Slik så det ut i Mærradalsbekken i vår. Tirsdag står havnen ved Aker brygge for tur.

Blir irrgrønt ved Aker brygge: – Folk kan bli redde

I indre havn vil forbipasserende trolig ikke unngå å legge merke til at vannet i sjøen får en farge utenom det vanlige tirsdag.

Publisert

– Vi begynner ved åttetiden på morgenen og vil først bruke en times tid eller to på rigging av utstyr, sier Morten Pedersen til VårtOslo.

Han står bak Mpenergi AS og arbeider som energikonsulent. Blant annet er han innled konsulent for Nasjonalmuseet og Statsbygg.

– Det er funnet et avvik på Nasjonalmuseets fjernvarmesystem tilknyttet sjøen. Derfor tar vi i bruk sporingsvæske med farge for å finne lekkasjen i rørledningen, forteller Pedersen.

I utgangspunktet skulle sporingsfargen settes ut mandag morgen, men som følge av ugunstige vindforhold med vindkast på 14 meter per sekund, blir dette i stedet gjennomført tirsdag morgen.

Det er et avvik på Nasjonalmuseets fjernvarmeanlegg som gjør at feilsøking gjennomføres.

– Vil legge merke til det

– Vi arbeider etter utelukkelsesmetoden, så utfallet vet vi jo ikke ennå. Potensielt kan det bli veldig grønt, forklarer Pedersen.

Den fargesterke sporingsvæsken vil sive ut gjennom eventuelle rørsprekker.

Energikonsulent Morten Pedersen i Mpenergi AS som.

– Hvis feilen ligger i et rør i grunnen, slik at sporingsvæsken ikke går direkte ut i sjøen og filtrerer seg i grunnen, er det ikke sikkert at det blir fullt så grønt, men folk som ferdes ved indre havn vil nok legge merke til dette uansett. Arbeidene skjer omtrent 400 meter ut i sjøen, utdyper han videre.

Det er først og fremst i havneområdet rundt Aker brygge fargen vil bli synlig.

Slik så det ut ved Mærradalsbekken da vann- og avløpsetaten benyttet seg av grønn sporingsvæske i bekken i vår.

– Helt ufarlig

«Statsbygg gjennomfører en mindre utbedring av sjøvannsinntaket vårt, og i den forbindelse er det behov for å bruke kontrastvæske for å lokalisere feil», bekrefter også Nasjonalmuseets presseavdeling i en e-post til VårtOslo.

Kommunikasjonsrådgiver Simen Strand Jørgensen opplyser at vann- og avløpsetaten har mottatt varsel fra bymiljøetaten om at feilsøk med sporingsvæske ved Aker brygge skal skje mandag.

– Stoffet de skal benytte kalles uranin, og det er det samme sporstoffet som vi bruker for å finne brudd på overvannsledninger. Stoffet helt ufarlig i miljøet, påpeker han.

Tiltaket er også avklart med Oslo Havn, men er i utgangspunktet ikke søknadspliktig.

– Skaper oppmerksomhet

– Dette er ufarlig og ikke søknadspliktig, men jeg liker å være ryddig og vil ikke skape frykt hos folk. Når sjøen blir knallgrønn, skaper det mye oppmerksomhet. Folk kan bli redde. Selv om vi ikke drikker sjøvannet, kan folk stusse på hva dette er og kanskje gi noen skylden for utslipp for eksempel, så jeg ser på det å varsle om at vi gjør dette som et konfliktdempende tiltak, sier Pedersen.

– Jeg har gjort arbeid med sporingsvæske mange ganger før i mindre anlegg i Oslo og Sør-Norge for øvrig, men det er ikke like vanlig i større anlegg. Dette er jo her snakk om havnen i hovedstaden. Faren for at det blir veldig grønt og vil skape mye oppmerksomhet, er absolutt til stede, fortsetter energikonsulenten.

Energieffektiviserende

Pedersen understreker for øvrig at feilen ved Nasjonalmuseets fjernvarmeanlegg ikke er alvorlig.

– Vi har funnet et avvik som vi skal se nærmere på, men det påvirker ikke driften av anlegget. Dette er først og fremst å anse som et forebyggende tiltak for å avdekke fremtidig vedlikeholdsbehov samt bedre energieffektiviseringen over tid, avslutter han.

Powered by Labrador CMS