Mest lest
Her kan du melde deg på VårtOslo sitt nyhetsbrev.
Vennligst fyllt ut skjemaet på denne siden for å motta gratis nyhetsbrev fra oss.
Terrorbombingen 22. juli ødela store deler av høyblokka i regjeringkvartalet. Men bygget ble stående. Nå starter snart rehabiliteringen, som har en estimert kontraktsverdi på 1.05 milliard kroner.
Tidligere i år ble det besluttet at 22. julisenteret skal holde til i høyblokka når bygget er ferdig rehabilitert. I tillegg skal det lages plass til omlag 480 ansatte.
— Dette er et prosjekt med stor nasjonal betydning. Vi er både stolte og ydmyke over å ha blitt valgt til å bygge opp hovedbygget for regjeringen, som et symbol på en gjenreisning etter en av norgeshistoriens største terrorangrep, sier konsernsjef i Skanska, Ståle Rød, i en pressemelding.
Bygget skal refundamenteres og bygningens hovedbæring skal forsterkes. Fasadene skal rehabiliteres innenfor gjeldende vernehensyn, og hovedtrapperommet over 2. etasje skal bevares. I tillegg skal alle tekniske anlegg skal skiftes ut.
Mange kjenner til kunstverket på utsiden av den lave Y-blokka, som er planlagt revet. Men Pablo Picasso og Carl Nesjar utsmykket også innsiden av blant annet høyblokka.
— Trappeløpet i Høyblokken har særegen kunst, det er sandblåste kunstuttrykk i betongkonstruksjonen. Det er Carl Nesjar, sammen med andre kunstnere som Pablo Picasso, Inger Sitter og Kai Fjell, som står bak, forteller administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg.
— Det har også en litt spesiell betydning for Skanska, at vi skal rehabilitere Høyblokken som vi selv bygget for ca. 60 år siden, uttaler Ståle Rød.
Da høyblokken i sin tid ble oppført i slutten av 1950-årene, var det under Ingeniør F. Selmer som i dag er Skanska. Og da Høyblokken skulle renoveres på 1990-tallet, gikk igjen oppdraget til Selmer.