Utenfor Milanos berømte katedral Duomo di Milano går folk med munnbind. Skolene i byen har vært stengt i to uker. Foto: Getty Images

Oslo-par sitter i korona-karantene på Nordstrand. Ferierte i Milano

Oslo-paret Anette og Eirik var på ferie i Milano nylig. Der kan de ha blitt smittet av koronaviruset.

Publisert

– Vi venter på å bli testa og har fått beskjed om å holde oss hjemme, forteller Anette.

Hun og samboeren, Eirik, var på Milano-ferie den 12.-14. februar, samtidig med at en rekke mennesker ble smittet av koronaviruset i den nord-italienske byen. Paret så blant annet fotballagene AC Milan og Juventus barke sammen på San Siro stadion.

Korona-smitten

  • Over 100 er hittil testet for koronavirus i Norge, én person er bekreftet smittet.
  • Faren for at viruset kan spre seg i Norge vurderes som høy, til dels svært høy. Men konsekvensene av et mulig utbrudd vurderes av Folkehelseinstituttet til å være moderate.
  • De fleste som smittes får en mild luftveisinfeksjon. Et mindretall får lungebetennelse. Risikoen for å dø av lungesvikt utløst av viruset, antas å være under én prosent.
  • Selv om alvoret for den enkelte viser seg å være moderat, kan mange bli smittet, slik at den samlede sykdomsbyrden blir stor.
  • Onsdag ettermiddag var det registrert smitte i 13 europeiske land, mest alvorlig i Italia, med 12 døde og 374 registrert som smittet.

Kilde: VG og Folkehelseinstituttet

Til stede var også 80.000 andre mennesker. På veien til og fra kampen ble de transportert som sild i tønne på T-banen. Også på museene og turistattraksjonene i byen gikk de i kø med andre turister, som de kan ha blitt smittet av.

80.000 mennesker overværte fotballkampen mellom AC Milan og Juventus. Folk sto tett i tett på T-banen. Foto: Goatling / Wikimedia Commons

– Både på fotballkampen og ved museene var vi ganske eksponerte. Men allerede da vi landet i Milano, ble vi og alle andre sjekket med et termometer på pannen, forteller Anette.

I Italia har 12 mennesker så langt dødd som en følge av viruset, 374 er bekreftet smittet.

Koblet ikke sykdommen med korona

To dager etter at paret kom hjem ble de syke. Men da hadde Folkehelseinstituttet fremdeles ikke gitt Italia status som rød sone.

– Eirik fikk en mild forkjølelse, mens jeg fikk feber, hostet og kjente på brystproblemer. Det føltes som en kraftig forkjølelse. Men vi levde som normalt. Det var først for et par dager siden, da det ble mye snakk om koronaviruset i Italia, at vi koblet vår sykdom med korona og Italia-besøket, sier hun.

Paret ringte først til fastlegen, som ga dem beskjed om å ringe til Legevakten. Der instruerte de Anette og Eirik om å sette seg i bilen og hente barna sine fra barnehagen og skolen og holde seg hjemme, til de var undersøkt av en lege. Samboerparet fikk høre at dersom de testet positivt for viruset, ville legen i neste omgang også teste barna.

Bekymret for andre

– Vi er ikke så redde for oss selv, siden vi er friske mennesker. Vi er mer bekymret for er alle de vi møtte i forrige uke, alle de vi har omgåttes med på buss eller på skole som kan bli alvorlig syke, sier Anette.

Foto av tidligere generasjoners koronavirus (SARS-viruset) under elektronmikroskop. Foto: Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Library / Wikipedia

Hun forteller at de har fått beskjed fra Legevakten om at helsepersonellet tester mange mennesker for tiden, og at flere leger reiser hjem til folk. Familien på Nordstrand ventet besøk fra Legevakten samme kveld eller natt.

– De sier vi får svar på prøvene før helgen og at det medisinske personellet jobber på spreng. Det er tydelig at de tar spredningen ganske seriøst.

Eldstemann er fornøyd

Paret er ikke lenger syke, bare litt rustne i halsen, men må likevel holde seg selv og barna innomhus.

– Det blir litt sånn wow, men eldstemann er fornøyd, han får være hjemme fra skolen.

Familien forteller at Legevakten tok varslingen svært på alvor og var svært profesjonelle. Legevakten ga klar beskjed om hvordan å forholde seg. – Det er tydelig at de har vært forberedt på telefoner om korona, sier Anette.

Powered by Labrador CMS