Eli Gjestvang og Sylvi Endresen diskuterer trykkpressa og dens muligheter. Foto: Stine Raastad

Har du en malerspire i magen? Da er Oslo malerklubb stedet for deg

Publisert

Oslo malerklubb tilbyr atelier, galleri, aktmaling, kurs, en og annen fest - for å nevne noe.

— Man møter ikke veggen og blir utbrent når man driver med kunst. Man får energi av dette, sier Annhild Brit Gustavsen, som har vært med i Oslo malerklubb siden 2003.

Hvis du tar trikk nummer 19 og går av på Briskeby, går Briskebyveien forbi vinmonopolet og tar til venstre inn i bakgården, ser du et gulmalt trehus. Du har kommet hjem til Oslo malerklubb.

Oslo malerklubb er en klubb for amatør- og hobbymalere og ble stiftet i 1947. I dag har klubben et sted mellom 200 og 250 medlemmer.

Det gule huset er sentralt i klubbens virksomhet. Her er det atelier, her er det et galleri og en kjeller for de som vil trykke grafikk som høytrykk (linotrykk og tresnitt) eller dyptrykk (koldnål). Viktigst av alt er at her treffes medlemmene, her utveksler de erfaringer og gir hverandre konstruktive tilbakemeldinger på kunstverkene sine. De kvalitetskrav som måtte finnes, kommer fra maleren selv. Her er det ingen ytre kvalitetskrav.

Fire humørfylte malere i Oslo malerklubb på en fredag. Annhild Brit Gustavsen, Kari-Mette Renberg, Marit Brænd og Eli Gjestvang. Foto: Stine Raastad

Drop-in aktmaling

Oslo malerklubb har byens eneste sted for drop-in aktmaling. Du trenger ikke være medlem for å møte opp på disse kveldene.

— Jeg satt med hjertet i halsen på min første krokikveld, forteller Marit Brænd. Kroki kalles det når nakenmodellen skifter stilling etter ett til tre minutter. På den tiden rekker kunstneren å gjøre en skisse.

— Så oppdaget jeg at alle var konsentrert over sine egne skisser, og ingen kikket på hva jeg gjorde. Det fikk meg til å slappe av!

Ved aktmaling holder modellen derimot samme stilling i tre til fire timer. Og torsdager er akt- og krokikveld hos Oslo malerklubb.

— Vi har både mannlige og kvinnelige aktmodeller, tynne og runde, gamle og unge, forteller tidligere formingslærer Eli Gjestvang, og finner fram sin egen skissebok.

Eli Gjestvang viser fram skisseblokka si med akt- og krokitegninger. Foto: Stine Raastad

Atelieret i andre etasje er lyst og luftig og har stor takhøyde. Da VårtOslo besøkte malerklubben var Annhild Brit Gustavsen, Eli Gjestvang, Kari-Mette Renberg og Marit Brænd alle opptatt med sine prosjekter.

— Vi er alle ganske forskjellige, og vi arbeider ikke likt og med samme teknikk, men vi gir hverandre råd og tilbakemeldinger, sier Gjestvang.

Dette er vårt andre hjem

Gjestvang er tydelig på at det gule huset på Briskeby, som av mange medlemmer regnes som deres andre hjem, er en viktig miljøfaktor for maleklubben.

— Du går aldri frustrert hjem herfra. Jeg kan være sliten når jeg kommer, men full av energi når jeg går hjem, sier Gustavsen, og backes opp av de andre.

Munnrappe hobbymalere er det visst ingen mangel på, og latteren sitter løst i lokalene. Noen nevner at det er veldig praktisk å ha huset så nært vinmonopolet når det er fest, for da kan det bæres varer rett ut gjennom bakdøra på polet.

— Vi har medlemmer fra hele byen. Du trenger ikke å bo på Frogner for å komme hit. Vi har også utenbys medlemmer, sier Gjestvang.

Annhild Gustavsen arbeider i mixmedia-stil på lerret. — Mixmedia er en blanding av hva du vil. Min blanding er male med akryl, trykke egne mønster på silkepapir med akryl, lime det på, finne motiv, tegne med akvablyant og så male med akryl igjen, forklarer Gustavsen. Foto: Stine Raastad

Få bildene dine bedømt

Medlemmene kan få sine bilder bedømt, eller korrigert som de kaller det, av profesjonelle. Det er en flott mulighet til å utvikle seg videre.

— Vi er amatører, men vi ønsker å utvikle oss videre, sier Gjestvang over en tekopp.

Malerne peker på at dagens unge kanskje tenker at de kan lære maleteknikk via YouTube, men da går de glipp av den direkte kontakten med andre.

Leder for atelierfellesskapet, Eli Gjestvang sier at det ikke settes krav om forhåndskunnskap eller dyktighet for å bli medlem i klubben. At du har lyst til å male er hovedsaken. Hvis du sliter med teknikken, kan du trøste deg med Annhild Gustavsens ord:

— Det er bare Fanden som maler rette streker.

12 av medlemmene i Oslo malerklubb stiller ut i galleriet i første etasje 22.-30. april. Det bør være en fin anledning til å komme innom det gule huset.

25. mai, Kristi Himmelfartsdag hoder klubben utendørsmaling på Folkemuseet på Bygdøy, og tidlig i juni er det sommerfest med billedkonkurranse med vann som tema.

Eli Gjestvang og Sylvi Endresen diskuterer trykkpressa og dens muligheter. Foto: Stine Raastad
Marit Brænd viser fram sitt bilde Vandring i Lys, Liv og Kjærlighet. Akryl på lerret 50x40. Foto: Stine Raastad
Kari-Mette Renberg lager en akvarell. Foto: Stine Raastad
Eli Gjestvang håper på å kunne vise fram dette bildet på sommerfesten i juni. Foto: Stine Raastad
17. mai gjengitt av Annhild Brit Gustavsen. Hun sier om bildet: — Dette Oslo-motivet er inspirert av Munch, Aften på Karl Johan fra 1891, og min opplevelse fra 17. mai-tog i 1966, da jeg gikk på Tøyen skole. Foto: Stine Raastad
Powered by Labrador CMS