Initiativtagere til venneforeningen (f.v.), lokalpatriot Arvid Sivertsen, skuespiller og lokale beboer Grethe Ryen, og tidligere kulturkonsulent i bydel Sagene, Øivind Hartmann. Foto: Anders Høilund

Hønse-lovisas hus og Arbeidermuseet får en venneforening

Arbeidermuseet og Hønse-Lovisas hus på Sagene får en venneforening. Sammen skal de minne oss på industrien langs Akerselva og folkene som levde sine liv der.

Publisert

— Når myndighetene vil sette kjepper i hjulene for oss, kan vi vise til at vi har en venneforening i ryggen, sier initiativtager Arvid Sivertsen på stiftelsesmøtet for Arbeidermuseets venner, som skjedde i Arbeidermuseets lokaler i Sagveien.

— Vi kan vise til at vi er mange som bryr oss. Planen er å lage en overlappende venneforening for både Arbeidermuseet og Hønse-Lovisas hus, sier han.

Museet og kulturkafeen Hønse-Lovisas hus ligger tett ved Akerselva, på hver sin side av Beierbrua på Sagene, der hvor Norges industrielle revolusjon startet. Begge forteller historien om da den industrielle revolusjonen kom til Norge, og de forteller om folk som arbeidet og levde her.

Arbeidermuseet og Hønse-Lovisas hus skal fortsette å fortelle historien om industrien langs Akerselva, og om folkene som levde der. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

— Byen trenger et slikt sted

I 10 år har Anne Mette Hegdahl drevet Hønse-Lovisas hus. Det lille røde huset ved Nedre Vøyen Foss har blitt et landemerke på Sagene.

Når Hegdahl nå har avsluttet sitt virke på Sagene, var det en god anledning til å stifte en venneforening. Den skal også fungere som et rekrutteringssted for de som ønsker å bidra til driften av kulturkafeen på frivillig basis.

— Når du kommer inn i Hønse-Lovisas hus, merker du den fine atmosfæren der inne. I det lille huset er det lett å fortelle sin egen historie, og det er lett å lytte til andres. Byen trenger et slikt sted hvor historier blir utvekslet, sier Hegdahl, som er raskt ute med å understreke at det ikke hadde vært mulig å drive Hønse-Lovisas hus slik hun ønsket uten frivillig hjelp.

— Jeg burde selvsagt hatt en båndopptager og tatt opp alle de fine historiene jeg har fått høre av de besøkende der inne, legger hun til.

Historien er viktig, ikke bare for Oslo

— På vegne av bydel Sagene er vi ekstremt glade for engasjementet rundt Arbeidermuseet og Hønse-Lovisas hus. Dette er viktig for bydelen, sier kulturkonsulent i Sagene Bydel, Andreas Fætten.

Historien rundt industrialiseringen av samfunnet er viktig å fortelle videre, sier kulturkonsulent i Sagene bydel, Andreas Fætten. Foto: Anders Høilund

Fætten understreket at Sagene bydel er kulturbydelen i Oslo, og at historien rundt industrien langs Akerselva ikke bare er lokalhistorie, men også en viktig del av norgeshistorien.

— Det har blitt utkjempet harde kamper om det vi i dagens velferdsstat tar for gitt. Arbeiderne i industrien langs elva var de som kjente den kampen på kroppen, og det er viktig i dag å ikke glemme hva de kampene sto om. Derfor er det viktig å fortsette å formidle arbeiderhistorie og arbeiderkultur, sier Fætten.

Kulturbyråd Rina Mariann Hansen ga i fjor høst uttrykk for at hun ønsket at driften av Hønse-Lovisas hus ble overtatt av Oslo museum. Begeistret tok Oslo Museum imot utfordringen og satte Gro Røde, formidlingsansvarlig ved Arbeidermuseet, i førersetet med å arbeide videre med kulturkafeen.

— Huset ligger på solsiden av elva, altså på østsiden. Hønse-Lovisas hus er det eneste stedet ved Akerselvas bredder som alle vet hvor ligger. Historiene skal fortsette å fortelles i Anne Mette Hegdahls ånd, sier Røde, som også kan fortelle om nye spennende arrangementer i og rundt huset.

Nytt av året blir blant annet vandringer i lokalmiljøet og langs Akerselva hver torsdag.

— Da vil du ta følge med historiske personer som er kjent i området. De kan fortelle om tiden slik den var der det var. Er det dårlig vær, kan det hende at vi bare tar følge med mora til Oskar Braaten for å handle. Hva kjøpte hun, og hva kjøpte hun ikke, forteller Røde om prosjektet.

Powered by Labrador CMS