DEBATT

– Et ungdomstilbud som besøkes 15 000 ganger i året og holder hundrevis av ungdommer unna gata – «malplassert»? Forståelsen av virkeligheten er ikke bare feil, den er grovt provoserende, sier Kay Asbjørn Schjørlien.

– Grønland trenger ungdomstilbud, ikke politistat

Hva slags by ønsker vi oss egentlig? Et levende lokalsamfunn der ungdom får muligheter, eller et område der annenhver bil er politi, og ungdomshus erstattes med trendy spisesteder for hipstere? 

Publisert

Vi har råd til å bruke millioner på politi, men ikke på ungdom? Det er ikke bare en politisk fallitterklæring, det er et svik mot de unge. Hvis vi virkelig vil ha trygghet på Grønland, må vi investere i ungdommene – ikke i uniformer.

Det er nesten så man må klype seg i armen. Mens politiet ruller inn med uniformer, biler og batonger, argumenterer Erling Fossen for at Riverside ungdomshus på Grønland bør rives, med høyrebyrådet og bydelsutvalget som medvirkende aktører.

Hvor er logikken? Hvem skal egentlig Grønland være for – ungdommene og familiene som bor her, eller for politi og dyre mathaller?

Grovt provoserende

Fossen hevder i VårtOslo at Riverside ungdomshus er «malplassert». Ungdom som får gratis middag, hjelp med jobbsøking, et trygt sted å være – «malplassert»? 

Et ungdomstilbud som besøkes 15 000 ganger i året og holder hundrevis av ungdommer unna gata – «malplassert»? Forståelsen av virkeligheten er ikke bare feil, den er grovt provoserende.

Politiet lanserte for nøyaktig ett år siden et nærpolitiavsnitt med 38 nye betjenter på Grønland, en innsats som årlig koster opptil 70 millioner kroner. Vet du hvor mange ungdomsjobber og fritidstilbud vi kunne fått for de pengene?

Mellom 450 og 500 ungdommer kunne fått jobb og støtte, vi kunne hatt åpne fritidsklubber, psykisk helse-tilbud, og miljøarbeidere ute i gatene. I stedet møter vi ungdommen med mistenksomhet, kontroll og flere uniformer.

Vold og tøffere forhold

All forskning sier det samme: Skal vi forebygge kriminalitet og utenforskap, må vi satse på ungdommene våre. Politiet løser ikke fattigdom på Grønland, politiet løser ikke arbeidsløshet, politiet gir ikke ungdommene tilhørighet. Ungdomstilbud gjør det.

Når det borgerlige byrådet, med Høyre i spissen, velger økt politiinnsats og samtidig støtter nedleggelse av fungerende ungdomstilbud, ignorerer de systematisk dokumentert forskning som viser at dette kun vil føre til flere problemer, mer kriminalitet, vold og et tøffere forhold mellom ungdom og politi.

Trendy spisesteder

Hva slags by ønsker vi oss egentlig? Et levende lokalsamfunn der ungdom får muligheter, eller et område der annenhver bil er politi og ungdomshus erstattes med trendy spisesteder for hipstere?

Grønland er allerede byens beste og billigste «mathall». Hele byen kommer hit for å handle hos våre mange flotte frukt- og grøntbutikker. Vi har et «ekte» marked, kanskje det siste i landet.

Har Erling og det borgerlige byrådet virkelig ikke bedre ideer enn enda en mathall med dårlig og dyrt tilbud for usikre middelklassedilettanter fra Løkka og Vestkanten?

Ikke endre det som virker

Jeg har vært aktiv i foreningen Urtegata.co i flere år og vet hva som faktisk fungerer. Vi driver et kreativt og inkluderende ungdomstilbud midt i Grønland – uten støtte fra byråd eller bydel. Alt er basert på frivillighet, gjenbruk og lokalt engasjement. 

Her får ungdommer mulighet til å skape sine egne prosjekter, som Lemonadesykkelen – en liten virksomhet på lastesykkel, startet av ungdom og driftet med stolthet. Unge får konkret arbeidserfaring, inntekt og ferdigheter. Det skaper positiv synlighet, styrker lokalsamfunnet og motvirker negative og ensidige mediefremstillinger.

Vi trenger mer aktivitet, mer forebygging og flere lavterskel møteplasser – ikke færre. Riverside skaper trygghet, tilhørighet og fungerer godt. Det finnes ingen grunn til å endre på det som virker.

Trenger håp, ikke overvåking

Vi vet at kontrakten for nåværende lokaler går ut i juni – men det er mulig å forhandle videre. Å gi slipp på bygget fordi det er enklere, er en unnskyldning, ikke en løsning. Hva skjer med bygget om bydelen flytter ut? Skal det stå tomt eller bli enda en “Erlings Mathall”?

Grønland er ikke et «åsted», slik Fossen beskriver det. Grønland trenger håp, ikke overvåking. Grønland er et nabolag, med familier og ungdom som fortjener trygghet, muligheter og verdighet, ikke kutt og kontroll.

Når svaret på fattigdom og utfordringer blir politi og nedleggelse av tilbud, da lager man ikke noen løsning, men skaper problem.

Et svik mot ungdommen

Torsdag 8. mai skal bydelsutvalget i Gamle Oslo ta stilling til et forslag som i praksis betyr at Riverside-tilbudet må forlate Vaterland. 

Det snakkes om samlokalisering, men realiteten er at bydelen planlegger å trekke seg ut av et av de mest sårbare områdene i byen. 

Det er et svik mot ungdommene som faktisk bruker tilbudet, og det sender et tydelig og urovekkende signal om at kommunen prioriterer struktur over nærvær. Hvis noe må endres, så er det bydelens fravær – ikke ungdomstilbudet.

La oss bygge trygghet nedenfra – gjennom fellesskap, aktivitet og tilstedeværelse, ikke gjennom batonger og tomme lokaler.

Powered by Labrador CMS