Trondheim 20210205. Illustrasjonsbilde av norske kronesedler. Penger, sedler, mynter, hansker og munnbind,Foto: Gorm Kallestad / NTB
Malerfirmaets representant lot kundene prute på prisen, mot kontant oppgjør. Prisoverslaget malerfirmaet tilbød var alltid eks. merverdiavgift.

Flere straffet for kjøp av svart arbeid i Oslo: «Alvorlige forhold»

Flere personer blir straffet med bøter og inndragning for kjøp av svarte håndverkertjenester fra et malerfirma i Oslo. «Tilbud av svarte tjenester er satt i system og tilbudt forbrukerne i et stort omfang».

Publisert

Flere personer er den siste tiden straffet for kjøp av svarte håndverkertjenester fra samme malerfirma i Oslo.

Forholdene fant sted i perioden 2019-2021. Skatteetaten avdekket forholdene og anmeldte disse til Oslo politidistrikt.

Malerfirmaets forretningsmodell har vært å tilby kundene håndverkertjenester til kunstig lav pris, for så å ikke innberette avgiftspliktig omsetning tilknyttet oppdragene. På denne måten har de unndratt skatter og avgifter, forteller oslopolitiet i en pressemelding.

Kundene har på sin side beriket seg i form av lavt prisede tjenester mot kontant betaling.

Svarte tjenester satt i system

Malerfirmaets representant har latt kundene prute på prisen, men det har vært en forutsetning med kontant oppgjør. Prisoverslaget malerfirmaet har tilbudt har alltid vært eks. merverdiavgift.

Gjennom etterforskningen har politiet og skatteetaten avdekket blant annet betydelige kontantuttak fra kunder, samt SMS og mailkorrespondanse mellom kundene og malerfirmaet.

Dette er alvorlige forhold hvor tilbud av svarte tjenester er satt i system og tilbudt forbrukerne i et stort omfang.

Grovt skattesvik

Skatteetaten er fornøyd med hvordan disse sakene har blitt fulgt opp av politiet.

- Vi er opptatt av at grovt skattesvik avdekkes og straffes, sier skattekrimsjef Erik Nilsen i Skatteetaten.

Straffereaksjonen for kundene er en betydelig bot, samt inndragning av selve avgiftsunndragelsen. I en av sakene beløp dette seg på til sammen ca. 50 000 kroner.

Politiet har et stadig økende fokus på etterforskning av økonomisk kriminalitet, herunder saker som dette. Høsten 2022 ble det derfor etablert tre nye økonomiavsnitt i Oslo politidistrikt.

Flere lignende tilfeller er under etterforskning.

Powered by Labrador CMS