Etter bare noen dager ble lysene på det offentlige juletreet til Lorentzen revet ned. Selv om det bare var et uhell, mente Lorentzen at det var den siste dråpen i juletre-eventyret på Frogner.
Etter bare noen dager ble lysene på det offentlige juletreet til Lorentzen revet ned. Selv om det bare var et uhell, mente Lorentzen at det var den siste dråpen i juletre-eventyret på Frogner.

Plutselig forsvant juletreet fra Skovveien. Nå forteller ildsjelen Liv Hilde hvorfor treet er borte

Liv Hilde Lorentzen har drevet en tradisjon på Frogner, der hun på eget initiativ bestiller et digert juletre, pynter det og plasserer det i Skovveien. Men bare etter et par dager i begynnelsen av desember fjernet hun treet.

Publisert

I ti år har Liv Hilde Lorentzen på Frogner satt opp juletre utenfor klesbutikken hun driver, Den Dama.

Butikken ligger i krysset Skovveien og Frognerveien. Men allerede i starten av julemåneden var treet borte igjen etter først ha stått utenfor Den Dama.

— Da toppet det seg

Dette fikk flere i nabolaget til å undre. Treet hadde nemlig stått i bare noen dager, før en varebil som kjørte langs fortauet med levering, rev med seg kablene til treets belysning.

— Lysene ble hengende nede på fortauet, så vi måtte bare fjerne hele greia. Da toppet det seg. Det hadde begynt å bli litt vanskelig, forteller ildsjelen på Frogner.

— Det er synd, fordi vi trenger et juletre her, legger Liv Hilde til.

Juletreet til Liv Hilde Lorentzen har pleid å stå i gata ved krysset Skovveien/Frognerveien.
Juletreet til Liv Hilde Lorentzen har pleid å stå i gata ved krysset Skovveien/Frognerveien.

Det har nemlig ikke vært så lett for Lorentzen og ektemannen å skape julestemning i nabolaget sitt de siste årene.

Etterlyser samarbeid fra bydel Frogner

— Jeg har vært mye i kontakt med bydel Frogner for å få hjelp med prosjektet. Foreløpig gjør vi alt selv. Jeg betaler en sum for å ha treet der og vi monterer selv lys på treet, foklarer Lorentzen.

— Dette har vi holdt på med i alle år og med tiden har det vært litt slitsomt, med krangling med juletreleverandøren som ofte leverer for korte trær.

Liv Hilde Lorentzen har drevet Den Dama på Frogner siden 1994. Det er fra egen lomme at Lorentzen betaler for treet. Det er verdt julestemningen, mener hun.

— Men jeg savner et samarbeid med bydelen. Jeg mener kommune og bydel burde kommet på banen for lenge siden, og hjulpet til å lyse opp gata. Vi bor jo i en mørk del av verden, så det gjør mye med lys, sier Lorentzen.

— Kommunen burde i det minste hjulpet med kjøpet, i stedet for at vi skal betale for det, fortsetter hun.

— Det er synd at hun står alene om det

Lorentzen håper at bydelen kan innse hvor mye treet har gjort for nabolaget. Dette kan man tydelig se, sier hun, der flere etterlyste treet da det forsvant.

— Da dette ble borte skjedde det noe. Da våknet folk og etterlyste dette. Jeg synes det er veldig søtt, og jeg blir veldig glad, da det viser seg at det har betydd noe for flere, forteller Lorentzen.

En av dem som etterlyser og savner juletreet er Caroline Marie Svendsen. Hun har bodd på Frogner siden 2000 og kan huske at folk fra flere andre steder i byen har omtalt Skovveien som en koselig gate, der et stort juletre lyser opp.

Caroline Marie Svendsen bor på Frogner og var en av de som begynte å spørre rundt etter juletreet da det forsvant. Her står hun der juletreet pleier å stå.
Caroline Marie Svendsen bor på Frogner og var en av de som begynte å spørre rundt etter juletreet da det forsvant. Her står hun der juletreet pleier å stå.

— Jeg synes alltid det har vært hyggelig å ha det der. Gaten blir så mye lysere og hyggeligere, spesielt før jul. Vi setter utrolig stor pris på å ha det der. Så det var veldig trist da det plutselig forsvant, forteller Caroline Marie Svendsen.

— All ære til Liv Hilde. Jeg synes det er kjempehyggelig, men det er synd at hun står alene om det. Det er sårbart at bare en person skal drive dette, fortsetter Svendsen.

Oppfordrer til spleis fra lokalt næringsliv

Svendsen sier at dersom ikke kommunen kan være med på spleisen, oppfordrer hun flere næringsdrivende i området til å gjøre det.

— Det vil styrke nabolag-følelsen, og det vil nok trekke folk fra andre gater, forteller hun.

Lorentzen sier hun har en stor glede for tradisjonen, og er ikke ute etter applaus. Likevel setter hun pris på reaksjonene på naboene.

— Noen ganger tar man ting for gitt og tenker at det ordner seg. Selvfølgelig kan ikke mannen eller kvinnen i gata fikse dette, men jeg synes hvertfall kommunen burde tatt et tak.

— Bydelen kan ikke ta over private initiativ

Medlem av Frogner bydelsutvalg, Tore Wilken Nitter Walaker (V), sier at slike små initiativ ikke er noe bydelen vanligvis ønsker å bruke deler av budsjettet på.

— Bydelen kan ikke ta over private initiativ, og vi bruker generelt ikke budsjettet på så smått detaljnivå. Det må være snakk om litt større summer, siden det er en lang prosess med mange kriterier som må oppfylles, forklarer Walaker.

— Men det er prisverdig at privatfolk tar slike initiativ, og man kunne kanskje henvendt seg til en vel-forening eller organisasjon i et slikt tilfelle. Der er det ofte noen ordninger, og det er lettere for en organisasjon å søke om støtte til slikt, fortsetter han.

Powered by Labrador CMS