Fra venstre; Liv Monica Stubholt, styreleder Fortum Oslo Varme, Marthe Scharning Lund, byråd for næring og eierskap, Roger Schjerva, styreleder Oslo Havn, og Eirik F Tandberg, adm. dir. Fortum Oslo Varme. Foto: Fortum

- Endelig en god nyhet til mine klimabekymrede barn. Enighet om CO2-lagring ved Sjursøya

Det rødgrønne byrådets ambisiøse mål om 95 prosent reduksjon av klimagasser i Oslo innen 2030 har tatt et viktig steg. Nå er avtale om mellomlagring av CO2-fangst i Sydhavna signert.

Publisert

— Endelig kan jeg ta med hjem en god klimanyhet til mine klimabekymrede barn, sier styreleder Roger Schjerva i Oslo Havn.

— Vi i Oslo Havn forplikter oss nå til å stille infrastruktur til disposisjon for transport og mellomlagring av klimagasser, som skal fanges fra energigjenvinningsanlegget på Klemetsrud, forklarer Schjerva.

Endelig lagring på havbunn

Karbonfangst, eller carbon capture and storage - CCS, er helt avgjørende å lykkes med dersom Ap/SV/MDG-byrådet skal klare det eksepsjonelt ambisiøse målet om at CO2-utslipp i Oslo skal reduseres med 95 prosent innen 2030.

På Kneppeskjæret ved Sjursøya i Sydhavna skal CO2-fangst mellomlagres. Foto: Fortum

Avtalen om mellomlagring av CO2 er inngått mellom Oslo kommune ved byrådet, energiselskapet Fortum og Oslo Havn. Den innebærer at CO2 skal mellomlagres på Kneppeskjæret ved Sjursøya. Deretter skal klimagassen fraktes videre til endelig lagring under havbunnen.

— Mer enn halvparten av verdens befolkning bor i byer, så byenes rolle i å løse klimautfordringene vokser. Karbonfangst og lagring er helt nødvendig for å klare Parismålene, sier næringsbyråd Marthe Scharning Lund (Ap).

Mangler penger på Klemetsrud

—  I dag markerer vi nok en milepæl i arbeidet med å sikre Karbonfangst på Klemetsrud. Det gjør meg både stolt og glad på våre felles vegne, sier Scharning Lund på Oslo Havns nettsider.

For over 34 år siden sto forbrenningsanlegget på Klemtsrud klart. Nå heter det energigjenvinningsanlegg, og er blitt modernisert flere ganger. Men for å kunne fortsette å produsere energi fra avfall må CO2-utslippene fra anlegget reduseres til et minimum.

Problemet er imidlertid at finansiering av CO2 ved anlegget på Klemetsrud ikke er i boks. Men ifølge Oslo kommune kan CO2-fangst starte opp dersom pengene ligger på bordet iløpet av neste år. Og da mener både kommunen og energiselskapet Fortum at fangsten kan bli en realitet iløpet av 2024.

Internasjonalt samarbeid

— Det er stor interesse for CO2-fangst fra avfall i nasjonal og internasjonal avfallsindustri, og prosjektet har inngått samarbeid med flere tilsvarende anlegg i Norge og Europa. Verden etterspør en løsning for CO2-fangst fra avfall, og Oslo er klare til å vise hvordan det kan gjøres, sier næringsbyråd Marte Scharning Lund.

— Den beste løsningen for restavfall er slik vi gjør det i Oslo i dag. Den fraksjonen av avfallet som ikke kan eller bør materialgjenvinnes, forbrennes med energigjenvinning der restenergien blir strøm og fjernvarme.

— Ved å flytte avfallsbehandlingen fra fyllinger til forbrenningsanlegg reduserer man klimautslipp med opptil 75 prosent, og samtidig samler man mange diffuse utslipp til flere store punktutslipp som enkelt kan fanges, skriver Oslo Havn på sin nettside.

Powered by Labrador CMS