Marius Edøy og Guro Sollien Eriksrud har startet en helt ny podkast-serie som handler om trange, økonomiske tider.
Marius Edøy og Guro Sollien Eriksrud har startet en ny podkast-serie som handler om trange, økonomiske tider.

Gjennom en egen podkast vil Marius og Guro ta et oppgjør med tabuene rundt dårlig økonomi

I Marius Edøy og Guro Sollien Eriksrud sin nye podkast-serie inviteres gjester med sterke historier om tøffe, økonomiske situasjoner. – Det kan være ensomt for mange å slite med økonomi. Mange sliter heller i ensomheten enn å snakke med andre om det, forteller Guro.

Publisert

Marius Edøy har tidligere slitt med økonomien, og kaller seg for økonomisk analfabet. Han jobber nå som styreleder i Organisasjonen for Veien til Finansiell Frihet (OVFF).

Forbrukerøkonom Guro Sollien Eriksrud er medgründer i Frid, som arbeider for å hjelpe andre til en trygg økonomi.

Annenhver uke spiller de sammen inn podkasten I trange tider, der mennesker som er eller har vært i økonomisk vanskelige situasjoner, forteller sin historie.

– Prøver å få til en annen vinkling enn andre økonomi-podkaster

– Det er for å belyse ting som er vanskelig for mange å snakke om. Vi ser på økonomiske temaer som er tabubelagt, og prøver å få til en litt annen vinkling enn andre økonomi-podkaster. Vi er interessert i historiene rundt, forteller Marius Edøy.

– Det er veldig spennende, og noe jeg har lyst til å fortsette med, forteller Marius Edøy om den nye podkasten.

I første episode forteller TV-personlighet Sturla Berg Johansen om det å slite med økonomien i kombinasjon av rusavhengighet. I andre episode forteller Petter “Uteligger” Nyquist om mangelen på bolig for de med dårlig økonomi.

Podkasten handler likevel ikke kun om eller er kun for de med økonomiske problemer. Alle har en økonomi, og duoen påpeker at det i podkasten vil diskuteres problemstillinger som mange vil kunne kjenne seg igjen i.

Kan være ensomt å slite økonomisk

Marius og Guro forklarer at når andre i økonomisk vanskelige situasjoner kan relatere til historiene som blir fortalt, kan de forhåpentligvis ta grep før situasjonen går for langt. 

– Det er viktig med gjenkjennelse, og at man hører andre sette ord på noe man selv kjenner på. Da kan man føle seg mindre alene, forteller Guro Sollien Eriksrud. 

– Det kan være ensomt for mange å slite med økonomi, og mange sliter heller i ensomheten enn å snakke med andre om det. Man kan føle at man har tatt dårlige valg, og det påvirker relasjonene våre, fortsetter økonomen. 

– Et eget språk

Marius Edøy har selv erfart hvor vanskelig det er å snakke om dårlig økonomi. Han opplevde at små regninger bare ble større med tiden, og en gjeld på kredittkortet som gikk fra 10 000 til 50 000 kroner.

– Jeg har selv følt på skammen rundt en økonomisk situasjon, som er vanskelig å snakke om. Økonomi er et eget språk, som man ikke lærer mye om i skolen. 

Guro har engasjert seg for økonomisk sårbarhet i lang tid. For henne er det viktig å se på økonomi i sammenheng med resten av livet, ikke bare som tall og statistikk. 

– Det finnes mye tips og triks for å forbedre den økonomiske situasjonen til en, men det mangler tiltak for at folk skal føle seg forstått i situasjonen sin. Det er viktig å få frem, forteller hun.

– Vi prøver å ikke være overfladiske

Med podkasten inviterer de i hver episode en ny gjest som har opplevd eller opplever å være i økonomisk sårbare situasjoner. Selv om det til nå bare er gitt ut to episoder av podkasten, har tilbakemeldingene vært nokså positive. 

– Folk sier vi har belyst områder som ikke har vært mye snakket om tidligere. Det er veldig fint å høre. Vi prøver jo å ikke være overfladiske, men gå i dybden på det, sier Marius Edøy. 

– Vi skal gå inn i flere interessante temaer fremover. Det er veldig spennende, og noe jeg har lyst til å fortsette med. Vi snakker for lite om økonomi i Norge, og det er skambelagt å ha dårlig økonomi, fortsetter han. 

– Må kombinere handling med åpenhet

Guro Sollien Eriksrud har selv vært med på flere podkaster og synes det er interessant å høre andres historier. 

– Økonominyhetene er ofte harde tall og statistikker. I en podkast kan man ha en ordentlig samtale. Jeg opplever at det trengs mer av det. 

– Det finnes mye tips og triks for å forbedre den økonomiske situasjonen til en, men det mangler tiltak for at folk skal føle seg forstått i situasjonen sin, forteller Guro.
– Det finnes mye tips og triks for å forbedre den økonomiske situasjonen, men det mangler tiltak for at folk skal føle seg forstått i situasjonen sin, forteller Guro.

Guro påpeker at det er mange som svetter økonomisk for tiden. For noen truer det hele hverdagen, da de har ikke råd til å gjøre det samme som de gjorde før. 

– Hvis man er i en vanskelig økonomisk situasjon er det viktig å ta tak i saken, men like viktig er det å snakke med familie eller venner om situasjonen. Man må kombinere handling med åpenhet. 

– Vi ser på tall og undersøkelser at mange flere bekymrer seg og har det vanskelig økonomisk nå enn for eksempel for et par år siden. Men i tillegg har vi en forsinkelse i tallene som gjør at situasjonen der ute kan være mye verre enn tallene viser. Jeg er spent og bekymret for hva vi ser om for eksempel ett år, sier Guro.

– Derfor er det overordnede budskapet: Snakk med noen og ta grep, før det går for langt, legger hun til.

Du finner I trange tider på Spotify og Apple Podkaster, eller ved å trykke HER.

Powered by Labrador CMS