Ta vare på kvittering og byttelapp om du ønsker å bytte julegaven, er Forbrukerrådets råd om du skal ut for å bytte julegaver i en julepyntet hovedstad i romjulen.

Har du tenkt deg ut i hovedstadens butikker for å bytte gaver i romjulen – dette bør du vite først

Tredje juledag er «den store byttedagen» i hovedstadens butikker. Dersom du ønsker å bytte julegaver, lønner det seg å sjekke tidsfristen på byttelappen og ta vare på originalemballasjen.

Publisert

Oslo Handelsstands Forening (OHF) melder at varehandelen i hovedstaden per november totalt var i et lite minus med 0,3 prosent, men at resultatet av julehandelen ennå ikke er endelig.

«Bak disse tallene skjuler det seg selvsagt store variasjoner mellom bransjer, bydeler samt enkelt butikker og restauranter. Nå er vi midt i julehandel og julebord, og vi i OHF håper på det beste i sluttspurten», oppsummerte handelsstandsforeningen få dager før jul.

I forkant viste deres årlige beregning for hvordan julehandelen skulle bli i år, ikke bare i Oslo, men også nasjonalt, et grovt estimat på 1,7 prosent vekst i november og desember, ifølge E24.  

OHF regnet videre med at en gjennomsnittlig Oslo-borger totalt for november og desember ville handle for 13.463 kroner som tilsvarer 0,1 prosent mindre enn i fjor.

«Den store byttedagen»

Uavhengig av hva, hvor og hvor mye som har blitt kjøpt i forbindelse med julehandelen i Oslo, er det uansett liten tvil om at den 27. desember, første hverdag etter endt julehelg, alltid vil være «den store byttedagen» i hovedstadens butikker.

Men har du tenkt deg ut for å bytte julegaver som ikke passet, falt i smak eller som du fikk dobbelt opp av, er det enkelte ting det kan være kjekt å være klar over på forhånd.

Det er vanlig at butikkene lar kundene bytte gaver i romjulen, men det er ingen lovfestet rettighet. 

Det er derfor viktig å huske kvittering og byttelapp, men det er også andre bytteregler som er verdt å merke seg.

– Vil være sikre

– Butikkene vil gjerne være sikre på at det som skal byttes, faktisk er kjøpt i butikken, og at varen skal kunne selges på nytt. Derfor bør man sørge for at originalemballasjen er intakt om man ønsker å bytte varen. 

Det sier juridisk seniorrådgiver Nora Wennberg Gløersen i Forbrukerrådet.

Hun sier også at byttereglene kan variere fra butikk til butikk.

Byttelappen kan ha tidsfrist

Romjulen er en travel tid for mange, og noen feirer også jul andre steder enn hjemme. Da kan det være fristende å utsette bytting av julegaver.

Likevel bør man ta seg tid til en ekstra titt på byttelappen.

– Det lønner seg å sjekke tidsfristen på byttelappen, slik at man får byttet varen i tide, sier Gløersen.

Bytterett på nett

Hos de fleste nettbutikker har man som hovedregel angrerett. Den gjelder 14 dager fra varen er kjøpt.

Dermed kan det lønne seg å sjekke angreretten om man ønsker å bytte gaven.

– Man bør være obs på at man ikke alltid vil ha angrerett fra nettbutikker registrert utenfor EU, sier Gløersen.

Virke spådde i høst at nordmenn kom til å bruke tre prosent mer penger på årets julehandel enn på fjorårets. Hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen utroper apotek og kosmetikk til bransjevinnere innen varehandel på nett i desember så langt.

Også varekjøp med Vipps på nett har skutt til værs denne måneden.



Powered by Labrador CMS