen. Eller du danser mobilen ut av lomma og den knuser. Eller du er uheldig og søler champagne på den under 17. mai-frokosten. Da er det hjelp å få, sier Bjørndal Klementsen.

Powered by Labrador CMS