Felt av overvåkingsbilder: Her er bruker den ene av de to kvinnene en skrutrekker på å åpne postkasser i sameiet Ringnes Park Vest.

Dømt etter at sameie ga politiet overvåkingsbilder: - Kynisk og planmessig, sier retten om postkassetyveriene

Beboerne i Ringnes Park Vest på Grünerløkka ble så forbannet etter gjentatte postkassetyverier at de ga politiet overvåkingsbilder. Bildene viste to kvinner i 20-årene, som ble pågrepet og tiltalt. Nå er begge dømt til fengsel av Oslo tingrett.

Publisert

— Særdeles kynisk og planmessig, skriver Oslo tingrett i dommen mot de to kvinnene på 28 og 23 år.

I lang tid brøt de to seg inn i postkasser ulike steder i byen. Der stjal de bankkort, kredittkort, id-brikker og koder folk mottok i posten. Deretter ble de stjålne identitetene benyttet til å tappe folks bankkonti og til å gjøre innkjøp både på nettet og i butikker.

— Vi hadde en formening om hvem som stjal

Ett av sameiene som ble utsatt for gjentatte tyverier fra beboernes postkasser var Ringnes Park Vest øverst på Grünerløkka. Etter at postkasser ble brutt opp og innhold stjålet første gang, opplevde sameiet at saken bare ble henlagt av politiet.

Så fortsatte innbruddene i postkassene. Da bestemte sameiet seg for å handle. De satte i gang sitt eget spaningsarbeid. Etter en ny runde med ødelagte postkasser og innhold som var blitt stjålet, ble blant annet overvåkingsbilder levert politiet.

— Vi i styret hadde en formening om hvem det er som har utført tyveriene og skadeverkene, og den informasjonen er overlevert til politiet, fortalte styreleder Marianne Husum til VårtOslo i fjor høst.

Dømt for et 30-talls straffbare handlinger

Først etter at politiet mottok overvåkingsbildene fra sameiet i Sannergata ble to kvinner pågrepet, mistenkt for postkassetyveriene. De ble begge tiltalt for en serie postkassetyverier, identitetskrenkelser, bedragerier og forsøk på bedragerier.

Et 30-talls straffbare handlinger pågikk fra desember 2019 til mars 2021, og det dreier seg til sammen om summer på opp mot 340.000 kroner.

I rettssaken erkjente de to kvinnene i 20-årene straffeskyld og begge er nå dømt til ett og et halvt års fengsel av Oslo tingrett.

— Ingen formildende omstendigheter

Begge kvinnene får 20 prosent strafferabatt fordi de både tilsto forholdene og erkjente straffeskyld. Men utover det skriver retten at det ikke finnes noen formildende omstendigheter.

— De har utvist et særdeles kynisk og planmessig handlingsmønster. Det hovedsakelige formålet var å – gjennom forutgående posttyverier – tilegne seg bankkort og betalingsopplysninger, og deretter få så mye verdi ut av de stjålne opplysningene som mulig, skriver Oslo tingrett i dommen.

— Begge de tiltalte har i perioden hatt et fast forbrytersk forsett, mener tingretten.

Powered by Labrador CMS