Holsfjorden blir Oslos nye reservevannsforsyning etter bystyrets godkjenning av kostnadsoverskridelsene i prosjektet onsdag kveld.

Bystyret godkjente Oslos nye reservevannløsning. — Nå håper vi å slippe flere kostnadssprekker

Et enstemmig bystyre godtok onsdag den nye prislappen på 17,7 milliarder kroner for ny reservevannforsyning til Oslo.

Publisert

Opptakten til gårsdagens bystyremøte i Oslo ble noe helt annet enn vanlig. Etter flere dagers bråk rundt utviklingen rundt saken om ny reservevannforsyning til byen, og et byråd som gikk av etter et mistillitsforslag mot byråd Lan Marie Berg, ble behandlingen av selve saken mye roligere.

Bystyrepolitikerne vedtok til slutt enstemmig å vedta prosjektets nye kostnadsramme på i alt 17,7 milliarder kroner. Dermed godtar bystyrepolitikerne kostnadssprekken på 5,2 milliarder.

Håper kostnadene ikke øker

— Det er viktig å endelig få dette prosjektet på plass. Dette har vi ventet på i over 50 år, sier gruppeleder for Arbeiderpartiet, Frode Jacobsen.

Arbeiderparti-politikeren håper nå dette er siste gang prosjektet og kostnadene rundt dette, blir et tema blant hovedstadens folkevalgte.

Startskuddet for byggingen av ny vannforsyning til Oslo ble markert tidligere i år på Huseby. Daværende byråd for miljø- og samferdsel Lan Marie Berg trykket på knappen som avfyrte den første tunnelsalven i prosjektet.

— Kostnadene er først og fremst blitt mye større enn beregnet på grunn av at materialene vi trenger er blitt veldig mye dyrere. Nå håper jeg vi ikke vil se nok en kostnadssprekk, sier han.

Gruppeleder for Venstre, Hallstein Bjercke, var også fornøyd med vedtaket.

— Det er ingen tvil om at vi trenger å få en slik reservevannforsyning, derfor er det godt å endelig få dette på plass. Likevel mener jeg vi burde ha utredet andre og billigere alternativer, sier han.

Kritikk mot manglende utredning

Enstemmigheten blant bystyrepolitikerne til tross, flere av dem var svært kritiske til arbeidet som ligger bak beslutningen om å ta i bruk vann fra Holsfjorden som reservevannsforsyning.

— Hadde byrådet startet utredningen rundt reservevannforsyningen tidligere kunne vi ha fått utredet flere alternative løsninger. Her er det flere alternativer det som aldri har blitt utredet, sier Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg.

Bystyret vedtok samtidig å se på om deler av ekstraregningen kan dekkes på andre måter enn av innbyggerne gjennom vannavgiften. Den nye vannforsyningen gjør at avgiften vil øke med 1.750 kroner i snitt per husstand i 2028. Kostnadssprekken utgjør 361 kroner av dette.

Powered by Labrador CMS