Fra i morgen og frem til jul er plenty av arrangementer å velge imellom for den som vil ha en smak av julen.

Den store oversikten over førjulsarrangementer som ikke tømmer lommeboka di

Det er mulig å få julestemning for hele familien uten å (nøtte)knekke nakken på stive billettpriser hos de store kulturscenene i byen. Vi gir deg arrangementskalenderen for førjula som ikke koster skjorta.

Publisert

(Redigert 26. november med oppdaterte og nye arrangementer)

Med priser fra 460 (for barn) opp til 900 (for voksne) per billett til «Nøtteknekkeren», tok Den norske opera og ballett luven av mange. De andre store, nasjonale scenene har også høye priser på billetter til juleforestillingene sine.

Men ikke tenk mer på det, finn heller et rimelig eller helt gratis arrangement i VårtOslos egen adventskalender for folk som vil ha julestemning i helga.

Det mangler nemlig ikke på gratisarrangementer og rimeligere konserter og forestillinger på hovedstadens førjulsmeny. Vi har vi funnet fram dette og hint som nesten garantert vil gi julestemning for store og små. At de som betaler beholder sinnsroen grunnet et litt annet prisleie, sikrer også en gladere førjul. Her er det priser fra gratis opp til 350 kroner per billett.

Lørdag 27. november

Det blir Jul med Prøysen på Deichman Lambertseter ved Gunnar Dundas og Thali M. Liberman.
 • Deichman markerer den første adventshelgen med ordentlig julestemning og Jul med Prøysen på Deichman Lambertseter. Barneteaterforestillingen er laget av Liberman Produksjoner, og tar for seg noe av Alf Prøysens magiske sang- og tekstmateriale. Det av det som er julete, bare så det er sagt. Forestillingen er ment for både barn og voksne, og varer i omlag 40 minutter. Passer godt for barn fra tre år og oppover.

Arrangementet er gratis.
Forestillingen er også satt opp på Deichman Nordtvedt lørdag 20. november.

 • Konserthuset viser «Jul på Månetoppen» i år, førjulsfortellingen som hele Norge ble kjent med via «Jul iBlåfjell» i tv-ruta. De kjente og kjære sangene fra tv-serien er med. Basert på NRK-julekalenderen «Jul på Månetoppen». Starter klokka 16.00.

Billettpris: 325 kroner

 • Levende Bogerud Beboerforening inviterer til Jul på Bogerud torg fra 16.00 til 17.00. «Hoho, velkommen til julegrantenning og hyggelig julemarked» skriver arrangøren. De frister med sang, musikkinnslag, gange rundt treet og godsaker for store og små. Rosinen i grøten er salgsboder i markedsgata, og nabolaget er invitert til selge egne produkter eller for skaffe inntekt til et lag eller forening, så her er det fritt fram, velg og vrak. Veldedig eller ikke fullt så veldedig julehandel.

Arrangementet er gratis.

 • Utekinoen er åpen på Aker brygge. Lørdag i adventshelgen og hver lørdag og søndag hele desember er det varmelamper, ullpledd, gløgg og popcornet i Stranden 59. Aker brygge inviterer til gratis utekino med et knippe julefilmklassikere. Filmene er: «Frost», «Love Actually», «Grinchen», «Hjemme alene», «Mikkes jul», «A Christmas Carol» og «Nightmare before Christmas.» Noen av dem settes opp to ganger. Se program her og husk varme klær.

Arrangementet er gratis.

 • Jul på Årvoll gård er ikke bare bare. Fra 12 til 16 lørdag og søndag er det fullt trøkk med aktiviteter for voksne og barn. Det er salgsboder i Fjøset og Våningshuset, kafé, nisser på tunet, skyggeteater for barn, bålpanne, pinnebrød og kunstutstilling i regi av Maleklubben på Årvoll gård. Salg av brukskunst og trylleshow, korsang og nissemusikk, pepperkakepynting og selveste Jenny Jenssen med barnekor.

Arrangementet er gratis.

Søndag 28. november (første søndag i advent)

 • Tradisjonell adventsåpning i og ved Vålerenga kirke starter klokka 11 med gudstjeneste og fortsetter fra klokka 13 med julemarked i menighetssalen ved VIFs dameliga. Klokka 16 synger Vålerenga barnegospel på kirketrappa, og 16.15 går det fakkeltog fra kirka til julegrana, hvor korpset spiller og julegrana tennes klokka 17. Speiderne serverer gløgg og pepperkaker , og alt er gratis. Kirka er åpen under alle arrangementene.

Arrangementet er gratis.

 • Det blir julegrantenning og adventsfeiring i Ekebergparken for hele familien med gratis juleverksted i barnas eget aktivitetshus, Hakkespettene. Lag din egen julepynt, og bli med på julegrantenning med konsert av Nordstrandskolenes musikkorps og sang av Hanne Rye. Det loves stemningsfull førjulsdag for store og små og det er hint om at julenissen kommer tidlig i år. Arrangementet starter klokka 17.

Arrangementet er gratis

Sånn så det ut i Hovin borettslag etter julegrantenninga forrige gang noen tok bilde og la det ut på Facebook-siden. I år kommer Hasle Brass!
 • Hovin Borettslag arrangerer julegranstenning ved Vaskeriet og har invitert selveste Hasle Brass som byr på juleblås. Her loves det også nissebesøk. Dette er en årlig tradisjon, og arrangementet samler folk fra hele nordre del av bydel Grünerløkka. Fra klokka 17.

Arrangementet er gratis.

Sånn ser det ut når Tøyenkoret inntar torget med nesten samme navn. Det loves tale og peppeerkaker i år.
 • Det blir julegrantenning på Tøyen Torg med Tøyenkoret i år også. Du får ikke bare korsang og julestemning, det loves jule(?)tale, gløgg og pepperkaker også. Foregår fra klokka 17.

Arrangementet er gratis.

Visste du at det var legendariske Othilie Tonning som skkapte tradisjonen med julegryta og juletreet på Universitetsplassen? Arrangeres i år som over hundre ganger før.
 • Julegrantenninga over alle julegrantenninger foregår på Universitetsplassen, og det er tradisjonen tro Frelsesarmeen som inviterer og gjør Karl Johans gate 47 om til hele byens julestue klokka 17.00. Julegrana på Karl Johan har bitt tent over hundre ganger, og har blitt arrangert siden 1919.

Arrangementet starter allerede klokka 16, på Jernbanetorget, hvor de som ønsker å lyse opp i mørketida, får utdelt fakler. 16.30 går fakkeltoget til Universitetsplassen, hvor grana tennes 17.00 presis. Det blir musikk ved ingen ringere enn Frode Alnæs, før ordfører Marianne Borgen (SV) hilder folkehavet. Det blir en appell ved Geir Smith-Solevåg i Frelsesarmeen, før juleevangeliet lese og det blir gang rundt det svære treet. Det var den legendariske frelsesarmesoldaten Othilie Tonning (1865-1935) som tok initiativet til juelgrantenninga i Oslo.
Arrangementet er gratis.

Gammeldags julemarked på Vøienvolden gård. Vertskap er Fortidsminneforeningen i Oslo og Akershus.
 • Vøienvolden gård åpner portene sine og inviterer gammel og ung, små og store til gammeldags jul, tradisjonen tro. Arrangør er Fortidsminneforeningen i Oslo og Akershus, og det står tradisjonelt julemarked på programmet fra kokka 12.00 til 17.00 i Maridalsveien 120.

Billettpris: 40 og 60 kroner.

 • Den sosiale delen av styrelsen i Sloreåsen borettslag har kalt seg Velferdsdepartementet. De tenner julegrana klokka 17. Departementet arrangerte loppis i oktober, så det er bare å følge med.

Arrangementet er gratis.

 • Er det fristende med havbris i juleoppkjøringa, er grantenning på Malmøya, utenfor Malmøya Landhandel, et godt alternativ. Arrangementet starter allerede klokka 15, og det blir korpsjul med Nedre Bekkelaget Skolemusikkkorps. Gratis gløgg og pepperkaker blir det også. Selveste julenissen dukker opp, loves det fra arrangør Malmøya husmorlag, som håper å se hele nabolaget!

Arrangementet er gratis.

Onsdag 1. desember

 • Tradisjonen tro tennes julegranen på Kringsjå studentby, på plassen utenfor kiwibutikken i Olav M. Troviks vei 72. Både studenter og naboer er invitert og det er Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) som er vertskap. Arrangementet varer fra 15.45 til 16.30, og SiO spanderer gløgg, pepperkaker og ikke minst stemningsfull julesang ved Oslo medisinske pikekor. Det blir gang rundt juletreet og konkurranse om julegave!
Oslo medisinske pikekor synger advent inn når julegrana tennes på Kringsjå studentby. Click to add image caption
 • Lambertseter kirke slår dørene opp for «Norsk jul», en julekonsert med Oslo Community Choir pluss band og solister. Dirigent: Martin Alfsen. En stemningsfull julekonsert som det svinger av. Klokka 20.

Billettpris: 220 kroner

 • En litt mer intim og popete følelse vil man på på konsertstedet Krøsset når Qvale & Wulff feirer jul der. Duoen er artister og låtskrivere som av og til går sammen om å skape et «originalt og stemningsfullt lydbilde». Smakebit her. Klokka 19.

Billettpris: 305 kroner

Torsdag 2. desember

 • Mer havbris i julegranen blir det når Salt feirer samisk jul med Kajsa Balto. Den kritikerroste artisten har fått mye skryt for den siste utgivelse «Buot eallá» og ble omtalt som «et av 2020s mest magiske øyeblikk i norsk musikk» i NRK. Nå slipper hun julealbumet «Sámi juovllat» som betyr «samisk jul». Salt lover julesteming og har faktisk gåsehudgaranti. Klokka 19.

Billettpris: 245 kroner

Kajsa Balto slipper hun julealbumet «Sámi juovllat» og Salt lover julesteming og gåsehud.
 • Forlaget Manifest inviterer til mini-lansering av juleheftet «Rød jul»Norli Universitetsgata. Det blir opplesninger, signering og en kopp gløgg. Arrangøren lover en fin og varmende førjulsstund og det blir nok et lite dryss venstrepolitisk julebudskap.
 • Miniøyas jul har blitt en tradisjon, og selger ikke festivalbillett i år, men har delt opp billettsalget så man kan komme unna med en snillere pris og kanskje rekke julegrantenninga i borettslaget samme dag. De kaller det rett og slett «en kulturell julestrømpe», og lover til og med en helt gratis stasjon med julete aktiviteter. Arrangementet går av stabelen fra 4. til 5. desember i år. Det spilles flere forestillinger begge dager, og i år er det både teater, dans og konserter. Sted: Sentralen, Bydel Sentrum.
  Billettpris: Fra 50 til 180.
Miniøyas jul byr på dans, konserter og teater og har enkeltbilletter i år.
 • Det er jul på herregården klokka 15 og «herregården», det er Linderud gård. Her åpnes dørene til en julepyntet gård, med omvisning og tablåer innendørs og julemarked utendørs. Arrangementet varer til klokka 18.00. Arrangører er Museene i Akershus, Bydel Bjerke, og venneforeningen.

Arrangementet er gratis.

Akershus festning forvandles til en Pandoras ekse av juleaktiviteter andre adventshelgen i desember.

Lørdag 4. desember & søndag 5. desember

 • Byens største og flotteste festning, Akershus festning, ønsker velkommen til jul på festningen fra 11.00 til 16.00. Du får omvisning i julepyntet slott, pepperkakeverksted, mini-rekruttopplæring med vaktsoldatene, kunstutstilling, juleverksted, julerebus og aktivitetshjørne. Det blir marionetteteateret «Prinsesse Kathinkas jul», julefortelling v/ Torgrim Mellum Stene, du kan se slottsdansere danse og høre Forsvarets Stabsmusikkorps spille musikk fra Nøtteknekkeren sammen med forteller Jannike Kruse. Og det er bare noe av det du får ... gratis. Det er til å bli svimmel av, og hele byen er invitert.

Arrangementet er gratis.

Tirsdag 7. desember

 • Holbergs plass sangforening synger julen inn med konserten «Jul with a view» på Salt Art & music med kjente, ukjente, gamle og nye julesanger. Koret jkaller seg et «tidsklemmekor med 10-12 medlemmer», og møtes annehver tirsdag. Om det er på Holbergs plass de møtes vanligvis, vites ikke, men denne desembertirsdagen er det konsert på Salt med 10-12 korister som lover en stemningsfull julekonsert.

Billettpriser: 200 for voksne og 100 for barn.

Lørdag 11. desember

 • Denne lørdagen inviteres «kjære publikum» inn i varmen til KORETs julekonsert i Vålerenga kirke. Koret Koret lover halsbrekkende og ambisiøs musikk og et kor som ifølge seg selv strekker seg langt over evne med Monteverdis «Mariavesper» fra år 1610. De topper det med julesang, kakesalg og til og med tombola. Dørene åpner 14.30 Konsertstart 15.00.

Billettpris: 175 kroner

 • Nabolaget på Bislett synger og spiller julen inn i Fagerborg kirke klokka 15.00. Den tradisjonsrike julekonserten i regi av nabolaget rundt Bislett byr på Bolteløkka jentekor, Bislett guttekor, Bolteløkka skoles strykeorkester og voksenkoret Bolla Cantorum. Det blir dessuten fellesnummer og stinn brakke, lover arrangørene. Som byr på pepperkaker, lun stemning og garantert et smil om munnen når du går. Kor og orkester spiller og synger klassiske juleverker og kjente julemelodier.

Billettpris: 175 kroner.
Gratis for barn og ledsagere

Fra operascenen til en rimeligere og mer intim en: Det er Saturday classics' juleedition på Sentralen med Gunda Marie Bruce og Thomas Ruud.
 • Jul i Operaen er dyrt, men Jul fra Operaen på Sentralen er relativt rimelig. Saturday Classics at Sentralen har tent julelysene og får besøk av stjernesangerne Gunda Marie Bruce og Thomas Ruud. På programmet står kjente og kjære julesanger og et utvalg av de aller vakreste ariene fra operascenen. Ved klaveret: Åse Mathiesen. Du får blant annet høre Walking in the air, Ave Maria, Have yourself a merry little Christmas, Nessun Dorma og O helga Natt. Har du ikke julestemning etter dette, får du det antakelig aldri.

Billettpris: Fra 165 til 265 kroner.

Mandag 20. desember

Voices of Every Second Thursday (Vest) lover julestemning og de fineste julesangene de vet om.
 • Vi tar jula tilbake! proklamerer koret Vest (Voices of Every Second Thursday) og inviterer til «Vest-jul 2021» og garantert julestemning i Kampen kirke. De lover å synge de fineste julesangene de vet om, og har med seg pianist, trompetist og bassist. Billetter kan kjøpes på hjemmesiden deres. Vest-sangerne leker ikke jul, og kaller seg da også et «bittelite jente/damekor, med spesielt stort hjerte for julesanger.» Klokka 19.30.

Billettpris: 220 kroner

 • Blå er åstedet for en tradisjonsrik musikalsk begivenhet: «Jul i Brenneriveien med The Switch». Bandet advarer alle mot å tro at det blir noe annet enn julesanger denne kvelden, som starter klokka 20. Ikke noe sløy psykedelisk poprock fire dager før julaften. Bandet lover «å mane frem FØLELSEN av jula i sin helhet, på godt og vondt, på kos og stress, helt ærlig og dønn fake.» Dette er den ellevte julekonserten The Switch spiller, og de er ubeskjedne nok til å påstå at konserten har blitt en del av jula for mange. «Men det er plass til fler!» oppfordrer de og legger til at de håper «skuffelsen ikke er for stor og at du kanskje til og med kommer tilbake med vilje neste år».

Billettpris: 250 kroner

Powered by Labrador CMS