Et viltkamera har fanget opp to ulver som går sammen i Østmarka-reviret.

Ledertispa i Østmarka har funnet seg en svensk partner. Til våren kan det bli valper

Hvis paret får valper til våren, kan det redusere innavlen i Østmarka-reviret betraktelig.

Publisert

Etter flere år uten partner er det nå dokumentert at ulvetispa i Østmarka-reviret like utenfor Oslo har fått seg partner igjen. En hannulv har vandret inn, og ulvene markerer revir, ifølge Rovdata.

Et unikt viltkameraopptak viser det som trolig er ledertispa i Østmarka og hennes nye partner. Hannen stammer fra det svenske ulvereviret Bjørnås, viser DNA-analyser hos Rovdata.

Til våren er det derfor mulig at det igjen blir valpekull i reviret.

Mye innavl

Ulvereviret ble etablert vinteren 2012/2013 da ei tispe fra et revir utenfor Stockholm og en ulvehann fra Halden fant sammen like utenfor hovedstaden, kunne Rovdata melde den gang. Senere ble det dokumentert at ulveparet i reviret hadde fått valper.

Den nåværende ledertispa ble født i reviret i 2015 og har siden da vært i Østmarka. Reviret har vært mye preget av innavl.

Kan bli valper til våren

– Det betyr at et valpekull fra disse to vil redusere innavlen i Østmarkareviret betraktelig. Det blir nesten utavl i forhold til situasjonen de senere årene, sier Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata.

– Tispa begynner å nærme seg sju år, men bør vel kunne gi et par-tre valpekull til før hun går ut av tiden. Hannen kom inn i Østmarka i god tid før parringstida, så her bør det være gode muligheter for et valpekull til våren, sier Flagstad.

Powered by Labrador CMS