Oslo 20230531. Ida Melbo Øystese, politimester i Oslo, etter møtet med Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl onsdag.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Spørsmålet vi alle stiller oss; hva hadde skjedd hvis Oslo politidistrikt fikk mer informasjon fra PST, sier politimester Ida Melbo Øystese.

Her er politimester Ida Melbo Øysteses innlegg fra 25. juni-presentasjonen: – Vi sviktet de skeive. Det er tungt

– Hendelsene vi nå har fått beskrevet viser etter min mening at vi som myndigheter - i sum – har sviktet vår evne til å beskytte de skeive når de trengte oss som mest. Det er en tung erkjennelse.

Publisert

Politiets rolle i samfunnet er å ivareta innbyggernes grunnleggende behov for å leve i frihet, samles i trygghet, og at vi kan elske hvem vi vil i et fritt og demokratisk samfunn.

Hendelsene vi nå har fått beskrevet viser etter min mening at vi som myndigheter - i sum – har sviktet vår evne til å beskytte de skeive når de trengte oss som mest. Det er en tung erkjennelse.

De som løp for livet

I vår søken etter å få detaljerte opplysninger om alle sider ved hendelsen, for å lære noe som er viktig, ønsker jeg i dag at vi ikke glemmer de som mistet livet. De som ble skutt. Alle de pårørende. Alle de som ble skadet fysisk og psykisk.

Alle de som hadde sine kjære i Oslo denne juninatten.

De som overmannet gjerningsmannen.

De som løp for livet den natten i fjor.

De som redde ringte rundt til for å lete etter venner.

Og alle dere som fortsatt kjenner på frykt og redsel.

Ikke risikofritt

Vi lever i et åpent, men ikke i et risikofritt samfunn.

Vi i Oslo-Politiet er på jobb hver dag for å skape en trygg hovedstad. Derfor må vi være åpne for evaluering, kritikk og læring. Det er grunnleggende i vårt samfunnsoppdrag.

Vi skal lese, vi skal lære

På vegne av Oslo politidistrikt vil jeg takke for evalueringen.

Det gjør sterkt inntrykk å lese rapporten. Den har mange læringspunkter.

Men det er også betryggende å se at store deler av hendelsen ble håndtert på en god måte av våre mannskaper.

Rapporten viser at vi har lært av tidligere hendelser, og at vi har øvd og trent. Og det gir resultater. Det skal vi bygge videre på.

Vi skal lese, vi skal lære, vi skal utvikle oss. Slik at dette ikke skjer igjen.

Vi vil aldri få svar

Og spørsmålet vi alle stiller oss; hva hadde skjedd hvis Oslo politidistrikt hadde fått mer av den informasjonen som PST hadde på dette tidspunktet.

Hadde denne hendelsen da ikke skjedd?

Dessverre kan vi ikke gi noen garantier, og vi vil aldri få svar.

Jo bedre vi er på å dele informasjon, jo mer informasjon flere får vite om, desto mer målrettet kan vi iverksette beskyttelsestiltak. Både for enkeltmennesker og for samfunnet.

Forstår mange er redde

Derfor er det viktig for oss at denne evalueringen kommer nå tidlig i Pride-måneden, slik at vi allerede i dag kan ta med oss læringspunktene.

Jeg forstår at mange er redde etter skytingen i fjor.

Men Oslo politidistrikt har lang og god erfaring med å ivareta sikkerheten ved store arrangementer. Det skal vi klare nå også.

Vi skal gjøre vårt ytterste

Vi samarbeider tett med Oslo Pride, PST, Politidirektoratet og andre for å gjøre alle arrangement så trygge så mulig.

Vi skal gjøre vårt ytterste for å lage en trygg ramme rundt årets feiring.

Vårt samfunnsoppdrag er å verne demokratiet og særlig sikre trygge rammer rundt de stemmene som har ekstra behov for å bli hørt. Det slår også rapporten fast.

Aldri har det vært viktigere å slå ring om kjærligheten.

Powered by Labrador CMS