Voksne og barn koser seg på nabolagsfestival på Torshov. Foto: Live Drønen

I går ble festivalen VårtNabolag arrangert på Torshov transittmottak for siste gang

Publisert

— En fantastisk festival som handler om å få en sjanse til å møte nye mennesker, sier Karam Kifah Dhannoon Fathi, som kom til Norge fra Irak for to år siden.

VårtNabolag er en litt annerledes festival. Et asylmottak gjøres om til festivalområde, med alt det innebærer av god mat, konserter, opptredener og aktiviteter for hele familien

Oslo World Music Festival er arrangør, og den første utgaven av nabolagsfestivalen ble arrangert i 2014 på Torshov. I går var det duket for den femte, og siste VårtNabolag på mottaket, som skal legges ned etter sommeren.

Karam Kifah Dhannoon Fathi har selv bodd på mottaket, og deltar for andre gang på festivalen. Foto: Live Drønen

— Initiativet samler folk

— Jeg har vært i Norge i to år, og i halvparten av tiden bodde jeg på mottaket her, så det er klart jeg har mange minner knyttet til stedet, sier Karam Kifah Dhannoon Fathi.

Fathi kom fra Mosul i Irak til asylmottaket på Torshov for to år siden, og for en måned siden fikk han oppholdstillatelse i Norge. Nå bor han i Oslo og er for andre gang med på VårtNabolag.

— Når jeg bodde her i fjor jobbet jeg for festivalen, og nå jobber jeg i Makers Hub, en ideell organisasjon i Oslo, som også i år har bidratt til festivalen, sier Fathi.

— Gjennom å være med på festivalen, og å engasjere meg har jeg blitt kjent med mange som bor i området, folk som er frivillige, og alle i Oslo World. Initiativet samler folk.

Festivalsjef Alexandra Archetti Stølen og konferansier Åse Kleveland. Foto: Live Drønen

— Musikken har vi felles

Festivalsjef i Oslo World, Alexandre Archetti Stølen, forteller at de startet initiativet fordi de følte et veldig behov for å lage en møteplass mellom beboere på mottaket og nabolaget på Torshov.

— Oslo World sin visjon er jo å lage en musikkfestival av høy kvalitet med en samfunnsmessig brodd. Og den samfunnsmessige brodden har vi med oss i alt vi gjør, og derfor er vi sosialt engasjert i mange ting, og særlig i flykningesaken, sier Stølen.

— Det er en integreringstanke rundt det hele. Jeg tror det å invitere til en musikkfestival som er gratis gjør det lett for folk å bare komme innom, og da skaper vi en arena hvor forskjellige folk møtes.

Godt oppmøte under lørdagens festival. Foto: Live Drønen

I tillegg til å arrangere festivalen på Torshov de siste tre årene, har Oslo World også holdt nabolagsfestival i Vang i Valdres og i Hardanger. Med seg på flere av disse har de hatt Åse Kleveland som konferansier.

— Musikken har vi felles, enten vi skjønner språket eller ikke. Kultur og kunst gjør noe med mennesker, og det at man har tatt det i bruk her synes jeg er en strålende ting, og da bidrar jeg fryktelig gjerne så mye jeg kan, sier Kleveland.

God musikk og god mat – helt gratis

På mottaksområdet er det satt opp matboder, med gratis mat fra den syriske restauranten Aleppo Bahebek som vi skrev om i mars, drikke, ulike aktiviteter for barn og unge, og en stor scene hvor artister som Nosizwe, Don Martin og Zawadi spiller. Også Torshovhagen barnehage stod på scenen og sang sammen med Ida Svanes.

Norunn Farstad er på nabolagsfestivalen på Torshov for første gang. Foto: Live Drønen

— Jeg tok ut penger for å kjøpe mat her, men så er det jo gratis! Det hadde jeg ikke forventa. Er det mulig, tenkte jeg, sier Norunn Farstad, som har tatt turen på VårtNabolag for første gang.

— Jeg har hatt lyst til å gå på dette lenge, for jeg synes det er et så utrolig bra initiativ. Nå skal jeg høre på god musikk og smake god mat.

Asylmottak midt i boligfelt

Mottaksleder Edin Karajisnik. Foto: Live Drønen

Siden Utlendingsdirektoratet (UDI) har bestemt at Torshov transitt mottak er et av mange av landets asylmottak som skal legges ned, er lørdagens festival den siste på Torshov. Mottaksleder Edin Karajisnik er en av mange som synes det er synd.

— Arrangementet er jo fantastisk. Dette handler om å ønske folk velkommen, og betyr mye for Torshov som nabolag. Jeg er veldig skuffa over at mottaket nå må legges ned, for Torshov som mottak, og dette arrangementet viser jo hvor integrert det er i samfunnet, sier Karajisnik.

LES MER: — Nedleggelsen av Torshov transittmottak er en katastrofe

Det myldrer av både voksne og barn på mottaksområdet, og det strømmer stadig flere til festivalen som på forhånd hadde nesten 2000 interesserte i arrangementet på Facebook. Festivalsjef Stølen mener integreringen funker bedre her  enn ved andre mottak fordi Torshov transittmottak ligger midt i et boligfelt.

— En del andre asylmottak er veldig isolerte, og ikke en del av et nabolag. Og da er det heller ingen som drar dit og bare kommer innom, sånn som de har oppnådd her. Så at det legges ned er trist for bydelen og trist for de som skal bo på mottak, sier Stølen.

VårtNabolag samler Torshovs beboere på området til bydelens asylmottak. Foto: Live Drønen

Vil være med hver gang

Fathi er svært fornøyd med lørdagens festival. Han håper å være med på VårtNabolag, selv om det ikke lengre blir på Torshov.

— Etter første gang jeg var med på festivalen sa jeg til Oslo World: "Jeg vil være en del av dette hver gang dere skal ha en festival", fordi jeg likte det så godt.

Oslo World skal fortsette å arrangere VårtNabolag, også i Oslo, men det er ikke avklart hvor og når det vil bli neste gang i hovedstaden.

Powered by Labrador CMS