Kristine Granly-Kristiansen (20) starter til høsten på grunnskolelærerutdanninga ved storbyuniversitetet OsloMet. Hun gleder seg til å få ungene til å trives like godt på skolen som hun selv gjorde. Foto: Christian Boger

Oslo har akutt lærermangel. Nå opplever lærerutdanningen søknadsrekord

� Jeg vil at ungene skal trives like godt på skolen som det jeg gjorde, sier nybakt lærerstudent og Oslojente, Kristine Granly-Kristiansen (20).

Publisert

Torsdag formiddag ble tallene for årets hovedopptak ved landets universiteter offentliggjort.

Søkertallene for det nye storbyuniversitetet OsloMet (tidligere Høyskolen i Oslo og Akershus) viser en stor økning i interessen både for barnehagelærer- og grunnskolelærerutdanningen.

Det er svært gode nyheter, for Oslo mangler lærere. I fjor kom det fred at vi høsten 2018 og 2019 må ansette 650 nye grunnskolelærere for å oppfylle lærernormen og øke lærertettheten slik Stortinget har bestemt. Det viste en beregning fra Utdanningsetaten og avgåtte skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap).

— Gledelig

— Spesielt gledelig er det at så mange vil jobbe med de yngste elevene. Det er nettopp disse lærerne det er aller størst behov for i skolen. De første skoleårene er avgjørende for videre skolegang og yrkesliv. Derfor trenger vi enda flere eksperter på begynneropplæring, sier Nina Waaler, prorektor for utdanning ved OsloMet til Vårt Oslo.

Totalt har 5749 studenter til nå fått tilbud om plass på forskjellige studier innen alle felt som tilbys  hos OsloMet. Vel 35.000 står fortsatt på venteliste.

Kristine (20) vil få ungene til å bli glade i skolen

Oslojenta Kristine Granly-Kristiansen (20) er en av de heldige som i høst starter på den fem år lange masterutdanningen som skal til for å bli lærer i grunnskolen.

Hun var torsdag veldig godt fornøyd med å ha kommet inn på sitt førstevalg.

— Det føles utrolig bra å ha fått plass på studiet. Jeg likte alltid å gå på skolen og jeg vil gjerne være med på å sørge for at dagens unge får den samme gode opplevelsen av skolen som jeg hadde, forteller hun til VårtOslo.

Stadig flere unge ønsker å studere for å bli lærere for de aller yngste. Illustrasjonsfoto: Ryan Haggarty / Pixnio

— Har alltid hatt lyst til å jobbe med barn

Den kommende studenten har alltid vært glad i barn og har lenge snust på muligheter for å ta en utdanning innen fagfeltet. Når hun nå har valgt å utdanne seg til å bli lærer for de yngste elevene vi har, er hun ydmyk overfor utfordringene hun står over for.

— Lærer er en utrolig viktig jobb. Og det er viktig å sørge for at ungene får en positiv innstilling til skolen og en god start på livet, mener hun.

— Du er ikke redd for at det er en litt stor jobb du har tatt på deg nå?

— Det er jo litt skummelt, men jeg er overbevist om at dette skal gå bra, smiler 20-åringen.

Greit å studere i hjembyen

For mange er studier etter videregående ofte første mulighet til å krype ut av barndomsredet hos mor og far. Mange tar studiene som en mulighet til å oppleve andre deler av Norge eller resten av verden for den del.

Kristine har valgt å studere i mer kjente omgivelser.

— Jeg er født og oppvekst her i byen og er veldig glad den. Derfor synes jeg det passer godt også å studere her, sier hun.

Kravene til lærerutdanningene blir stadig høyere

Tallene fra årets opptak viser at de som ønsker å utdanne seg til lærere blir stadig mer skoleflinke.

— Dette er andre året med opptak til dem femårige masterutdanningen, og tallene viser at søkerne blir stadig sterkere. Poenggrensene i læreropptaket har økt jevnt og trutt de siste årene, forteller prorektor Waaler.

Prorektor ved storbyuniversitetet OsloMet, Nina Waaler, er godt fornøyd med en stadig økende interesse for studiene universitetet tilbyr. Foto: Christian Boger

Det er ikke bare i skolen det merkes en økt interesse for å bli lærer. Også ved barnehagelærerutdanningen er søkingen sterkt økende. I år har de ved OsloMet en venteliste til faget på 850 håpefulle studenter. Dette er ny rekord.

Stadig yngre studenter

En annen trend det er verdt å merke seg etter årets første opptak er at studentene blir stadig yngre.  I år er det 16 prosent flere 18 og 19-åringer som har fått tilbud om studieplass ved OsloMet sammenliknet med fjoråret. Dette mener universitetet viser at de yngste søkerne viser fram i kampen om de attraktive studieplassene.

— Dagens unge er ambisiøse og målrettede, og satser sterkt på utdanning. Tall fra Ungdata-undersøkelsen viser at mer enn 80 prosent av elevene soom går siste året på videregående planlegger å ta høyere utdanning. Dette rimer med godt med hva vi ser av trender ved årets opptak hos oss, sier prorektoren.

Flere kvinner tar IT-fag

Hun er også svært fornøyd med at stadig flere jenter søker seg til universitetets IT-studier. Dette er et fag som tradisjonelt har vært forbeholdt gutta. 74 prosent flere kvinner enn i fjor har i år fått tilbud om plass på IT-utdanningene ved OsloMet.

— Hvis du velger en IT-utdanning, har du gode jobbutsikter og muligheten til å bidra til utviklingen innenfor mange samfunnsområder. IT-studier handler om mer enn koding. Å jobbe med IT er å jobbe med mennesker, tett på brukere og deres behov, slår hun fast.

Powered by Labrador CMS