DEBATT
– 100.000 containere kjøres ut av fergene i løpet av ett år. I dag ender ingen av disse på jernbanesporet, mener Arve Juritzen (H).
Foto: Håkon Bergseth
– Oslo Havn er imot å få containerne fra utenlandsfergene over på jernbane. Det gir ikke mening
– Det er en omfattende debatt om hvor den nye fergeterminalen skal ligge. Det er merkelig at en stor miljøgevinst ikke vektlegges mer. Miljøbevisste partier som MDG, SV og Arbeiderpartiet vil fylle Oslo indre by med tusenvis av digre vogntog. Det er ikke fremtidsrettet.
Byrådspartiene Høyre og Venstre har bestemt at den nye terminalen for utenlandsfergene skal bygges på Kongshavn.
Vippetangen skal prioriteres til et sjønært friluftsområde for Oslos innbyggere. Slik vil Fjordbyen bli komplett fra øst til vest.
Containere på ferge
Men om Høyre/Venstre-byrådet får flertall for sin avgjørelse er ikke avklart. De rødgrønne partiene ser ut til å henge igjen i sitt gamle vedtak, og ser dermed bort i fra hva som er best for miljøet.
Alle ønsker godstrafikken vekk fra veiene. Gods med lastebiler gir i dag tre ganger mer utslipp av klimagasser sammenlignet med transport til sjøs, og hele 14 ganger mer klimagassutslipp sammenlignet med jernbanetransport.
Det kommer frem i regjeringens nye stortingsmelding om klima.
De fleste tror at Color Line og den tidligere såkalte danskebåten DFDS, som nå driftes av Gotlandsbolaget, først og fremst er passasjerskip. Det er feil.
Ifølge Color Line frakter de to selskapene i dag gods tilsvarende hele 40 prosent av den øvrige containertrafikken på Oslo Havn. Det er mye.
100.000 containere kjøres ut av fergene i løpet av ett år. I dag ender ingen av disse på jernbanesporet, men sendes rett ut på norske veier. Det er ikke fremtidsrettet, det er ikke miljøvennlig.
– Reduserer veitransport
I Oslo Havns strategiplan 2022-2040 slås det fast at de skal jobbe for å øke jernbanetransporten til og fra Sydhavna, og det pågår nå oppgradering av jernbanesporene som ligger på havneområdet.
Ved etablering av et jernbanetilbud er det realistisk at 25-30 prosent av containervolumet kan transporteres utslippsfritt mellom Sydhavna og Alnabru. På sikt kan potensialet være enda større, oppgir kommersiell direktør Einar Marthinussen i Oslo Havn.
En av Oslo Havns utredninger konkluderer med at det med minimale tiltak er mulig å etablere et godt og attraktivt tilbud for transport av gods mellom Sydhavna og Alnabru.
Jernbanen har høyest potensial. Det er det eneste alternativet som reduserer vegtransport og som dermed også reduserer andre veirelaterte belastninger og lokale utslipp, mener Marthinussen.
Gir ikke mening
Det går altså allerede togskinner rett til Alnabru, Nordens største godsterminal, hvor Bane Nor planlegger en stor oppgradering med mål om å øke kapasiteten for gods på jernbane.
Tross alt dette er Oslo Havn imot å inkludere containertrafikken fra fergene over på jernbane. Det gir ikke mening.
CargoNet, Norges største godstransportør på bane, anser at tilbudet deres kan bli langt mer attraktivt med jernbaneforbindelse til Kongshavn.
I 2021 hadde de gjennomsnittlig utslipp på 6,4 gram CO₂ per tonnkilometer fra jernbane, og 89,6 gram fra lastebiler. I dag kommer 7.5 prosent av alt gods til Color Line i Tyskland til skipet med jernbane.
Grønne korridorer
Denne andelen vil øke med et gjennomgående jernbanetilbud. Også DFDS satser på jernbane og fremhever at «tog blir sjeldent påvirket av drivstoffutgifter og oljepriser og er en meget rimelig transportløsning».
Flere land jobber med å etablere grønne korridorer med skip og jernbane. I Østersjøen er klimagassutslippene kuttet med 90 prosent på overfarten mellom Stockholm og Åbo.
Miljøstiftelsen Bellona anbefaler Oslos politikere å velge Kongshavn fremfor Vippetangen, på grunn av klima- og miljøfaktorer, godstransport, trafikkavvikling, arealbruk og synergier ved fremtidig bruk av alternative drivstoff.
Zero Emission Resource Organization, sier at «en viktig faktor ved valg av Kongshavn vil være tilgang til jernbanespor som i dag eksisterer til Sydhavna. Dette vil kunne bli en viktig tilknytning for gods til og fra utenlandsfergene.
Fremtidsrettet miljøpolitikk
Dette gir potensial til å opprettholde godstransporten på sjø og samtidig redusere belastningen veinettet i og rundt byen.
I årets statsbudsjett har regjeringen satt av 101 millioner kroner i støtteordning for å styrke jernbanens konkuranseevne som befrakter av gods.
Samlet gir dette et grunnlag for at si at alle er for å flytte mest mulig godstrafikk fra vei til jernbane. For de 100.000 containerne på utenlandsfergene kan dette kun oppnås ved å velge Kongshavn.
Derfor er det merkelig at ellers så miljøbevisste partier som MDG, SV og Arbeiderpartiet sitter fast i sin gamle avgjørelse og vil fylle Oslo indre by med tusenvis av digre vogntog.
Det er ikke fremtidsrettet miljøpolitikk.